Denver eliminisao Džezere, Boston protiv Toronta poveo 2:0 u polufinalu Istoka 1Foto EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Rezultatski fenomenalnu seriju prve runde plej-ofa Zapadne konferencije odigrali su Denver i Juta. Protivnik LA Klipersa u polufinalu dobijen je tek posle majstorice; sedmi meč obeležio je Nikola Jokić, najzaslužniji za prolaz Nagetsa, koji su uspeli da eliminišu Džezere nakon što su gubili 1:3 u seriji (80:78).

Srpski as postigao je i presudne poene, pri rezultatu 78:78, na 27 sekundi do kraja utakmice. Toronto je sam sebe „uništio“ u poslednjoj četvrtini druge utakmice polufinala plej-ofa na Istoku i faktički „poklonio“ drugu pobedu Seltiksima, koji sada imaju perfektnih 6:0 od starta plej-ofa (99:102).

Džezeri su bolje startovali, ali je Denver u jednom trenutku vodio i sa, činilo se, kapitalnih 19 poena (50:31). Nakon tri vezane utakmice na kojima je postizao 50, 42 i ponovo 50 poena, Marej je energetski delovao ispražnjeno, težih i sporijih nogu, pogotovo pri šutu za tri (1/6). Podatak da su Nagetsi za tri šutirali svega 3/16 u drugom poluvremenu jasno je ilustrovao da se pobednik rešavao u „horor“ završnici. Samo zahvaljujući sjajnom Jokiću, koji je u nastavku od svojih 30, ubacio 21 poen, Denver rezultatski nije imao razloga za paniku.

Mičel je samo u trećoj deonici ubacio 13 poena (22p); maltene svaku akciju iz uručenja koristio je za prodore do koša, dok je u igri jedan na jedan delovao nezaustavljivo. Marejev doprinos sveden je na minimum (samo četiri poena u poslednjih 19 minuta); uspeh Nagetsa bukvalno je zavisio od napadačke inspiracije Jokića, koji nije izneverio saigrače. Retko viđenom elegancijom za jednog centra, maestralno je rešavao gotovo sve situacije sa poludistance, nivelišući defanzivne probleme sa Goberom (19p, 18sk). Ingles se reaktivirao u poslednjoj deonici; kvalitetno sa četvorke razigravajući francuskog centra (5as). Trener Meloun zamislio je da bukvalno u svim napadima do kraja meča, Jokić bude uključen. Srbin je to spremno dočekao, ubacio je šest, jedan koš iskreirao i omogućio Mareju da nakon visokih blokada postigne jedina četiri poena u poslednjih 12 minuta. Tri školski vezana pivota na 27 sekundi pre isteka 48. minuta, kojima je „promešao“ Gobera za odlučujućih 80:78, bili su slikovit opis Jokićeve najsuperiornije centarske tehnike, trenutno u čitavoj NBA ligi. Konli je pokušao u poslednje dve sekunde za tri poena, ali je lopta ostala na obruču.

Boston je u polufinalu Istoka poveo sa 2:0 maksimalno iskoristivši poklon Toronta u poslednjoj deonici. Seltiksi su imali petoricu dvocifrenih, među kojima je najefikasniji bio Tejtum sa 34 poena. Toronto je, kao i u prvom meču, za tri šutirao ispod 30 odsto i defanzivno nije mogao da iskompenzuje toliko loše šutersko raspoloženje. U odlučujućem periodu, Markus Smart ubacio je pet trojki, a Tejtum je pridodao još jednu za „završni udarac“.

Srbin bolji od O’ Nila i Džabara

Ovoseozonski, ukupno je treći nastup Denvera u plej-ofu otkad je Nikola Jokić u timu Nagetsa. Sva tri puta, serije su rešavane u majstoricama; Denver ima dve pobede u tim mečevima i jedan poraz, ali sva tri puta je Jokić dominirao na terenu. Toliko da je njegov prosek u majstoricama sada 26.7 poena i 14 skokova! Jokić je već sada odigrao veći broj majstorica u plej-ofu u kojima je upisao najmanje 20 poena i 10 skokova nego što su to učinili Šakil O’Nil i Karim Abdul Džabar! Iza Jokića su u ovom segmentu i Karl Meloun, Alonzo Mourning, Kevin Garnet, Dejvid „Admiral“ Robinson…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari