Đoković došao po petu titulu 1Foto: EPA-EFE/ JASON SZENES

Posle nepunih mesec dana od završetka Rolan Garosa, 128 najboljih teniserki i tenisera sveta (iz glavnog žreba) kreću u borbu za nove grend slem titule u dve singl kolone. s tom razlikom što će ovog puta parisku šljaku zameniti londonskom travom.

S različitim mogućnostima da sa šampionskih 2.000 bodova poprave svoj plasman na ATP i WTA listama, a srpski as Novak Đoković odlično se kotira u toj projektovanoj preraspodeli šansi, kao neko ko je u glavni grad Engleske došao u svojstvu prvog reketa sveta, prošlosezonskog osvajača Vimbldona i njegovog pobednika iz 2011, 2014. i 2015. godine, s još dva izgubljena finala pride.

– U mojoj glavi imam jako veliki cilj zbog toga sam ovde i zbog toga želim ovaj trofej. Postoji razlika izmešu prošle godine i ove. Prošle godine sam bio među 20 igrača sveta, a sada dolazim kao svetski broj 1- uopšte nema razloga za lažnu skromnost osvajač 15 turnira najjače kategorije, čija je vrhunska karijera ponovo dobila na ubrzanju baš na istom mestu prošlog leta.

Posle izgubljenog polufinala u Parizu, 32-išnji Beograđanin nije igrao takmičarske mečeve, pa mu je jedino zagrevanje za 15. učešće na Vimbldonu bio egzibicioni turnir „Budls“, gde je dobio duel sa Kristijanom Garinom, a poražen od Denisa Šapovalova. Otuda dilema da li je spreman za nastupe na novoj podlozi.

– Radim na kretnji. Pokušavam da pronađem pravi balans na terenu, da skratim određene udarce, da pravovremeno izlećem na mrežu. Moram da prilagodim svoj stil igre na ovoj podlozi. Trava je mnogo drugačija od bilo koje druge podloge, jedinstvena je. Po mom mišljenju, na travi vam treba malo više vremena da skapirate kako trebate da odigrate. Mnogim igračima je potrebno jako puno promena. Pogotovo za one koji su poslednja tri meseca igrali samo na šljaci – rekao je Đoković novinarima uoči današnjeg početka odbrane titule.

Startna prepreka zove se Filip Kolšrajber, inače 57. teniser sveta, sa svega dve pobede u 12 dosadašnjih susreta. Ove godine na Mastersu u Indijan Velsu slavio je s 2:0 u setovima, a pre toga daleke 2009. na Rolan Garosu – 3:0. Na drugoj strani, Novak ga je „preskakao“ u Indijan Velsu 2008. (2:0), na istom turniru 2010. (2:1) i 2016. (2:0), tokom Rolan Garosa 2013. (3:1), u Rimu 2014. (2:1) i 2019. (2:0), na US openu 2014. (3:0), iste godine na Mastersu u Parizu (2:0), na Vimbldonu 2015. (3:0) i na turniru kategorije 1000 u Monte Karlu ovog proleća (2:1).

U prošlogodišnjem finalu Đoković je nadigrao Kevina Andersona iz Južne Afrike rezultatom 2:1 – 6:2, 6:2, 7:6 (7:3), a osim njega titulu na Vimbldonu brani i Nemica Angelik Kerber.

Na talonu 38 miliona funti

Osvajačima prestižne vimbldonske titule pripašće i vredna novčana premija od (po) 2,35 miliona funti ili (oko) tri miliona dolara, koliko sleduje novoj šampionski i šampionu. Drugi učesnici podeliće ostatak bogatog nagradnog fonda od 38 miliona britanskih, odnosno (oko) 48 miliona američkih novčanica.

Dominacija Federera i Navratilove

S osam trofeja, Švajcarac Rodžer Federer je apsolutni rekorder u broju titula u otvorenoj eri ovog GS, dok je pre 1968. godine to bio domaći takmičar Vilijam Renšo (7), u čije vreme je pobednik prethodnog izdanja u sledećem igrao samo finale (pravilo promenjeno 1922. godine). Kod dama su to prvo češka, pa potom američka predstavnica Martina Navratilova (9) i pre nje Britanka Helen Vils (8). U konkurenciji muških parova neprikosnoven je Australijanac Tob Vudbridž (9), pre njega su to bili Englezi Redžinald Doerti i Lorens Doerti (8), dok su u kategoriji ženskih dublova vladarke Navratilova (9) i Francuskinja Sizan Langlan (5).

Bez straha od kiše

Organizatori Vimbldona ne moraju da se mole nebesima za vedro vreme, jer su se 2009. godine zaštitili od ćudi klime. Barem na centralnom terenu, pokrivenom pokretnim krovom, što znači da u slučaju kiše mečevi neće biti prekidani ili, još gore, odlagani za jedan dan kao što je to čest slučaj na Rolan Garosu.

Londonski rekordi

najduži meč Izner – Mai 11 sati, 5 minuta (u 3 dana)

najmlađi pobednik Boris Beker (17 god, 227 dana)

najstariji prvak Artur Gor (41 god, 182 dana)

najmlađa šampionka Loti Dod (15god, 285 dana)

najstarija pobednica Šarlot Kuper (37 god, 282 dana)

najuspešnija zemlja SAD (ukupno 83 singl titule)

najveći uspon Goran Ivanišević (uzeo titulu kao 125. igrač)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari