Derbi "perfekcionista" u Zagrebu 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

U najavi ovosezonskog izdanja ABA lige, Danas je pisao o tome da bi Cibona mogla da bude najprijatnije regionalno iznenađenje i ako se sud može donositi samo posle tri odigrana kola, čini se da „vukovi“ imaju dovoljno talenta, snage i motivacije da se „pobiju“ i za mesto u proširenom plej-ofu od šest klubova. Derbi u Zagrebu (petak, 19.00) predstavljaće za obe i jedine ekipe sa perfektnih 3-0, najrealniji uvodni presek stanja učinjenog od početka takmičarske godine. Partizan će, ujedno, na terenu Cibone završiti sa ciklusom abaligaških utakmica protiv hrvatskih klubova.

Dvostruki prvak Evrope sigurno će biti i najveći izazov za izabranike Željka Obradovića, kojima je, iskreno napisano, i raspored duela na startu sezone bio „po ukusu i mirisu“. Trijumfi nad Zadrom, Splitom i Studenskim centrom bili su očekivani, ali je u igri srpskog velikana dosta toga ostalo upitno.

Faktički od momenta kada je postao prvi srpski trener ili možda još preciznije, stručnjak iz Srbije koji je preuzeo Cibonu, Vladi Jovanoviću konstantno su podmetani klipovi pod točkovima.

Čak su i pojedini velikani hrvatske košarke, poput Aleksandra Petrovića, letos i najavljivali potencijalne promene u sportskom sektoru, govoreći o navodnom ultimatumu koji bi darovati srpski stručnjak morao da prihvati (smanjenje plate ili smena, jer „bože moj, takav je život“) a sa niskim udarcima je nastavljeno bez obzira na to što Cibona igra lepu i kvalitetnu košarku, sa pretežno mladim hrvatskim košarkašima u okviru budžeta koji je između 10 i 15 puta manji od Zvezdinog i Partizanovog.

Kuriozitet je da većinu njih zastupa najpoznatiji srpski menadžer Miodrag Miško Ražnatović, koji u Lovru Gnjidiću, potpuno razumljivo, vidi i veliki NBA potencijal.

Od talenata koje trenutno obrađuje i definiše trener Jovanović u likovima Prkačina, Nakića, Drežnjaka, Brankovića, nešto starijih Radovčića i Vrankovića hrvatska košarka trebalo bi da ima velike benefite.

Gledano kroz prizmu hrvatskog prvenstva i ABA lige, „vukovi“ su samo jednom poraženi; u regionalnim okvirima na kapitulaciju su primorali Mornar, Megu i Zadar fino se snalažeći i na mečevima sa velikim, odnosno odigranim na mali broj poena.

Oscilacije su očekivane, a najviše se ogledaju u procentima za tri poena (29,6 odsto) i broju izgubljenih lopti (14).

Jovanović je pogodio i sa letošnjim mladim igračima koji su dovedeni za „siću“: Amerikanac Ruvers kao igrač četiri na pet sa 18 poena najbolji je strelac tima; Gegić je sa Prkačinom drugi strelac tima (14,3p) i najbolji asistent (4as), dok je Argentinac Vildoza među najboljim plejmejkerima lige.

–  U tri kola smo neporaženi i Cibona i mi. Ono što smo imali priliku da vidimo i tokom pripremnog turnira u Opatiji, na utakmici protiv Cibone, jeste da je to veoma mlada ekipa koja igra agresivnu košarku i koja je u prva tri kola pokazala kvalitet koji ima. Vidi se da imaju izuzetno dobru hemiju u timu, da u svakom trenutku znaju šta hoće. Naravno, to je zasluga i njihovog trenera i svih tih mladih igrača koji igraju sa velikom željom, a na nama je da se kroz još dva treninga pripremimo i odigramo najbolju moguću utakmicu – poručio je trener Partizana, Željko Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari