Dejan Veljković: "Prljavi" menadžer 1

Srpski fudbalski menadžer Dejan Veljković priveden je u Belgiji u okviru široke akcije belgijske policije i Interpola pod nazivom „Čista ruka“.

Srpska policija je u okviru ove akcije zaplenila u Beogradu i Nišu 800.000 evra i uhapsila nekoliko osoba koje su navodno trebale da „operu“ Veljkovićev novac.

Lista stvari koje belgijsko tužilaštvo namerava da stavi na pleća srpskom menadžeru prilično je dugačka, a samo na osnovu onoga što je dosad u javnost procurelo iz istrage može se konstatovati da je Veljković oličenje svega onoga što što se smatra najgorim u fudbalu. Sumnja se da je od 16 klubova belgijske Župiler lige, u čak osam odlučivao ko će igrati, a ko ne, ko će biti trener, a ko u stručnom štabu… Njegovi klubovi su navodno: Anderleht, Klub Briž, Genk, Ostende, Gent, Kortarjk, Lokeren i Mehelen, dok su ostali u sferi uticaja drugog menadžera Bojata Mođija, sa kojim je sarađivao i dogovarao se oko toga koji klub ostaje u ligi, koji ispada, koji će da ide u evropske kupove…

Najjači dokazi koje istraga navodno ima protiv Veljkovića odnose se na to da je prošle sezone podmićivao dvojicu sudija koji su uticali na rezultate utakmica Mehelena kako bi taj klub ostao u ligi. Veljković je sudijama po tvrdnji belgijskih medija kupovao skupe automobile, finansirao njihove škole fudbala, plaćao njihovim porodicama letovanja i zimovanja na skupocenim lokacijama… Belgijski sud je Veljkoviću u petak odredio jednomesečni pritvor, a iza rešetaka će ostati i ostalih 40 osoba koje su u prvom naletu uhapšene, a među kojima su i poznati menadžer iranskog porekla Mođi Bojat, hrvatski trener Ivan Leko… Belgijski mediji navode da je ukupno u akciji zaplenjeno čak četiri miliona evra „prljavog“ novca. Srpska policija je u okviru saradnje sa Interpolom u Beogradu i Nišu zaplenila 800.000 evra, a navodno je u porodičnoj kući Veljkovića pronađeno oko 120.000 evropskih novčanica.

Dejan Veljković je rođen u Jugoslaviji 1970. godine. U mladosti je bio profesionalni fudbaler, ali bez većeg uspeha, te je devedesetih godina postao menadžer, u čemu mu je navodno pomogao Bojat Mođi, koji je bio glavna meta Interpolove istrage. Prvi veliki transfer koji je kao menadžer ostvario bio je prelazak golmana Crvene zvezde Zvonka Milojevića u Anderleht 1997. godine. Ubrzo je po tvrdnji belgijskih medija postao glavni čovek za dolazak u Belgiju svih fudbalera koji se prezivaju na „ić“, bez obzira na to iz koje su republike bivše Jugoslavije. Bio je menadžer Milanu Lanetu Jovanoviću, bivšem treneru Crvene zvezde Aleksandru Jankoviću, bivšem selektoru Srbije Slavoljubu Muslinu… Sve do prelaska u Lacio, bio je menadžer i Sergeju Milinkoviću Saviću, a još uvek je zastupnik Filipa Mladenovića i Ivana Obradovića, koji igraju u Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari