Đoković: I sam sam se mučio tokom meča, osetio sam da radi nešto sa rukom, posle su došli grčevi u nozi 1foto EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Uspeo je Novak Đoković da se domogne finala Rolan Garosa. U nedeljju će se boriti za svoj 23. grend slem u karijeri. Čini se da je najtežu prepreku danas prebrodio u liku sjajnog Karlosa Alkaraza.

Viđen je fenomenalan meč sve do povrede Karlosa Alkaraza početkom trećeg seta.

Mladom Špancu je telo počelo da se veoma brzo troši i umara. Kada je u drugom gemu trećeg seta osetio jake grčeve u listu desne noge, moglo se naslutiti da više neće biti u stanju da igra pod maksimalnim opterećenjem.

– Rekao sam Alkarazu da će osvojiti Rolan Garos u budućnosti, sjajan je igrač, kvalitetan, dinamičan, ima mnogo snage u udarcima, kompletan igrač. Najmlađi je ikada kao prvi reket sveta, ima čemu da se raduje za budućnost. Poštujem ga što je ostao i borio se do poslednjeg poena. Nažalost, nije mogao da se bori do kraja, posebno posle onakva dva prva seta koja su bila izuzetno zahtevna za obojicu. Grčevi se dešavaju. Želim mu brz oporavak – poručio je Đoković na koferenciji za medije.

– Imao sam i ja u karijeri slične probleme sa stresom, mučio sam se fizički na početku karijere. Mogu da razumem emocije, okolnosti, sve što utiče i mentalno i fizički. Igraš na jednom od najvećih turnira na svetu, imao je dodatni pritisak, jer se od njega očekivalo da osvoji, bio je favorit i možda je i to uticalo na njega. Sve to je deo učenja i sticanja iskustva, ima samo 20 godina, ima dovoljno vremena, pokazao je zrelost, pojavio se na sceni i posle godinu dana osvojio prvi grend-slem, veliko poštovanje imam prema njemu, ima sjajan tim ljudi oko sebe. Ako ostane zdrav, imaće veliku karijeru.

U javnosti se stekao utisak da je Alkaraz bio favorit pred početak polufinalnog meča.

– Pa i jeste bio favorit, to nije čudno i neočekivano. Možda je osetio pritisak i nervozu, da bude on favorit protiv mene i nekoga ko je ispisao istoriju. Pokazao je na mečevima pre toga da je favorit i da je prvi i da je imao dobre rezultate na šljaci. I to je u redu, prihvatio sam tu ulogu, možda olakšavajuća okolnosti, danas se to desilo.

Primetio je Novak, tokom trećeg seta, da Alkaraz ima određenih problema.

– Prva dva seta je intezitet bio mnogo visok, osetili smo to obojica u nogama, početak trećeg seta je bio ključan za mene da izdržim, desilo se nešto neočekivano kad je osetio grčeve. Od trenutka je to bio drugi meč, samo sam hteo da ga nateram da igra, nije mogao da se kreće kao u prva dva seta. Nije dobro za publiku, ali tako je kako je. Nisam predosetio da se nešto dešava, ali sam se i sam fizički mučio na kraju drugog seta. Nisam odigrao dobar gem na 6:5 za njega, imao sam ranije šanse, on je napravio brejk sa nulom i uzeo set. Hteo sam da odem do toaleta, promenim odeću i da se resetujem. Osetio sam da radi nešto sa rukom, a tek onda sam video da se muči sa grčevima u nozi.

Uprkos tome što je od Španca stariji 16 godina, Đoković ne smatra da je iskustvo bilo presudan faktor.

– Ne mislim da iskustvo može da bude odlučujući faktor. Može da pomogne da korigujete emocije i snagu, ali nećete pobediti tako. Morate da izađete sa pravim planom i da ga sprovedete u delo, bio je to veoma visok nivo igre sa moje strane, najbolji moj meč na turniru. Bio sam srećan da je često istorija na crti u svakom meču, motivacija je veoma visoka, bio sam blagosloven time. Želim da osvojim taj trofej.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari