Tavares i Real na raskrsnici, u Portlandu "trljaju ruke" 1Foto: STARSPORT

Jeste najdominantniji centar u Evropi ali izgleda da nema dovoljan „ucenjivački kapacitet“ u pregovorima sa Real Madridom.

Dve strane su započele pregovore, s obzirom na to da Valter Tavares ima ugovor sa Madriđanima na još jednu sezonu.

Prema saznanjima Basket njuza, pregovori su vrlo složeni. Sjajni centra traži da po godini ugovora zarađuje tri miliona evra neto što je za Real previše novca.

Aktuelni osvajač Evrolige poslednji put je sa reprezentativcem Zelenortskih Ostrva ozvaničio saradnju 2019. godine i tada je dogovoreno da centar zarađuje po godini tri miliona evra, ali u bruto iznosu, tačnije 1,7 miliona neto.

Tavares opravdano smatra da zaslužuje više. U 31. godini života nalazi se u zenitu karijere i ovo mu je možda i poslednja prilika da potpiše maksimalan ugovor u evropskim okvirima.

On je sa Realom dva puta osvojio Evroligu, a na poslednjem Fajnal foru bio je proglašen za najkorisnijeg igrača.

U poslednje tri takmičarske godine uvrštavan je u idealnu petorku takmičenja.

Tri puta je imenovan za najboljeg defanzivca, a u četiri navrata bio je najbolji bloker najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja (rekorder).

Sa Realom je 2018, 2019, i 2022. bio prvak Španije.

Nedavno se pojavila informacija da je Portland zainetersovan da vrati Tavaresa u NBA ligu (igrao za Atlantu i Klivlend). Ono što je otežavajuća okolnost jeste da sjajni centar ima otkupnu klauzulu u ugovoru koja iznosi šest miliona evra.

S obzirom na to da prema NBA pravilima klub u date svrhe može da plati manje od milion evra, jasno je da Tavares ne bi mogao da isplati Realu razliku u obeštećenju.

Reprezentativcu Zelenortskih Ostrva preostaje da završi ugovor sa Realom ili da se sa klubom dogovori o načinu izlaska iz istog, plaćajući razliku u obeštećenju na rate što je zaista malo verovanto jer je u pitanju ogromna suma.

Sličan dogovor imao je Fakundo Kampaco, kada je iz Reala odlazio u Denver, s tim da je u pitanju bila manja suma (oko 2,5 miliona evra) koju, pak, Kampaco još uvek nije uspeo da isplati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari