Debitanti na crti šampionima: Veliko NBA finale Toronto - Golden Stejt 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Najveći košarkaški klupski spektakl počeće u noći između četvrtka i petka.

Prvi put od postojanja Toronto Reptorsi plasirali su se u veliko NBA finale posle eliminacije Milvoki Baksa u šest utakmica (4:2), dok su Golden Stejt Voriorsi postali jedini tim koji je uspeo da veže pet uzastopnih serija za titulu nakon Boston Seltiksa krajem 60-ih godina 20. veka, kada su osvojili 10 vezanih šampionskih pehara.

Voriorsima će ovo biti prvo veliko finale u kome neće imati prednost domaćeg terena, a kuriozitet je da su sve tri poslednje titule osvajali na gostujućem, tačnije terenu Klivlend Kavalirsa. Reptorsi su slavili na obe utakmice regularnog dela; trenutno su u seriji od četiri trijumfa i ugostiće aktuelne šampione i najbolji tim u poslednjoj deceniji, koji je u nizu od pet vezanih pobeda, ostvarenih bez pomoći Kevina Duranta.

Ubedljivo najbolji strelac Golden Stejta do povrede lista desne noge u petom meču polufinala sa Hjustonom, „vlasnik“ 34,2 poena u proseku na 11 plej-of utakmica, Durantula neće biti spreman za prvi duel u seriji (vrlo moguće i drugi), dok je dobar znak za Voriorse to što se u ekipu vraća prekaljeni centar Demarkus Kazns. U serijalu na četiri pobede, po sistemu 2-2-1-1-1 favorit će biti Golden Stejt, dok će navijači Toronta najveće nade polagati u fantastičnog Kavaija Lenarda.

Toronto je, u odnosu na Golden Stejt, došao do velikog finala na teži način, uz veću potrošnju energije. Nakon napornih 4:2 u polufinalu Istoka protiv Filadelfije, Reptorsi su zahvaljujući brejku u petom meču u Milvokiju uspeli da izbace Bakse, ekipu sa najboljim skorom na kraju regularnog dela NBA lige.

Na tom putu morali su da pronađu način kako da prevaziđu povrede i očiglednu rovitost ključnih igrača. Lenard je poslednje dve utakmice odigrao sa očiglednim problemima na skočnom zglobu leve noge; Kajl Lauri ima već zakazanu operaciju palca leve ruke, dok se na povrede žale i Mark Gasol, odnosno Paskal Sijakam. Na proseku od 30 poena i 10 skokova u finalu Istoka, Lenard je ubedljivo najbolji pojedinac Reptorsa i neko ko je određen da rešava najteže situacije u pozicionom napadu, kada ideja ponestane. Dokaz tome je upravo i ključni peti meč kada su Reptorsi napravili brejk.

Od svojih 35 poena, Lenard je čak 15 ubacio u presudnoj četvrtoj deonici. Bivšem asu San Antonija, koji ove sezone (prva u Reptorsima) uzima ubedljivo najviše šuteva u karijeri, ide gotovo svaki pas kada se odlučuje. Teško opisive fizičke snage, dobrog šuta iz driblinga, mehanike koja podrazumeva šut iznad glave koji je teško izblokirati i verovatno najvećih šaka među bekovima na svetu, Lenard je zaista zaštitno lice franšize iz Toronta.

Svestan mere u kojoj igra zavisi od Lenarda, Kajl Lauri je nekako prirodno pristao na podređenu ulogu; daleko podređeniju u poređenju sa prethodne tri sezone. Lauri u plej-ofu ubacuje 14,7 poena (najmanje u poslednje četiri godine), tek periodično opravdava 15 miliona dolara koliko će primiti u takmičarskoj 2018/19 i u poslednja dva meča finala Istoka čak nije ni imao bitnu ulogu. „Iks faktori“ postali su bek Norman Pauel i naročito Fred Vanvlit. Bivši student Vičita Stejta odigrao je poslednje tri utakmice sa Baksima kao u transu.

Od momenta kada je postao otac za tri je šutirao impresivnih 14/17. Tamo gde bi Reptorsi mogli da potraže dodatnu šansu mogla bi da bude centarska linija. Razlog trejda usred sezone Valančijunasa u Memfis u zamenu za Marka Gasola nalazi se upravo u segmentu šuta sa distance i daleko boljeg pregleda igre sa visokog posta. Paskal Sijakam bi mogao da bude verna senka fenomenalnog Drejmonda Grina, dok bi kao rezerva Serž Ibaka trebalo da predstavlja dodatnu defanzivnu snagu na obruču i neko ko sa poludistance širi igru u „spejsingu“.

Toronto ima najefikasniju igru u tranziciji, međutim naspram sebe će imati nesumnjivo najbolju napadačku ekipu današnjice. Voriorsi su sa 115,9 poena na 100 poseda najefikasnija ekipa u Ligi; u igri bez lopte jednostavno im nema premca, a trener Stiv Ker na adekvatan način može koristiti visoke i niske petorke. Iako je Stef Kari lider tima (na poslednji pet mečeva na proseku „plus 30“), Klej Tompson najbolji šuter, motor ekipe je fenomenalni Drejmond Grin.

Najveći brbljivac još od Kevina Garneta i Čarlsa Barklija, Grin u plej-ofu beleži izvanredne partije. Ostvario je čak četiri tripl-dabla, samo protiv Portlanda u finalnoj seriji dva. U odsustvu povređenog Duranta, najbolji je skakač (10sk) i asistent ekipe u plej-ofu (8,2), ali i bloker (1,7). U paru sa Andreom Iguadalom može da preuzima u odbrani bukvalno od jedinice do petice, a pritom je najdominantniji igrač u tranziciji. Sa pet pobeda u gostima tokom plej-ofa Voriorsi su najbolja ekipa i kao trostruki šampion u poslednje četiri sezone svakako favorit u velikom finalu.

Lenard najsličniji DŽordanu

Trener Los Anđeles Klipersa Dok Rivers oduševljen je partijama Kavaja Lenarda. „Od svih igrača koje sam video, Lenard najviše podseća na Majkla DŽordana. Ne kažem da je on drugi DŽordan ili nešto slično. Ali Kavaj ima najviše sličnosti sa njim. Veliki dlanovi, sposobnost da završava napade na različite načine, izvanredan skok, odlične odbrambene karakteristike, razumevanje onoga što se dešava na terenu…“, rekao je Rivers.

Revolucija u NBA

Komesar NBA lige Adam Silver izjavio je da postoji velika mogućnost da se u budućnosti uvede kup takmičenje u okviru NBA lige, kako bi se timovi borili za još jedan trofej. „Moja je dužnost da sve vreme gledam na koji način funkcionišu i napreduju druge organizacije i sportovi i pokušam da naučim nešto novo. U ovom slučaju, evropski fudbal ima brojne stvari koje bi trebalo usvojiti. Znam da će tradicionalisti reći da nikoga ne bi zanimalo to novo takmičenje i taj drugi trofej, ali moj odgovor je da naša organizacija ima mogućnost da kreira novu istoriju i tradiciju“, kazao je Silver za NJujork Tajms. Prvi čovek NBA dodao je da je takva ideja još u začetku, ali da već postoje nagoveštaji kako bi sve moglo da izgleda. U jednom slučaju, timovi bi se takmičili u klasičnom kup formatu čiji bi se fajnal-for igrao tokom Ol-star vikenda, a u drugom nadmetanje bi se odvijalo po završetku ligaškog dela i tim putem bi ekipe, takođe, mogle da izbore plasman u plej-of NBA lige.

Durant stigao u Toronto

Košarkaš Golden Stejt Voriorsa Kevin Durent otputovao je sa ekipom u Toronto, gde branioce titule očekuju dva meča finalne serije NBA lige protiv Reptorsa, uprkos tome što neće biti spreman za prvi duel. Postoji šansa da se sjajni košarkaš spremi za drugi duel (nedelja na ponedeljak od 2h), pa je zato i otputovao sa timom u Kanadu. Durent, koji je povredu lista doživeo u petoj utakmici protiv Hjustona, bio je MVP finala u prethodne dve sezone, ali tokom njegovog odsustva Voriorsi imaju svih pet pobeda – jednu protiv Roketsa i četiri nad Portlandom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari