Daleko od vlasti, daleko od milosti 1Foto: Starsport

Borac 1926 i Jagodina odlučili su da se „ćeraju“ do kraja sa Fudbalskim savezom Srbije po pitanju optužbi da su narušili integritet takmičenja Prve lige Srbije, odnosno namerno izgubili mečeve protiv Železničara i Trajala.

Oba kluba su uložila žalbe na sankcije koje su im izrečene (oduzimanje po šest bodova i novčane kazne), pa će Komisija za žalbe naredne nedelje doneti konačnu presudu.

Podsetimo, Čačanima je izrečena kazna zbog utakmice Železničar – Borac (1:0), na kojoj je klub iz Pančeva pobedio golom iz penala.

Defanzivac Borca tvrdio je da je penal dosuđen pošto ga je lopta napucala u glavu, a na snimku se ne vidi najjasnije, mada deluje da nije igrao rukom (čak i da jeste teško je ustanoviti bio kakvu nameru).

Igrači Borca ne samo da su se žestoko bunili zbog penala koji je dosudio arbitar Milan Stefanović, nego su čak ceo meč pružali ozbiljan otpor Železničaru i pokušavali da ga pobede.

Utisak sa snimka meča je i da sudija Stefanović nije osim penala napravio još neku tako krucijalnu grešku, ali da je sve vreme seckao igru i uvek lakše dodeljivao prekide Železničaru.

Borac je iz protesta zbog kazne FSS u prošlom kolu na meču protiv Radničkog u Kragujevcu inicirao prekid tako što je na teren izašao sa samo sedam igrača.

Odmah na početku jedan od fudbalera tvrdio je da se povredio, pa je utakmica prekinuta posle konstatacije da gostujući tim nema dovoljno igrača da bi nastavio meč.

Predsednik i trener Borca Vladimir Stanisavljević izveo je u Čačku na protest protiv Saveza i decu iz omladinske škole kluba, pa će zbog toga i uvreda na račun Disciplinske komisije takođe biti kažnjen.

Za Stanisavljevića se nezvanično tvrdi da ne želi da učestvuje u nameštanjima i da je prilično samostalan u radu sa jako skromnim budžetom.

Jagodina je kažnjena posle poraza u Kruševcu od Trajala (0:3), a analizirajući snimak te utakmice stiče se utisak da su odbrambeni igrači gostiju zaista čudno reagovali kod olako primljenih golova.

Zanimljivo je da je taj meč vodio sudija Milan Mitić, arbitar koga je kasnije optužio Spartak iz Subotice da je tendenciozno vodio susret protiv Mladosti (0:1) u Superligi Srbije i tako Lučancima omogućio da uzmu sva tri boda.

FSS ima pravo da dojavu UEFA za ugrožavanje integriteta takmičenja tretira kao jedini i dovoljan dokaz da kazni klubove.

Međutim, Savez je u ovom slučaju izašao iz okvira ranije prakse po kojem je po nepisanom pravilu kažnjavao oba rivala.

U ovom slučaju teško je izvesti konačni zaključak, ali gledajući sa strane deluje kao da čelnici Saveza nisu smeli da se usude da se zamere klubovima bližim vladajućoj SNS.

Na čelu Železničara iz Pančeva je Zoran Naunković za koga se tvrdi da je u vrlo dobrim odnosima sa čelnicima iz beogradske centrale SNS.

Vodeći ljudi u Trajalu su Milan i Vladan Gašić, sinovi direktora Bezbednosno informativne agencije Bratislava Gašića.

Milan je široj javnosti postao poznat kada je 2014. godine imao kratku epizodu u Crvenoj zvezdi koju mu je obezbedio otac na osnovu poznanstva sa tadašnjim čelnikom Zvezde Nebojšom Čovićem, ali je ubrzo pod pritiskom javnosti morao da napusti klub.

Vladan Gašić je predsednik Fudbalskog saveza Rasinskog okruga i predviđa mu se u skorijoj budućnosti neka visoka funkcija u FSS.

Utisak je da su Borac i Jagodina kao fantomski klubovi koji su posle gašenja njihovih istoimenih prethodnika postali nepoželjni za FSS, te da zato nije bilo dileme koga proglasiti dežurnim krivcem posle dojave UEFA.

Jagodinu vodi Vladica Milanović, sin bivšeg potpredsednika FSS Gorana Milanovića, ali očigledno za razliku od oca nema adekvatnu finansijsku podršku iz gradske kase kojom iz poslaničke klupe Skupštine Srbije rukovodi predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Borac 1926 preuzeo je posle gašenja originalnog Borca pravni status seoskog FK Provo iz Šapca.

Nezvanično je organizator cele mahinacije gradonačelnik Čačka Milun Todorović kome je jedino bilo bitno da grad zbog imidiža formalno sačuva fudbalski klub.

U praksi ga ne interesuje da li će ovaj klon nagomilati višemilionske dugove i ponovo doći u situaciju da ne može da servisira potraživanja.

Kad su kartoni sumnjiviji od remija

FSS je od UEFA dobio dojavu da je integritet takmičenja ugrožen i na utakmici Sloga – Trajal (0:0). Inače, nerešeno je bio potpuno neočekivan rezultat jer je Sloga odavno ispala, a Trajalu su bodovi bili itekako potrebni, te su u skladu s tim i kvote na „iks“ bile veoma velike. Upućeni u zbivanja u Prvoj ligi Srbije tvrde da je sumnjivo i to što je arbitar Pavle Ilić dodelio čak deset žutih kartona (devet igračima Sloge). Ilić je kartone delio maltene čak i za startove na loptu, kao da je namerno želeo da broj „požuletih“ na kraju meča bude dvocifren. Ukoliko se ispostavi da je UEFA baš zbog uplate na broj žutih kartona u kladionicama poslala dojavu, FSS će morati da pronađe i pojedince koji su odgovorni za ovu mahinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari