"Đirona je majstorski izgrađen tim": Novinar Marke otkriva za Danas kako je maleni katalonski tim ove sezone zasenio Barselonu i Real Madrid 1Foto: EPA-EFE/David Borrat

Nakon 13 odigranih kola lider u španskoj Primeri je Đirona.

Đirona koju sa klupe predvodi Mičel ima 34 boda, dva više od Reala i četiri više od Barselone, te čak šest više od Atletika koji ima utakmicu manje od njih.

Do sada su zabeležili 11 pobeda i po jedan poraz i remi, uz gol razliku 31:16.

Tim iz Katalonije je potpuno zasenio gigante kao što su Real, Barselona i Atletiko i od samog početka je zaseo na čelo tabele.

Pravi su hit šampionata i niko ne zna do kada će moći da igraju ovako kvalitetno.

Novinar Marke Euhenio Munjoz Fernandez objašnjava za Danas kako je jedna u fudbalskom smislu mala ekipa Đirone uspela da sa vrha La Lige istisne velikane poput Reala, Barselone, Atletiko Madrida…

Postoje li reči kojima bi se moglo opisati ovo što radi Đirona od prvog kola pa sve do sada?

– Đirona je majstorski izgrađen tim. Očigledno, „City Group“ (kompanija koja je vlasnik kluba – prim. aut.) stvara strukturu koja vodi ka boljim potpisima, pokretima i definisanijem stilu igre. Ali ima ključni deo na sam fudbal, jer potpisuje igrače sa prelepim stilom koji igraju i prilagođavaju se aktuelnom napadačkom fudbalu. Savio, odnosno, Savinjo, Jan Kouto i Aleš Garsija su velika otkrića ovog tima.

Kako komentarišete Real i posebno igru Džuda Belingema? Od odlaska Benzeme „galaktikosi“ praktično igraju bez klasične devetke, taj broj niko nije zadužio ove sezone što je prava retkost za klub te veličine.

– Da, Belingem je superzvezda i njegov dolazak na „Santijago Bernabeu“ je senzacija. On je vodeći igrač ovog tima, sposoban da pobeđuje i sa liderskim osobinama koje poseduje može da preuzme odgovornost u važnim utakmicama kao što je na primer uradio u El Klasiku. Ali da, Real nema devetku i to objašnjava sledeću situaciju: nedostatak golova na utakmicama. Ideja kluba je bila da se pojača uloga Rodriga i Vinisijusa u timu, ali to nije kliknulo na terenu. Nedostaje im klasična ‘devetka’ i zvezda svetskog formata koja bi nosila taj broj dok Madriđani dočekaju potpis supertalentovanog tinejdžera iz Brazila Endrika.

Kako vidite igru Barselone ove sezone?

– Njihov nivo igre možda nije najbolji u Primeri, ali je odlika Ćavija da napravi tim sa velikim brojem mladih igrača – poslednji kojeg je pronašao je Fermin Lopez – i jakom defanzivnom linijom. Malo su golova primili ove sezone, a na poslednjem gostovanju u ligi su tesno pobedili Sosijedad u gostima (0-1). Ipak najvažnije je da su dodali tri boda na svoj konto nakon tog susreta. Oporavak Levandovskog će biti ključan za saznanje koliko daleko mogu da odu ove sezone i koliko visoko mogu da se popnu na tabeli u La Ligi.

Atletiko igra jako dobro ove sezone. Mogu li „jorgandžije“ do titule u Španiji?

– Imali su priliku u poslednjem kolu na stadionu Gran Kanarija u Las Palmasu da povedu, ali to nisu uspeli, pa su i zasluženo izgubili na kraju. To je nešto jako čudno za njih. Zato što su predvođeni sjajnim Moratom vodili u utakmicama i pobeđivali (kao u derbi protiv Real Madrida), ali kada je došlo do nekog neizvesnijeg duela, izgubili su. Nepoznat je njihov tok sezone koji može da ode u oba smera: u potpuno sivilo ili pak u šampionsku sezonu.

"Đirona je majstorski izgrađen tim": Novinar Marke otkriva za Danas kako je maleni katalonski tim ove sezone zasenio Barselonu i Real Madrid 2
Foto: Aleksandar Pavlović

Ko je za Vas otkrovenje u Primeri ove sezone?

– Kod fudbalera izdvojio bih Savinja i Cigankova iz Đirone. Oni su tehnički savršeni, vešti i talentovani fudbaleri. A mimo Đirone najviše volim odličnog vezistu Las Palmasa Kirijana Rodrigeza, kao i sjajnog igrača sredine terena Bilbaa Oiana Sanseta, te napadača Granade Brajana Saragosu. Od timova bih možda izabrao Atletik Bilbao jer ih uoči sezone nisam video tako visoko, a oni se trenutno bore se za četvrto mesto na tabeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari