Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Za plasman u polufinale Đoković će sutra igrati protiv Belgijanca Davida Gofana, od koga je u dosadašnjih pet mečeva izgubio samo jedan set.

Duel protiv Karenja Buste bio je gotovo identičan onom iz drugog kola protiv Žila Simona. Novak je lako dobio prvi set, u drugom je na startu napravio brejk i poveo sa 2:0, da bi onda potpuno stao.

Zvuči gotovo neverovatno, ali Španac je uspeo da napavi seriju od 6:0 i da neočekivano izbori treći set. Teško se setiti kada je najbolji srpski teniser izgubio svoja tri servis gema zaredom.

U odlučujućem setu Đoković je osvojio dosta poena koji su podsetili na onog starog nepogrešivog Novaka, ali je imao mogo više loših rešenja, neiznuđenih grešaka i loše
selekcije udaraca.

Sve to je omogućilo Karenju Busti da u devetom gemu dođe do velike šanse da napravi možda ključni brejk i da prvi put u karijeri dobije nekog tenisera iz prvih deset.

Španac je na Novakov servis imao 40:15, ali je drugi teniser sveta, uz dosta sreće, uspeo da osvoji dva naredna poena, a potom i gem. U narednom gemu Španac nije mogao da zaboravi propuštenu šansu i Đoković je uspeo da mu oduzme servis i završi meč.

Tako je srpski teniser posle još jednog mučenja stigao do četvrtfinala, ali je očigledno da i dalje mnogo toga u njegovoj igri ne funkcioniše. Velike oscilacije i neverovatni padovi pokazuju da Novak još nije pronašao način da vrati samopuzdanje koje mu je godinama bilo možda i
najjači adut.

Sutra ga sasvim sigurno čeka još jedan veoma težak meč protiv „linijaša“ Gofana, čija je igra slična Novakovim protivnicima iz prva dva kola. Sa igrom koju je do sada prikazao, Đoković će ponovo morati da se namuči da bi ušao u završnicu.

Današnji dan na turniru doneo je dva velika iznenađenja, jer među osam najboljih nisu prošli prvi igrač sveta Endi Marej i trećeplasirani sa ATP liste Stan Vavrinka. Britanca je savladao Alberto Ramos Vinjolas, a Švajcarca Pablo Kuevas.

Za razliku od njih, Rafael Nadal je odigrao briljantan meč protiv najveće mlade nade svetskog tenisa Aleksandra Zvereva i pobedio je sa 6:1, 6:1 za svega 45 minuta.