Derbi čekan jednu deceniju 1Foto: EPA-EFE JULIEN DE ROSA

Zvuči neverovatno, ali je istina da najbliži Đokovićev pratilac u svetskom poretku tenisera – Rafael Nadal (Španija) i za nijansu slabije rangirani Rodžer Federer (Švajcarska) imaju iza sebe svega tri međusobna duela na Vimbldonu…

… a pri tom se poslednji desio još davne 2008. godine. Sve to daje dodaje posednu draž i dodatnu neizvesnost današnjem polufinalu dvojice od trojice najdominatnijih i najtrofejnijih tenisera današnjice, pa i svih vremena, inače jubilarnom 40. megdanu osvajača 38 grend slem titula (zajedno).

Sva tri prethodna sučeljavanja desila su se u finalu, od kojih su dva pripala starijem Federeru – 2006. je bilo 3:1 (6:0, 7:6, 6:7, 6:3) a 2007. 3:2 (7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2) – dok se na kraju poslednjeg iz 2008. godine radovao španski “kralj šljake” – 3:2 (4:6, 4:6, 7:6, 7:6, 7:9).

Obojica su bez posebnih problema stigla do nove epizode večitog derbija na Centralnom terenu teniskog kompleksa u Londonu, s tom razlikom što je veteran iz Bazela ostao bez jednog seta u svom četvrtfinalu sa Japancem Keijem Nišikorijem, a iskusni as sa Majorke bio nemilosrdan prema Amerikancu Semu Kveriju (3:0).

Mada mu travnata podloga manje leži od drugih, Nadalov razlog za optimizam mogao bi da bude i nedavni trijumf na Rolan Garosu, kada je na putu do svoje rekodne 12. titule u Parizu u tri seta “počistio” i 38-išnjeg Fedeksa. S druge strane, Rodžer je pre dva dana upisao svoju 50. pobedu na Vimbldonu, osvojivši pre nje čak osam trofeja na tom magičnom mestu, u čemu mu nema ravnih.

Kako bilo, valja očekivati još jedan teniski praznik, čiji epilog će uvećati Federerov saldo (na 25 pobeda) ili umanjiti Nadalov minus (trenutno iznbosi 15 poraza).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari