Đoković odradio posao protiv Hurkača 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Tri od tri, ukratko bi glasio opis učinka srpskih tenisera juče na Rolan Garosu. Novak Đoković, Filip Krajinović i Miomir Kecmanović ostvarili su pobede u prvom kolu čuvenog grend slem turnira u Parizu.

Broj srpskih tenisera u drugom kolu pariske šljake tako je porastao na četiri (Laslo Đere dan ranije izborio plasman), a lako može doći i do pet ukoliko danas Dušan Lajović bude bolji od brazilskog tenisera Tijaga Monteire (12.30). Plasman u drugu rundu jedino nije ostvarila Ivana Jorović koja je posle velike borbe izgubila od Dženifer Brejdi.

Novak Đoković je poljskog tenisera Huberta Hurkača pobedio za nešto više od sat i po vremena igre – 3:0 (6:4, 6:2, 6:2). Filip Krajinović je posle pet setova savladao Amerikanca Frensisa Tijafoa – 3:2 (6:2, 4:6, 6:3, 3:6, 6:0), a rival u drugom kolu biće mu pobednik meča Roberto Karbaljes Baen – Aleksandar Miler. Miomir Kecmanović je bio bolji protiv takođe američkog tenisera Denisa Kudle – 3:2 (6:0, 6:7, 5:7, 6:3, 6:4), a naredni rival biće mu Belgijanac Dejvid Gofan. Ivana Jorović nije uspela da savlada Amerikanku Dženifer Brejdi – 1:2 (6:7, 6:4, 5:7), te je takmičenje zavšrila u prvom kolu.

Pre meča između Đokovića i Hačanova bilo je otvoreno pitanje koliki otpor 44. igrač sveta može da pruži broju jedan, s obzirom na to da se do sada u karijeri nisu nikada sastali. Na kraju se ispostavilo da osim ponekog gema ne može mnogo. Đoković je tokom celog meča delovao sigurno u sebe, bez bilo kakvih znakova nervoze čak i kada bi protivnik lako osvojio poneki poen. Utisak je da mu je cilj bio da rutinski odradi posao sa što manje napora, čuvajući snagu za naredne mečeve.

U skladu sa tim nije Đoković ni pokušavao da spasi poene za koje je video da su izgubljeni već se jednostavno koncentrisao da na svoj servis osvoji sve gemove, a potom mirno čeka grešku protivnika kako bi napravio brejk.

Najveća rezultatska neizvesnost viđena je u prvom setu, u kome je napravljen samo jedan brejk. Poljak je imao prednost da prvi servira na meču, ali je Novak već na startu napravio brejk koji se kasnije ispostavio presudnim. Do kraja su obojica tenisera osvajali poene na svoj servis, pa je Đoković maltene rutinski priveo set kraju rezultatom 6:4.

Đoković je u drugom setu brže nego u prvom stigao do, kako će ispostaviti, nedostižne prednosti od 4:1. Nole je sa dva brza brejka izbacio Hurkača iz ravnoteže, vidno mu poljuljavši samopouzdanje. Uspeo je Poljak nekako da napravi prvi brejk u karijeri protiv najboljeg na svetu (4:2) i time unese bar malu neizvesnost.

Međutim, sav uloženi trud prosuo je već u sledećem gemu kada mu je Novak ponovo uzeo poene na njegov servis (5:2), a potom rutinski priveo set kraju na svoj servis (6:2).

Najbolji teniser sveta je i u trećem setu završio posao već na samom početku kada je odmah u prvom gemu napravio brejk. Zatim je Đoković ponovo rutinski nizao poene na svoj servis, a potom i napravio novi brejk (5:2) sa kojim je otklonio svaku dilemu koji će od dvojice tenisera u drugo kolo. Do kraja je na svoj servis lako završio posao u prvom kolu (6:2). Naredni Đokovićev rival biće 104. teniser sveta, Švajcarac finskog porekla Henri Laksonen, koji je u prvom kolu savladao Pedra Martineza sa 3:0 (6:0 6:1, 7:6).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari