Direktor Šahtjora apeluje: Izbacite Iran sa Mundijala i ubacite Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ukrajinski fudbalski klub Šahtjor oglasio se saopštenjem u kojem je pozvao svetsku javnost da izvrši pritisak na FIFA kako bi sa predstojećeg Mundijala u Kataru izbacila Iran i, kao zamenu, ubacila reprezentaciju Ukrajine.

Izvršni direktor Šahtjora Sergej Palkin izjavio je da bi Iranu trebalo onemogućiti da igra na Svetskom prvenstvu zato što je izvezao u Rusiju dronove kamikaze, koji se koriste u ratu u Ukrajini.

„Ovo bi bila poštena odluka koja bi pažnju celog sveta uperila ka režimu koji ubija svoje najbolje ljude i pomaže u ubijanju Ukrajinaca“, rekao je Palkin, a zatim dodao:

„Upražnjeno mesto bi trebalo da zauzme reprezentacija Ukrajine, koja je dokazala da je vredna učešća na Mundijalu. Oni su, uprkos nejednakim uslovima u kvalifikacijama, igrala srcem“.

Ukrajina nije uspela da se plasira na Mundijal, jer je u finalnoj utakmici baraža izgubila od Velsa (1:0).

„Ova odluka je istorijski i sportski opravdana. Urgiram sve da izvrše pritisak na fudbalsku birokratiju. Dovoljno je samo ponoviti grešku Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, kada su se svi krili iza teze o apolitičnosti sporta. Obezbediti učešće teroristima na Svetskom prvenstvu je politika. Vreme je da tome stanemo na put“, smatra Palkin.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a Iran se nalazi u Grupi B sa Englesko, SAD i Velsom.

FIFA je već zabranila učešće Rusiji, koju je izbacila iz kvalifikacija i oduzela joj šansu da se plasira na Mundijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari