„Đavoli“ ražalovali šampiona 1Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Mada je bezmalo celo drugo poluvreme i još nešto vremena sudijske nadoknade odradila bez pomoći bez povređenog superstara Kevina de Brujnea, reprezentacija Belgije je stala na put Portugalu – 1:0 (1:0) i već u osmini finala završila njegovu odbranu evropske titule iz 2016. godine.

I stala na crtu Italiji u sledećoj rundi EP.

Prvo poluvreme nije donelo očekivani fudbalski spektakl, pošto su oba selektora izabrala oprezniju strategiju, a njihovi izabranici sledili komande.

Niko nije stajao ili se valjao po terenu, naprotiv, i jedni i drugi su pokušavali da dođu u prednost, s tim da su Belgijanci to više činili pa je pogodak malo pre pauze došao kao nagrada za sav trud na protivničkoj polovini terena.

Na koncu jedne duge akcije, vezista Borusije iz Dortmunda, Torgan Azar, zategao je nogu i sa, otprilike, 18 metara pogodio središnji deo mreže. Jakim šutem sa dosta efea, prevarivši Ruija Patrisa u tom 42. minutu.

Logično, nastavak je pripao timu u rezultatskom deficitu. Kada bi se računali samo udarci prema golu i posed lopte, jer je Tibo Kurtoa ostao nesavlasdan. Portugalci su morali da krenu na sve ili ništa, što su i radili od trenutka kada su opet kročili na teren, sa starim snagama i rezervnim igračima, preko akcija i prekida…

Toliko su pritiskali da je sve mirisalo na izjednačenje, međutim ono nije dolazilo posle silnih manje ili više opasnih pokušaja Ronalda, Žote, Feliksa, Fernandeša…

Ili bi odbrana „crvenih đavola“ sjajno obavljala posao ili bi golman zatvarao sitne rupe ili bi se isprečila stativa, kao posle udarca Gerere u 82. minutu…

Vreme je curilo, sastav sa Pirineja bivao sve nervozniji, a miks njegove dekoncentracije u prevelikoj želji za hvatanjem slamke spasa i mudrog držanja momaka iz kontra „rova“ učinili su da ne bude promenjena sliku na semaforu stadiona u Sevilji.

Za još jače ubeđenje belgijske nacije da je sazreo trenutak za prvi kontinentalni trofej u fudbalskoj istoriji ove zemlje.

26. jun
Vels – Danska 0:4
Italija – Austrija 2:1
27. jun
Holandija – Češka 0:2
Belgija – Portugal 1:0
28. jun
Hrvatska – Španija 18.00
Francuska – Švajcarska 21.00
29. jun
Engleska – Nemačka 18.00
Švedska – Ukrajina 21.00
četvrtfinale
2. jul
Francuska/Švajcarska – Hrvatska/ Španija
2. jul
Belgija – Italija
3. jul
Češka – Danska
3. jul
Švedska/Ukrajina – Engleska/Nemačka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari