Đoković kreće protiv Fokine 1EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Prvi reket sveta dočekao dobro poznatog protivnika u drugom kolu Mastersa u Monte Karlu.

Pre nego što su druga dva srpska tenisera, Dušan Lajović i Filip Krajinović, večeras ukrstila rekete u prvom kolu Mastersa u Monte Karlu lider ATP liste, Novak Đoković, odradio je jedan trening više na šljaci u mondenskom letovalištu i (sa)čekao epilog duela Španca Alehandra Davidoviča Fokine i Markosa Đirone iz Sjedinjenih Američkih Država. Ne zato što ne zna šta će sa slobodnim vremenom, nego zbog toga što je prvi pobedio drugog – 2:0 (7:5, 6:3) i otišao u projektovani susret druge runde turnira klase 1.000 (bodova) sa našim asom.

Za to mu je bilo potrebno skoro 100 minuta razmenjivanja udaraca, pa je Đokovićev tim, saradnika vođen trenerom Goranom Ivaniševićem, imao dovoljno vremena i prostora da stekne potpuni uvid u trenutno fizičko stanje i tenisku formu 45. reketa sveta, poznatog baš po igri na „prašini“. Odnosno dopuni prethodna saznanja, obzirom da će duel dva tenisera, sutra s početkom u podne (ukoliko ne dođe do pomeranja satnice) biti treće suočavanja Đokovića i Fokine.

Sa skorom u korist osvajača 20 grend slema iz Beograda, jer je oba prošlogodišnja meča rešio u svoju korist. I to vrlo lako. Najpre na šljaci Mastersa u Rimu, kada je bilo 6:2, 6:1 za vlasnika brojnih rekorda „belog sporta“, a onda na betonu, tokom Olimpijskih igara u Tokiju, kada je Španac uspeo da uzme jedan gem više i očekivani poraz učini rezultatski malo podnošljivijim – 3:6, 1:6. 6:3.

Ono što bi mogla da bude prednost Đokovićevog protivnika je mnogo više takmičarskih nastupa od početka 2022, jer je Novak zbog svog nevakcinisanog statusa i pandemijskih ograničenja širom sveta propustio poprilično takmičenja. Tačnije, gledali smo ga samo na turniru 500 u Dubaiju, gde je ranije nego što se očekivalo ispao iz trke za trofej. A, kako je sva prilika da će imati pravo da učestvuje na Otvorenom prvenstvu Francuske – Rolan Garosu, jako mu je bitno da „podesi“ ruke, noge i glavu za prebacivanje loptice preko mreže na zemljanoj podlozi, pošto bi u Parizu trebalo da napadne 21. pobednički GS trofej, koliko u istoriji tenisa ima samo njegov večiti rival i Fokinin sunarodnik Rafael Nadal.

Sa 11 rekordnih trijumfa u finalu, Španac je vladar Monte Karla, a retko ko ga je dobijao i u mečevime odluke u Parizu, pa je teniski svet radoznao da već u kneževini vidi šta Novak može ove sezone na njemu manje dragoj podlozi.

Nadam se da neću odigrati šest mečeva za šest meseci. Nedostaje mi takmičenje. I dalje osećam motiv da budem na turu, da se nadmećem sa mladim igračima i da izazovem najbolje na svetu da se borimo za titule – kaže Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari