Alkaraza usporila povreda, Đoković po sedmi put u finalu Rolan Garosa, u nedelju će se boriti za titulu "najboljeg među najboljima" 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Da u drugom gemu trećeg seta nije osetio bol u listu desne noge, meč između Karlosa Alkaraza i Novaka Đokovića sigurno bi bio daleko dramatičniji. Srpski as, nakon dva neizvesna seta, ubedljivim rezultatom u nastavku, po sedmi put plasirao se u finale Rolan Garosa – 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

Ključni detalj dogodio se na samom kraju drugog gema trećeg seta u kome je Alkaraz osetio veliku neprijatnost u listu desne noge. Stao je kao skamenjen, nije mogao da se osloni na nogu, već je težište prebacio na levu nogu.

Iako na to nije imao pravo, bio je prinuđen da zatraži medicinski predah zbog čega mu je momentalno oduzet gem, tačnije, Novak je dobio brejk prednosti.

Prišao je i Đoković da se uveri u zdarvstveno stanje rivala, koji je, uprkos jasnim bolovima, odlučio da nastavi meč. Ipak, bilo je odmah jasno da više ne može da se kreće i udara lopticu maksimalnom snagom.

Srpski as je u narednih desetak minuta manirski rešio treći set sa 6-1, posle kojeg je poveo sa 2-1, stekavši i veliku psihološku prednost.

Otišao je, posle gubitka trećeg seta, Alakraz do svlačionice da obavi tretman, međutim, i kada se vratio bilo je evidentno da se otežano kreće.

Novak se našao u specifičnoj situaciji, nije želeo da maksimalno snažnim udarcima još više optereti Alkaraza, koji je kratkim i snažnim udarcima sa osnovne linie pokušavao da dolazi do vinera.

Đoković je munjevito poveo sa 4-0, potom je mala neizvesnost viđena u petom gemu, međutim, Srbin je rutinski rešio ishod gema i sa 5-0 bilo je jasno da će se po sedmi put plasirati u finale Rolan Garosa.

Alkaraz je uzeo naredni gem, ali je Srbin bez većih problema priveo meč kraju i po 34. put u karijeri plasirao se u grend slem finale.

Đoković će u nedelju biti u prilici da po treći put osvoji Rolan Garos i time postane najbolji teniser, tačnije prestigne Rafaela i Nadala i osami se sa 23 grend slem titule kao najsupešniji igrač svih vremena.

Igrom u prva dva setam rivalu su najavili da bi gledaoci na stadionu „Filip Šatrije“ mogli da prisustvuju najboljem meču ove sezone.

Alkaraz je, čini se, bio taj koji se borio sa većim pritiskom. Videlo se to već kod njegovog drugog servis gema na startu meča. Đoković je fino čitao njegov prvi servis, terao ga da konstantno na udarce sa osnovne linije, ali u pokretu i brzini što je mladog Španca poprilično nerviralo.

Možda i neočekivano, Srbin je u ranoj fazi prvog seta došao do šanse da oduzme servis rivalu i u tome je odmah uspeo.

Kod 4-1 u gemovima činilo se da bi možda mogao i brže nego što se mislilo da povede u setovima, međutim u sedmom gemu viđena je neviđena drama. Čak 14 minuta trajala je borba za osvajanje gema.

Alkaraz je imao čak tri brejk lopte, međutim, u takvim situacijama Novak je prvo dobro servirao, a potom i delovao krajnje sigurno u udarcima sa osnovne linije.

U jednom važnom trenutku, Đokoviću je i vetar zasmetao, s bozirom na to da nije mogao da servira jer mu je prašina išla pravo u lice, međutim, ispostaviće se da je upravo u takvim okolnostima odservirao i najbolji kik servis posle kojeg je napokon uspeo da slomi otpor sjajnog Španca.

Mogao je u narednom gemu i da definitivno osvoji set, ali nije iskoristio ukazanu priliku za brejk.

Kada je bilo najvažnije, na 30:40 za rivala u devetom gemu, Đoković je odservirao tri uzastopna, fantastična servisa. Nijedan od njih Alkaraz nije uspeo ni da ubaci u Novakovo polje.

Smireno i staloženo, ali svestan da možda poseduje ključ za igru najtalalentovanijeg tenisera na svetu, srpski as je sa vođstovm u setovima krenuo u naredne izazove.

Nije delovalo da će završnica drugo seta biti tako dramatićna. Sve do 4-3 za Alkaraza, obojica tenisera bili su vrlo sigurni i dominantni na svom servisu.

Ipak, u osmom gemu Đoković je prvi put bio u situaciji da spašava brejk poen rivala. Španac je nešto bolje riternirao, dok je Novak delovalo malo nesigurnije.

Dosta se mučio kod drop šotova Alkaraza. Uspeo je da spasi prvu, ali je kod druge brejk lopte prvo loše odigrao prilazni udarac, a potom i volej koji je završio u autu. Odmah potom, Karlos je osvojio poen težine prvog napravljenog brejka na meču (5-3).

Činilo se da veće drame neće biti; španski tinejdžer imao je servis gem za osvajanje seta, ali je Novak u ključnim momentima bio impresivan.

Ne samo što je sjajno riternirao, čitao namere rivala, odigravao briljantne poteze na osnovnoj liniji, već se potrudio da Alkaraza konstantno teran na potez više.

Kada je momentalno vratio brejk delovalo je da je momentum na njegovoj strani.

Nije Karlos klonuo duhom, naprotiv, počeo je bolje da čita Novakove servise, a pritom Đokovića nije služio prvi servis. Za par minuta, Španac je imao tri set lopte, ali je srpski as u najvažnijem trenutku odservirao tri fantastična servisa na koje protivnik nije imao odgovor.

Posle izborenog desetog gema, u neverovantoj drami, očekivalo se da Alkaraz psihički deluje dekoncentrisanije. Tako je i bilo, s obzirom na to da je Novak imao i brejk loptu za novo vođstvo i šansu da osvoji i drugi set.

Nažalost, Alkaraz se u potpunosti vratio, a zatim već u narednom gemu odigrao fantastično, materijalizujući i evidentan energetski pad kod dvostrukog osvajača Rolan Garosa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari