Dejan Nikolić: Napravili smo veliki korak napred 1Foto: FoNet/ NMT

Preko 3.000 učesnika iz 40 zemalja trčalo je u nedelju na drugom Beogradskom polumaratonu.

Kenijac Stenli Kipruto postavio je novi rekord staze na 21 kilometar u vremenu 1:08,19 časova, dok je u ženskoj konkurenciji na 10 kilometara takođe novi rekord postavila Olivera Jevtić (35,36 minuta).

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić ističe za Danas da je najbitnije što je u nedelju ponovo poslata “sjajna slika Beograda i Srbije u svet”.

– Mislim da smo poslali u svet pravu beogradsku razglednicu. Prvi polumaraton je bio u decembru prošle godine i u potpuno drugim vremenskim uslovima. Ovaj sada je prošao u idealnim uslovima za trčanje, a pokazao je kao događaj svoj veliki potencijal. Potvrdilo se da je odlična platforma za promociju zdravog načina života. Moram reći i da nam je gradonačelnik Zoran Radojičić mnogo pomogao, a ne treba da posebno da napominjem što je kao lekar najbolje objasnio koji su zdravstveni benefiti trčanja. Svaki maraton je korak napred i verujem da smo i u nedelju napravili još jedan veliki iskorak – priča Nikolić.

Svi događaji koje organizuje Beogradski maraton uvek su služili i za promociju domaćih trkača.

– Kod nas su stasali i sadašnji rekorderi Srbije i nekadašnje Jugoslavije, od Olivere Jevtić, do Borislava Devića, Suzane Ćirić, Janka Benšaka… Svi su oni više godina učestvovali u događajima koje smo organizovali. Meni je zaista mnogo drago što je u nedelju Olivera Jevtović ponovo bila učesnica – dodaje Nikolić.

Pripreme za Beogradski maraton u aprilu naredne godine već su u toku, a Nikolić naglašava da se razmišlja da to neće biti jedini događaj koji će organizovati.

– Razmišljamo o obnovi Trke kroz istoriju, koja je poslednji put bila 2010. godine. U pitanju je trka na 6.000 metara koja predstavlja 6000 godina Beograda. Taj događaj su pratili i CNN i BBC i Kineska centralna televizija. U simbolici je svaki metar kao jedna godina istorije Beograda. Na toj trci je učestvovao i svetski rekorder i svetski prvak u maratonu Eliot Kipčoge. On je već tada bio svetski prvak na 5.000 metara. Interesantno je da je bio drugi u Beogradu. Mnogi učesnici kažu da ostvare lošije vreme samo zato što zastajkuju kako bi razgledali predivne lokacije po Beogradskoj tvrđavi po kojima se trči. Imaćemo i 26. Dečiju trku u Zoo vrtu koja je uvek sedam dana pre Beogradskog maratona, pa planiramo da obnovimo i Žensku trku po Adi Ciganliji, kao i da ponovo održimo Noćnu trku na aerodromu “Nikola Tesla” koju smo u junu ove godine imali prvi put – zaključuje Nikolić.

Beogradski maraton 14. aprila

Dejan Nikolić je za Danas otkrio da je već određen datum Beogradskog maratona koji će naredne godine biti 14. aprila, a prijavljivanje počinje već narednih dana. Inače, Beogradski maraton imaće u nedelju promociju na čuvenom maratonu u Čikagu.

– Na sajmovima koji su u danima pre Čikaškog maratona imaćemo zajedničku promociju sa Turističkim organizacijama Srbije i Beograda. U Čikagu ima prema procenama oko 200.000 Srba. Beogradski maraton može za mnoge biti povod da dođu ponovo u Beograd i Srbiju. Trčanje je za mnoge način života, a Beograd i Srbija imaju potencijal da to iskoriste – navodi Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari