Đoković odbranu rimske titule počinje protiv Amerikanca Tejlora Frica 1Novak Đoković Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U subotu je Novak Đoković saznao moguće rivale u borbi za svoj šesti trofej na Otvorenom prvenstvu Italije, a danas je dobio startnog rivala u odbrani šampionskog naslova iz prošle godine, jer je Amerikanac Tejlor Fric u meču prvog kola bio bolji od Britanca Danijela Evansa – 2:0 (6:3, 6:2) i zakazao susret sa prvim teniserom sveta, o čiji se reket „sapleo“ na prvom grend slemu u ovoj sezoni.

Pre tri meseca su im se putevi ukrstili u trećoj rundi Australijan opena, a Srbin je prošao dalje i to posle lavovske borbe u pet setova, što sa rivalom što sa povredom trbušnog mišića, oko čije prirode i težine su se ispredale razne teorije, ali ni Fricova glasna sumnja u blefiranje ni slične izjave nekih drugih kolega i komentari pojedinih medija nisu omeli našeg asa u ponovnom osvajanju njegovog omiljenog turnira u Melburnu.

Lider ATP liste i 31. u poretku muškog singla sastajali su se još u dva navrata i oba puta je slavio Đoković, te 2019. godine. Na Mastersu u Madridu bilo je 6:4, 6:2, a na takmičenju istog ranga u Monte Karlu još ubedljivije – 6:3, 6:0.

Od tada je 10 leta mlađi Fric napredovao s igrom i s plasmanom, pa je marta 2020. izbio na 24. poziciju, što je i dalje najviši rejting u profesionalnoj karijeri sina Kejti Mej Fric, svojevremeno članice Top 10 u ženskom singlu, čiji je suprug i Tejlorov otac deo života takođe proveo na teniskim terenima.

No, paralelno s pripremom za duel sa prvim izazivačem u „večnom gradu“, Novak i njegov tim saradnika vode računa i o dešavanjima na ATP listi.

Rimski teniski imperator iz 2008, 2011, 2014. i 2015.  još gleda konkurenciju sa visine, sa rekordnom 320. nedeljom na vrhu piramide i ima finu zalihu bodova u odnosu na drugoplasiranog Rusa Danila Medvedeva (11:463/9.780) i večitog rivala Rafaela Nadala (9.360).

Međutim novo računjanje bodova, tj njihovo polovično brisanje iz prethodne dve sezone, omeđenih ograničenjima u doba pandemije korona virusa, ostaviće ga ove nedelje bez 500 bodova kao branioca rimskog primata iz 2020.

Za koliko će biti kratak i Nadal, kao osvajač pomenutog Mastersa iz 2019.

U „prevodu“, ako Đoković, na primer, doživi poraz od Frica, a Medvedev bude bez premca u Rimu, nova razlika između njih dvojice bila bi svega 193 boda. Što znači da su Beograđaninu, generalno, potrebne vrhunske partije i učinak kako bi učvrstio poziciju pre nego krene u odbran gomile bodova sa Rolan Garosa i Vimbldona.

Đere van Top 50

Posle jučerašnjeg resetovanja ATP liste Dušan Lajović je i dalje 37. teniser sveta, Filip Krajinović je pao za tri mesta i sada je 39. igrač po redu, Miomir Kecmanović je napredovao za jednu poziciju (46), dok je Laslo Đere ispao iz Top 50 najboljih i sada je 52. reket na planeti.

Karacev zaustavio Kecmanovića

Prvo kolo rimskog Mastersa bilo je kobno za Miomira Kecmanovića, pošto i pored srčanog otpora nije imao rešenje za polufinalistu poslednjeg Australijan opena, Rusa Aslana Karaceva – 0:2 (6:7 (2:6), 4:6). Prvi set je rešen taj-brejkom, dok je potonji slavljenik u nastavku (sa)čuvao rano stečenu prednost u gemovima (2:0). Za treći startni ovosezonski poraz srpskog igrača na šljaci, posle ekspresne eliminacije u Monte Karlu (od Fabija Fonjinija) i Madridu (od Džona Iznera).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari