"Delije" pomilovale Kalinića i zapretile upravi 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Navijači crveno-belih poručili da neće nikoga ko „loše priča o Srbiji, crkvi, Zvezdi“ i njima, uz pretnju rukovodstvu kluba ako dovedu „ideološki nepodobnog igrača“.

Na dan utakmice košarkaša Crvene zvezde i Žalgirisa u Evroligi (13. oktobar, 19.00), njeni „organizovani navijači“ su prešli preko izjave centra srpskog šampiona Nikole Kalinića iz 2019. godine, još jednom javno demonstriravši svoju moć na Malom Kalemegdanu, ali i mnogo dalje od njega. Ali, tek pošto je nekadašnji reprezentativac naše zemlje promenio stav o situaciji u vezi sa Kosovom (i Metohijom).

– Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svestan sam da će me mnogi zamrzeti sada, ali vreme je da neko to kaže javno: „Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje“. Kosovski boj je bio pre 600 i više godina, a već dosta decenija to nije „naša“ teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako grešim. Niko ne živi od prošlosti i što se pre pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi sveta – rekao je tada Kalinić u jednom intevjuu ono što misli ne mali broj njegovih znanih i neznanih sunarodnika.

Zbog toga je izvređan od strane „delija“ kada je gostovao sa Fenerbahčeom u Beogradu, dobio mnoge pretnje smrću i ostao bez mesta u nacionalnom timu.

– Žao mi je što je moja izjava oko Kosova i Metohije pogrešno preneta, shvaćena i protumačena. Zbog svega toga se loše osećam i to me kao mladog čoveka boli. Nisam imao nameru da bilo koga povredim, bilo kojom svojom izjavom i potezom, i ako se to dogodilo, izvinjavam se. Moram da naglasim da je za mene Kosovo i Metohija neizostavni deo Srbije i da tako treba da ostane zauvek – izgovorio je isti čovek dve godine kasnije, u priči za Sport klub, kupivši tako mir kod opasnih ljudi sa severne tribine.

„Delije su prepoznale dobru volju današnjim gestom koji je izrečen i nadamo se iskrenim pokajanjem… Sada i zauvek skrećemo pažnju da niko nikada neće biti dobrodošao u Zvezdu ako priča loše o Srbiji, crkvi, Zvezdi, Delijama!…. Poslednje upozorenje upravi da sledeći igrač koji dođe, a ideološki je nepodoban, biće znak da budemo protiv iste. Bez mogućnosti za kompromisom“, zapretile su putem saopštenja „delije“, čija reč ima težinu i kod najviših državnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari