Dejan Stanković danas zvanično postaje trener Crvene zvezde 1Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Trener koji je najavljen za šefa stručnog štaba Crvene zvezde još pre nego što je Vladan Milojević podneo ostavku preuzeće danas zvanično funkciju na „Rajku Mitiću“.

Dejan Stanković bi na prvom predstavljanju trebalo da objavi svoje planove u vezi sa igračkim i stručnim kadrom, kao i da navijačima ponudi obećanje da li može da ponovi uspehe svog prethodnika.

Milojević mu je u amanet ostavio 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan, tako da bi sve osim odbrane titule moglo da se smatra neuspehom novog trenera.

Da izazov bude još veći, prethodnik mu je za domaći zadatak ostavio i dva učešća u Ligi šampiona i jedno u Ligi Evrope, tako da se na leto ne sme ni postaviti pitanje da li će kvalifikacije za evrokupove (u kojima će do plej-ofa Zvezda biti nosilac – takođe zasluga Milojevića) uspešno biti preskočene.

Dejan Stanković je dugo lutao u svojim željama po završetku igračke karijere. U medijima je još 2013. godine figurirao kao glavni kandidat za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije kome je čak u tom trenutku bio spreman da se skloni i do tada nedodirljivi Tomislav Karadžić. Međutim, tu ponudu je odbio uz obrazloženje da „ne može da uvede suštinske promene“, a da su „očekivanja javnosti prevelika“.

Kasnije je postao savetnik predsednika UEFA Aleksandra Čeferina, a u novembru ove godine prihvatio je da bude trener u mlađim kategorijama Intera. U „neroazurima“ je po saopštenju milanskog kluba bio zadužen za individualni rad sa juniorima koji treba da poprave tehničke karakteristike, a srpskim medijima je bilo posebno interesantno jer je trenirao svog sina Filipa (17) koji je golman. Javnost praktično ne zna šta može da očekuje od Stankovića kao debitanta na trenerskoj klupi.

Zluradi će reći da je Zvezdan Terzić ustvari samo preslikao Partizanov recept sa Savom Miloševićem, dok će realno samo vreme pokazati da li je ovo dobar potez uprave Zvezde. S druge strane, Stanković kod navijača crveno-belih uživa veliko poštovanje i sigurno je da će imati veliki kredit ukoliko trenerski rezultati ne budu u skladu s onim što je postizao kao fudbaler.

Mnogi misle da je upravo zbog toga uprava sa „Mitića“ napravila pravi potez i dobila alibi ako se treću godinu zaredom ne uđe u Ligu šampiona.

Stručni štab Stankovića trebalo bi da čine Nebojša Milošević, Miloš Milojević i Nenad Milijaš. Milošević je tokom karijere već u dva navrata bio u stručnom štabu Zvezde, najpre kao pomoćnik Roberta Prosinečkog (2010-12), a potom i kao asistent Slaviše Stojanovića (2013-14). U međuvremenu je trenirao BSK Borču, Rad, Zemun, Radnik iz Bjeljine, a poslednji angažman imao je u egipatskoj El Guni.

Miloša Milojevića pojedini mediji opisuju kao srpsko čudo od trenera koji je sa švedskim Mjalbijem za dve sezone ušao iz treće u prvu ligu, ali se na pripremama posvađao sa upravom, pa je zato sada slobodan. Motivi dolaska u stručni štab Zvezde za sada nisu potpuno poznati jer se postavlja pitanje da li će ga brzo napustiti ako iz Skandinavije stigne ponuda za vođenje neke ekipe. Nenad Milijaš je trenersku karijeru započeo prošle godine u stručnom štabu Vladana Milojevića, ali ga je potom napustio zbog ponude da bude pomoćnik u reprezentaciji Srbije do 21. godine. Sada se na „Mitić“ ponovo vraća na poziv Stankovića.

Bane Ivanović od leta u Zvezdi?

Iako je nedavno sportski direktor Zvezde Mitar Mrkela objavio podmlađivanje ekipe, prvo pojačanje koje su mediji najavili od dolaska Dejana Stankovića na klupu je Branislav Ivanović (35). Bivšem kapitenu Srbije u junu ističe ugovor sa Zenitom, pa bi na „Rajka Mitića“ došao kao slobodan igrač, a sve to navodno zbog prijateljstva sa Stankovićem koje datira još iz vremena kada su zajedno igrali za „orlove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari