Đoković "pikira" novi trofej 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Posle prvog poraza u karijeri od talentovanog Kanađanina Denisa Šapovalova, na egzibicionom „Budls“ turniru kraj Londona, vodeći teniser sveta Novak Đoković preselio se u prestonicu Engleske…

… gde finišira pripreme za treći grend slem u sezoni i čeka današnje žrebanje startnih parova i tzv. kostura 133. izdanja nezvaničnog teniskog prvenstva sveta, kako još zovu čuveni Vimbldon.

– Biće to još jedan težak turnir. Idem korak po korak, meč po meč. Grend slem takmičenja su u ovoj fazi moje karijere uvek prioritet broj jedan. Mislim na svoja rezultatska očekivanja od njih. Imam tu čast da sam prvi teniser sveta, to je uloga koja nosi veliku odgovornost i pritisak, tako da ću dati sve od sebe da budem na visini zadatka. Pokušavam da uđem u potrebnu formu i jedva čekam da se vratim na taj čuveni teren – poručio je branilac titule, čija je neverovatna niska uspeha u drugoj polovini prošle i početkom ove godine počela upravo na najpopularnijoj teniskoj travi na svetu.

Kao na osvojenom GS u Melburnu, prvog meseca 2019, i na nedavno održanom Rolan Garosu u Parizu, gde je stigao do polufinala, odnosno na svakom od Top 4 ATP turnira u poslednjoj deceniji, najveći rivali biće mu njegovi prvi pratioci u poretku „reketaša“ Španac Rafael Nadal (2) i Švajcarac Rodžer Federer (3).

– Nas trojica smo uvek u toj grupi najvećih favorita, ali osim nas postoji čitava jedna grupa igrača koji mogu daleko da doguraju i poremete nam planove. Voleo bih da odbranim titulu i učiniću sve da ponovim prošlogodišnji uspeh, ali sam isto svestan da realnost može biti drugačija od ambicija – drži do sebe, ali i poštuje sve potencijalne protivnike osvajač prestižnog trofeja iz 2011, 2014. i 2015. godine, koji je sebe poštedeo takmičarskih duela posle minulog Rolan Garosa.

Ukoliko bi još jednom održao šampionski govor Đoković bi se onda izjednačio sa petostrukim vladarom Londona – Šveđaninom Bjernom Borgom, nedodirljivim na vimbldonskoj travi od 1976, 1977. 1978, 1979. i 1980. Kao i primakao svom velikom oponentu i rekorderu u otvorenoj eri ovog GS – Federeru (8 titula) i idolu iz detinjstva Amerikancu Pitu Samprasu (7).

Za početak da vidimo ko će mu biti prva prepreka na turniru koji počinje 1. a završava se 14. jula, tokom kojeg sve teniserke i teniseri moraju da budu u beloj opremi. I, što je jednako važno, odbrani maksimum bodova sa prošlog Vimbldona.

Japan umesto Kine

U dogovoru sa svojim trenerom Marjanom Vajdom i ostalim saradnicima, Novak je odlučio da preskoči turnir iz kategorije 500 u Pekingu i prijavi svoje premijerno učešće na turniru u Tokiju (30. septembar – 6. oktobar). I dok organizatori prvog žale zbog otkazivanja šestostrukog šampiona (poslednji put je to bio 2015. godine) dotle se sponzori drugog hvale dolaskom Đokovića, Švajcarca Stena Vavrinke i najvećeg domaćeg aduta Keija Nišikorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari