Daleko je Liga šampiona 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je pobedom nad Suduvom (2:1) napravila tek prvi od ukupno četiri koraka koji je dele od ulaska u Ligu šampiona. Put ka elitnom takmičenju nastaviće već u sredu, kada na „Rajko Mitić“ dolazi finski HJK Helsinki.

Meč protiv Helsinkija takođe ne bi trebalo da predstavlja problem crveno-belima, a ime težeg rivala saznaće se u ponedeljak, za kada je u Nionu zakazan žreb za treće kolo. Iako je Zvezda protiv Suduve praktično držala sve konce igre u svojim rukama veći deo meča, čak i posle crvenog kartona Gobeljića u 60. minutu, otvara se pitanje ima li šampion Srbije dovoljan broj kvalitetnih igrača za sve pozicije.

Novi igrači od kojih se očekivalo da postanu prvotimci, Tomane i Kanjas, povredili su se praktično odmah posle potpisa ugovora.

To u praksi govori da su došli potpuno nespremni i da će stručni štab sa njima morati da radi polako i pažljivo, ne bi li barem u avgustu bili spremni za prvi tim. Portugalski napadač koji je najavljen kao „snažno pojačanje“ nije još odigrao ni minut, dok je španski vezista u finišu prvog meča protiv Suduve pokazao da bi mogao da bude od koristi, ali da mu nedostaje kondicije.

Podsetimo i da je kapiten Marko Marin prošle sezone stigao na samom kraju avgusta, u finišu prelaznog roka, ali to ga nije sprečilo da odmah postane prvotimac i igra najteže mečeve.

Utakmica protiv Suduve pokazala je i nedostatak koncentracije ekipe svih 90 minuta, što je problem koji se najviše ispoljava zbog slabosti domaće lige, gde se timovi uglavnom unapred predaju, pa ni ne pokušavaju da daju gol čim prime više od jednog.

Trenera Crvene zvezde sigurno raduje to što je Ričmond Boaći razbio „maler“ u revanšu protiv Suduve i postigao prvi ovosezonski gol.

Sada je glavni zadatak trenera i stručnog štaba da napadača iz Gane kako znaju i umeju sačuvaju od povreda, baš zbog toga što nema adekvatnu zamenu. Pavkov je jednom nogom već van kluba, a na pomenutog Tomanea se još uvek ne može računati, dok je Krstović letos vraćen iz Zete da bi realno bio tek treća ili četvrta opcija.

– Čestitao bih igračima jer nije bilo lako igrati sa igračem manje od 65. minuta. Moglo je da bude ubedljivije. Imali smo lepe šanse da damo treći gol i budemo mirniji. Imali smo stativu, pa drugu, oni prečku… Jako je bitno što smo prošli u drugo kolo – rekao je Milojević.

Trener Zvezde tvrdi i da još uvek nije analizirao narednog evropskog rivala jer navodno želi da igrači budu koncentrisani na prvog sledećeg protivnika, a to je u subotu Javor u Superligi Srbije.

– Nisam gledao Helsinki. Za mene je to bila zabranjena tema. Neće se pričati o Helsinkiju jer se spremamo za utakmicu sa Javorom. Možda neko sa strane gleda drugačije, ali ja želim da igrači budu koncentrisani na narednu utakmicu. Spremićemo se za Helsinki, imamo dovoljno vremena, da budemo bolji nego što smo bili – dodao je Milojević.

Kapiten Marko Marin izrazio je žal što Litvanci nisu kući ispraćeni sa više od dva gola u mreži.

– Super smo ušli od prvog minuta utakmice, videlo se od početka da želimo da rešimo dilemu što pre. I pored igrača manje mogli smo da damo pet-šest golova. Prošle godine nisam bio tu u kvalifikacijama, ali to je normalno jer ekipa izlazi iz pripremnog perioda. Pokazali smo da imamo dobru ekipu – naglasio je Marin.

Vezista Branko Jovičić svestan je da se rezultat sa utakmice protiv Suduve neće dugo pamtiti.

– Najbitnije je da smo prošli. Lepo smo otvorili utakmicu, vodili 2:0 na poluvremenu. Desio se onda nesrećan trenutak i ostali smo sa igračem manje. Izvinjavam se u Gobeljino ime protivničkoj ekipi zbog toga. Da smo ostali brojčano ravnopravni lakše bismo priveli utakmicu kraju – zaključio je Jovičić.

I Milojević se izvinjavao u Gobeljićevo ime

Za start Marka Gobeljića nad Vaidasom Slavickasom ranije se govorilo da je za zatvor. Litvanski fudbaler doživeo je dvostruki prelom potkolenice u 58. minutu i kolima Hitne pomoći odvezen je sa stadiona „Rajko Mitić“. Posle utakmice gostima se izvinio i trener Zvezde Vladan Milojević.

– Bio je jedan stvarno nesrećan start. Jako je mučno kada vidite prelom noge, bio je nesmotren start, ne može se to drugačije nazvati. Nije Gobeljić sigurno tako nešto želeo. On je u teškom psihičkom stanju, otišli smo zajedno u svlačionicu Suduve i izvinili se. U takvim trenucima i ne znate šta treba da kažete… – rekao je Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari