Dejan Bodiroga ostaje na čelu Evrolige, nazire se delimičan kompromis sa FIBA 1Foto: Printscreen/N1

Odluke koje su donešene pre pet dana na sastanku deoničara, danas su i potvrđene u Evroligi.

Dejan Bodiroga dobio je poverenje klubova da i dalje predsedava Evroligom, dok je Paulius Motijejunas imenovan za izvršnog direktora.

Na osnovu rasporeda takmičenja za narednu sezonu, nazire se mogućnost da košarkaši iz Evrolige nastupaju za svoje reprezentacije tokom februarskih „kvalifikacionih prozora“ 2024.

Prihvaćen je i promenjen format takmičenja u smislu uvođenja plej-ina, koji će omogućiti devetoj i desetoj ekipi da se eventualno plasiraju u TOP 8.

Prvo će igrati sedmi i osmi, a poraženi iz tog duela sastaće se sa pobednikom meča između devetog i desetog. Ko dobije tu utakmicu, pridružiće se pobedniku duela sedmog i osmog u četvrtfinalu.

Igraće se samo jedna utakmica i to na terenu boljeplasiranog.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, usvojene su propozicije takmičenja za narednu sezonu, potvrđena je lista učesnika u Evroligi i Evrokupu, produžena suspenzija ruskim klubovima.

Usvojen je finansijski izveštaj za prethodnu takmičarsku godinu ali su i usvojeni kriterijumi prema kojima će ekonomska dobiti biti raspoređivana u narednoj sezoni.

Deoničari su dobili i izveštaj novopostavljenog direktora za suđenje Danijela Ijerzuela po pitanju glavnih principa koji će biti primenjeni i ciljeva za unapređivanje suđenja u Evroliginim takmičenjima.

Prvo kolo takmičarske 2023/24 odigraće se petog i šestog oktobra, dok će ligaški deo biti gotov od 11. do 12. aprila 2024. Plej-in se igra 16. i 19. aprila. Plej-of počinje 23. i 24, a završiće se najkasnije osmog maja. Fajnal for u Berlinu zakazan je za period od 24. do 26. maja.

Dvonedeljna pauza biće održana sredinom februara, kako bi se širom Evrope odigrala kup takmičenja. U tom periodu bi košarkaši iz evroligaških klubova mogli da dobiju priliku i da igraju za svoje reprezentacije u okviru kvalifikacija za Evrobasket 2025.

S ozbirom da je otkazan novembarski prozor, reprezentacije će po svemu sudeći igrati u najjačim sastavima tokom jedinog u narednoj sezoni, februarskog.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari