Danas saznaje: Ako ne plati dug Rišairu Živkoviću, Zvezdi preti zabrana dovođenja igrača u tri naredna prelazna roka 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbalski klub Crvena zvezda moraće da plati svom bivšem igraču Rišairu Živkoviću dug od 418.460 evra, stoji u presudi arbitražnog tribunala Svetske fudbalske federacije (FIFA) u koju je Danas imao uvid.

Kako je navedeno, crveno-beli su Holanđaninu dugovali 377.600 evra na ime plata i bonusa, kao i dodatnu sumu od kamate koja iznosi 12 odsto.

U obrazloženju odluke se dodaje da Zvezda nema pravo žalbe, a ovu sumu će morati da isplati u roku od 45 dana od objavljivanja presude.

Ukoliko to ne učini, neće moći da registruje nove fudbalere u naredna tri prelazna roka, a kazna se automatski produžava ako Živković ne dobije novac iz presude.

Živković je sporazumno raskinuo ugovor sa Crvenom zvezdom u 28. jula 2022. godine, u presudi FIFA piše da će klub morati da plati igraču novac od plata za narednih šest meseci.

Čelnici Crvene zvezde su u žalbi na prvobitnu presudu naveli da dug Živkoviću nije isplaćen na vreme zbog situacije sa koronavirusom u trenutku kada je ugovor raskinut, međutim, FIFA nije prihvatila ovo obrazloženje.

Nekadašnji mladi reprezentativac Holandije i fudbaler Ajaksa potpisao je trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom 30. avgusta 2021. posle, kako je tada bilo objavljeno u medijima, „dugih i složenih pregovora“.

Sportski direktor Mitar Mrkela tada je izjavio da Živković u Crvenoj zvezdi „može da dosegne visine“ koje su bile predviđane dok je kao 17-godišnjak stigao u Ajaks.

„Dobro ga poznajem, još dok sam bio u Fudbalskom savezu Srbije razgovarao sam sa njegovim ocem i sa njim o mogućnosti da zaigra za našu reprezentaciju, ali se to tada nije ostvarilo. Ima talenat i atletske sposobnosti, pre svega brzinu, kao i osećaj za gol. Biće pojačanje i za prvenstvo i za Evropu“, procenio je Mrkela.

Ipak, u julu naredne godine klub je saopštio da Holanđanin više neće nositi crveno-beli dres, nakon što je u toj sezoni odigrao samo 14 utakmica i postigao jedan gol.

Tada je rečeno i da je ugovor sporazumno raskinut i da će Živkoviću biti isplaćene tri plate koje mu se duguju, a u našim medijima je objavljeno da je rastanak usledio na „fer i korektan način“.

Pre ove presude čelnici kluba iz Ljutice Bogdana podneli su kontratužbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS), za koju postoji velika mogućnost da će je izgubiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari