Đokoviću do Federera 34 nedelje 1Foto: EPA-EFE/ DAVE HUNT

Novak Đoković nije pustio Rafaela Nadala da dugo uživa na šampionskim lovorikama, pa je posle nešto više od dva meseca gledanja u leđa Špancu opet zaseo na ATP tron i nastavio poteru za svojim drugim večitim rivalom – Rodžerom Federerom, jer je 310 nedelja Švajcarca na vrhu karavana profesionalnih tenisera jedna od preostalih sportskih opsesija osmostrukog osvajača Australijan opena.

– Nije nikakva tajna. Stizanje Rodžerovog rekorda je jedan od moja dva najveća cilja – poručio je 32-godišnji apsolutni vladar grend slema u Melburnu, jutro posle velike pobede u dramatičnom finalu sa Austrijancem Dominikom Timom, kojom je započeo 276. sedmicu na vrhu piramide, od juče još bliži jednom od njegovih idola iz detinjstva Amerikancu Pitu Samprasu (286).

Ako zadrži strašnu formu s početka 2020. godine, o čije su se „plamenove“ prvo ispekli rivali na novopokrenutom takmičenju reprezentacija – ATP kupu, a onda protivnici na prvom sezonskom grend slemu, a sve vreme bude zdrav i prav, naš as bi već 5. oktobra mogao da pretekne Federera.

Na vodenicu mu ide i to što do kraja ovog i tokom prolećnih meseci neće braniti bodova koliko mora svrgnuti Majorčanin, od koga ga ovog trenutka deli nekoliko stotina bodova (9.720:9.395).

Primera radi, novi (stari) br. 1 u februaru neće imati takvu zaostavštinu u Dubaiju i Indijan Velsu, u martu će mu nad glavom visiti samo 135 bodova iz Majamija, dok bi u aprilu trebalo da uzme najmanje 180 u Monte Karlu, pod uslovom da odluči da učestvuje na turniru u mestu prebivališta.

Prvi pratilac imaće višestruko teži posao, pošto u martu i aprilu kombinovano brani 945 bodova.

U tom delu godine igraće se i mastersi na američkom tlu, tako da će biti prilike da se razlika poveća.

Pre svega u Indijan Velsu gde je odnos branjenih bodova 90:360, dok će u Majamiju Novak gledati da u najmanju ruku ponovi 90 bodova, a Nadal profitirati bukvalno od svakog plasmana, s obzirom da ga lane nije bilo među učesnicima.

– Znam da uskoro stiže trenutak kada ću igrati samo određene turnire, pa ako želim da imam šansu da provedem najviše nedelja na prvom mestu to će morati da se desi ove ili sledeće godine. Pokušaću da dam sve od sebe i dostignem to – poručio je Đoković..

Mesta velikih sučeljavanja do početka jeseni biće i grend slem u Parizu, gde je Nadal nedodirljiv koliko Novak u Melburnu, te turnir iste težine u Londonu, na čijoj travi je Federer prošlog leta pretrpeo možda i najbolniji poraz od 27 koliko ih ima u međusobnoj statistici sa srpskim teniserom.

Naravno, tu su i Olimpijske igre, gde će Đoković probati da uzme zlatnu medalju i time konačno ispunu jednu od retkih neostvarenih ličnih ambicija vezanih za sport.

Druga borba u troje je jednako važna, jer ceo teniski svet odavno nagađa ko će posle odlaska Federera, Nadala i Đokovića imati najviše GS trofeja. Prvi sa ovog spiska trenutno vodi sa +1 u odnosu na drugog i +3 u odnosu na trećeg.

– Jedan od motiva mi je upravo to. Znam da nisam u svojim dvadesetim godinama i da moram da se organizujem bolje kada su grend slemovi u pitanju. To su, ipak, svima najvažniji turniri u ovom sportu – jasan je Novak, koji ima svega dva poraza u poslednjih 45 mečeva na turnirima kategorije 2.000.

Odbrana bodova zaključno sa Rolan Garosom

*Đoković (2.635)

mart – Indijan Vels (drugo kolo, 45), Majami (treće kolo, 90)

april – Monte Karlo (četvrtfinale, 180)

maj – Madrid (titula, 1.000), Rim (finale, 600), Rolan Garos (polufinale, 720).

*Nadal (4.305)

februar – Akapulko (drugo kolo, 45)

mart – Indijan Vels (polufinale, 360), Majami (0)

april – Barselona (polufinale, 180), Monte Karlo (polufinale, 360)

maj – Madrid (polufinale, 360), Rim (titula, 1.000), Rolan Garos (titula, 2.000)

Svi Novakovi nizovi na vrhu

Đoković je na čelnu poziciju ATP liste prvi put došao 4. jula 2011. godine, kada je proveo 53 nedelje u nizu, da bi na istom mestu boravio i u periodu od 5. novembra 2012. do 5. oktobra 2013. (48). Perjanica muškog singla najduže je bio od 7. jula 2014. do 6. novembra 2016 (122 sedmice), dok je poslednje 52 nedelje skupio od 5. novembra 2018. do 4. novembra 2019, kada ga je prestigao Nadal.

Najviše GS titula u Open eri

1. Rodžer Federer 20

2. Rafael Nadal 19

3. Novak Đoković 17

4. Pit Sampras 14

5. Bjorn Borg 11

6. DŽimi Konors 8

7. Ivan Lendl 8

8. Andre Agasi 8

9. DŽon Mekinro 7

10. Mats Vilander 7

…………………

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari