Đoković: Ozbiljno na staru "mušteriju" 1Foto: EPA-EFE JOHN G

Pošto se otarasio dva „mlada lava“ iz nadolazećeg talasa budućih šampiona, Rusa Danila Medvedeva i njegovog zemljaka pod kanadskom zastavom Denisa Šapovalova, prvi reket sveta Novak Đoković za danas je zakazao četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije sa samo dve godine od sebe mlađim Keijem Nišikorijem (29).

S jasnom namerom da reprizira epilog duela sa sjajnim Japancem u istoj fazi AO iz 2016. godine – 3:0 (6:3, 6:2, 6:4), kada je sportski velikan iz Srbije uzeo poslednju od svojih šest grend slem titula u Melbur

Inače, to je bio samo jedan od njihovih šest susreta te sezone. Naš as je dobio i ostalih pet: u finalu mastersa u Majamiju (2:0), polufinalima turnira iste težine u Madridu (2:0) i Rimu (2:1), masters finalu u Torontu (2:0) i na završnom turniru u Londonu (2:0). Tradiciju pobeđivanja protiv trenutno 9. kolege na ATP listi počeo je još u ranoj fazi Rolan Garosa 2010. (2:1), a gradio ju je i u mečevima iz 2014. (Pariz – 2:0, London – 2:1), 2015. (Rim – 2:1, London – 2:1) i 2018. godine (Rim – 2:1, Madrid – 2:0, Vimbldon – 3:1, US open – 3:0). Dva puta ga je preskočio i tako što mu je povređeni rival predao trijumf (Majami 2014, Madrid 2017), a Nišikori je u znak slavlja ruke podigao jedino u Bazelu 2011. (2:1) i na Otvorenom prvenstvu SAD pre pola decenije (3:1).

Dakle, statistički gledano Nišikori nema skoro nikakve šanse protiv svog starog „dželata“, ali poslovnično ozbiljni i fokusirani 31-godišnjak iz Beograda ni ovog puta ne želi ništa da prepusti slučaju. U tu svrhu je s trenerom Marjanom Vajdom i ostalim saradnicima iskoristio pravo da jučerašnji trening odradi bez publike.

– Nadam se da ću se dovoljno oporaviti od prethodnog meča, mada je Nišikori igrao još duže od mene – poželeo je još u ponedeljak osvajač 72 trofeja, kada mu je bilo potrebno nešto više od tri sata da ulazak u Top 8, dok je vlasniku 12 titula trebalo 120 minuta povrh toga da dobije maraton sa Pablom Karenjom-Bustom.

– Dobio još jedan maratonski duel na turniru i to nakon što je uspeo da preokrene posle 0:2, i čestitam mu na tome. On je borac, veoma talentovan igrač, jedan od najbržih tenisera na turu i veoma predan radnik. Imam veliko poštovanje prema njemu… Svaki meč protiv istog protivnika je za priča za sebe, nosi nešto drugačije, tako da očekujem i da na četvrtfinalu izađe i proba nešto novo. Očekujem težak meč – poručio je Novak pre svog novog ulaska u Rod Lejver Arenu.

Inače, bolji iz ovog duela, s početkom u 9.30 po srednjeevropskom vremenu, u polufinalu ide na Miloša Raonića (Kanada) ili Luku Puja (Francuska), čiji je meč takođe danas na programu.

Cicipas i Nadal kao furije

Jedan polufinalni par je već poznat, a čine ga drugi reket sveta Rafael Nadal i mladi, ali već fantastični Stefanos Cicipas. Španac je lagano „prešao“ preko nedoraslog Amerikanca Frensisa Tijafoa – 3:0 (6:3, 6:4, 6:2), dok je Grk posle branioca australijskog trona Rodžera Federera izbacio i Španca Roberta Bautistu Aguta – 3:1 (7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (7-2)).

Senzacionalna Kolins

Amerikanka Danijel Kolins nastavila je senzacionalno putešestvije na AO. Do ovog grend slema 25-godišnja teniserka igrala je samo uvodna kola na turnirima top klase, a posle današnjeg preokreta u duelu sa favorizovanom Ruskinjom Anastasijom Pavljučenkovom stigla je do polufinala – 2:1 (2:6, 7:5, 6:1) u svom prvom nastupu u Rod Lejver Areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari