Danas startuje Evrobasket (1-18. septembar): Više kandidata za tron Slovenije, "grupa smrti" igra u Kelnu 1foto FIBA

Utakmicom grupe A Španija-Bugarska u Tbilisiju danas počinje 41. Prvenstvo Evrope u košarci, prvo u „rasejanom“ sistemu na četiri godine (faktički posle pet). U finalu u Istanbulu 2017. Slovenija je pobedila Srbiju i izborila privilegiju da dugo boravi na evropskom tronu, ranije se Evrobasket igrao na svake dve godine.

Po mnogim stručnim procenama biće ovo po kvalitetu jedno od najjačih, a moguće i najjače EP u istoriji. U mnogo selekcija nastupiće velike NBA zvezde na čelu sa Jokićem, Adetokumpom i Dončićem, ali i mnogo kvalitetnih igrača iz najjače lige na svetu, o Evroligi ne treba ni pričati.

Po poslednjoj proceni na zvaničnom sajtu Evrobasketa, Srbija je prvi favorit za osvajanje trofeja, ostvaren je skok od četiri pozicije posle dve velike pobede u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, prvo nad Grčkom u Beogradu, a onda i Turskom u Istanbulu.

Sa vrha liste skliznula je Slovenija, koja je sada druga, a u prvih pet su Grčka, Litvanija i Francuska. Top 10 popunjavaju Nemačka, Španija, Italija, Turska i Finska.

Od selekcija u regionu Hrvatska je na 11. mestu, Bosna i Hercegovina 13, a Crna Gora poziciju ispod. Istorijski gledano, Srbija ima dva srebra (i 2009. u Poljskoj), kao SFR Jugoslavija osvojila je pet zlatnih, pet srebrnih i tri bronzane medalje, a kao mala Jugoslavija tri zlata i jednu bronzu.

Sistem takmičenja je stari i poznat: iz sve četiri grupe od po šest selekcija u eliminacionu fazu koja se igra u Berlinu prolazi po četiri najuspešnije. Od osmine finala do same završnice igra se po nokaut sistemu i to je princip koji su mnogi sportovi, pa i košarka, preuzeli od fudbala.

To donekle umanjuje značaj prve faze, posebno za favorite, jer nakon toga finalistima slede čak četiri utakmice „biti ili ne biti“, što je razlog i za drugačije spremanje ekipe i tempiranje forme.

Srbija je u svojoj grupi apsolutni favorit, i to je, kako se pokazalo, zaista mač sa dve oštrice.

S jedne strane, omogućuje uigravanje ekipe i ekonomičnost minutaže ključnih igrača, ali s druge znači i nedostatak jakih utakmica koje su neophodne za ulazak u pravu formu.

Treba naglasiti da je Holandija kao prvi rival verovatno i najveći autsajder, ali svakako da na otvaranju takmičenja koje je uvek specifično teško ne treba zaboraviti da je ta selekcija u kvalifikacijama u gostima savladala i Hrvatsku, i Tursku. Bez obzira u kojim su sastavima Hrvati i Turci nastupili.

Od ostalih rivala Česi kao domaćini nikako nisu za potcenjivanje, učesnici su velikih takmičenja u kontinuitetu, imaju za pojasom i nekoliko bitnih „skalpova“. Veliki peh im je izostanak Satoranskog zbog povrede, ali ekipa na čelu sa Janom Veselim sigurno će pokušati da kapitalizuje podršku publike za što viši plasman.

I Poljaci će imati ogromnu podršku, put do Praga nije dalek, a poznato je da imaju veliki broj navijača iza sebe. Imaju prilično izbalansiranu ekipu, bez većih problema su se kvalifikovali, a umeju da budu strašno opasni „kad im je dan“ i kad ih se nedovoljno ozbiljno shvati. Vodeći igrači su Mateuš Ponitka (Zenit), Ej DŽej Slouter i Aleksandar Balcerovski (Gran Kanarija), a tu je još nekoliko internacionalaca koji igraju u Francuskoj.

O Fincima „na struju“ naša javnost je dosta saznala kad su nam bili rivali u FIBA kvalifikacijama, jasno je da je lider zvezda Klivlenda Lauri Markanen, a uz njega su i dva neuništiva veterana, Sasu Salin (31) i Peteru Koponen (34). Igraju slično kao i većina severnoevropskih selekcija, brzo, na veliki broj poseda i oslanjajući se na šut za tri poena.

Izrael je u smislu dometa prilična nepoznanica, a biće spoj velikih talenata i poznatih veterana. S jedne strane tu su dvadesetjednogodišnjaci Deni Avdija (Vašington) i Jam Madar (Partizan), a s druge Gal Mekel (34), Gaj Pnini (38) i DŽon di Bartolemeo (31) i sigurno je da će se žestoko boriti za prolaz u drugu fazu.

Od drugih grupa najveću pažnju javnosti u Srbiji zavređuje grupa C s kojom se grupa D u kojoj su izabranici Svetislava Pešića ukršta u osmini finala. Tamo su Grci, kao favoriti za najviši plasman, Italijani kao domaćini, ali i Hrvati koji su potpuno nepredvidivi, s obzirom na imena u rosteru, i neproporcionalno lošije rezultate.

Prognoze nagoveštavaju da bi te tri ekipe mogle da zauzmu prva tri mesta, a onda bi Srbija kao eventualno prva u Pragu, za rivala dobila četvrtoplasiranog, a u konkurenciji su Ukrajina, Estonija i Velika Britanija. Na predugom je štapu tu prognozirati, ali se može reći da su Britanci ipak najveći autsajderi.

„Grupom smrti“ proglašena je ova koja se igra u Kelnu, gde BiH i Mađarska treba da naprave čudo da bi nastavili takmičenje, Slovenija, Litvanija i Francuska su u najužem krugu favorita za medalju, a Nemci kao domaćini „sve vreme“ u tome vide svoju šansu.

U četiri zemlje

Grupa A (Tbilisi): Gruzija, Crna Gora, Španija, Bugarska, Belgija, Turska

Grupa B (Keln): Nemačka, Mađarska, Slovenija, Litvanija, BiH, Francuska

Grupa C (Milano): Italija, Grčka, Estonija, Ukrajina, Velika Britanija, Hrvatska

Grupa D (Prag): Češka, Holandija, Finska, Poljska, Izrael, Srbija

Raspored Srbije u grupi D

2. septembar: Srbija – Holandija 21:00

3. septembar: Srbija – Češka 17:30

5. septembar: Srbija – Finska 21:00

6. septembar: Srbija – Izrael 21:00

8. septembar: Srbija – Poljska 21:00

Danas na programu

Španija – Bugarska 13.30 (Sport klub)

BiH – Mađarska 14.30 (RTS)

Turska – Crna Gora 16.15 (RTS)

Slovenija – Litvanija 17.15 (RTS)

Belgija – Gruzija 19.00 (Sport klub)

Francuska – Nemačka 20.30 (RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari