Đorđević ne gubi od Grčke 1Foto: KSS

Uradili su sve što su mogli u skladu sa zdravstvenim stanjem pojedinih igrača i okolnostima da su se postepeno okupljali za jedan od najvažnijih mečeva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini 2019.

Košarkaše Srbije večeras očekuje izuzetno zahtevno gostovanje neporaženoj Grčkoj (6-0) koja je Krit, odnosno grad Iraklion namerno izabrala, s obzirom na to da je na tom terenu prosto nepobediva. Selektor Aleksandar Đorđević poveo je na put i rovite Miroslava Raduljicu, Nemanju Bjelicu i Vasilija Micića ubeđen da će svako od njih dati određeni doprinos i povećati koheziju u timu.

Posle dva poraza od Nemačke u prvoj fazi kvalifikacija, uprkos tome što će tri selekcije obezbediti prolaz na Mundobasket iz novoformirane grupe L, Srbija je sa skorom 4-2 trenutno na trećoj poziciji, sa smo jednom pobedom više u odnosu na Izrael, objektivno jedinog konkurenta za pomenuto treće mesto. Tokom sjajne igračke karijere, ali i kao selektor Srbije, Aleksandar Đorđević nikada nije poražen od večerašnjeg rivala. Popularni Sale bio je akter pobeda u polufinalu Evropskog prvenstva 1995, odnosno trijumfa u istoj fazi Svetskog prvenstva 1998. (plus pobeda u grupi), dok je deklasiranje Helena u osmini finala Mundobasketa 2014. možda i odredilo njegovu selektorsku karijeru. Đorđević nije bio akter jedinog poraza od Grčke i to na Evropskom prvenstvu 2011. u Litvaniji u fazi razigravanja od petog do osmog mesta.

– Čeka nas paklena atmosfera pune dvorane, ljudi na Kritu su temperamentni, Grčka će imati snažan vetar u leđa, s razlogom su izabrali baš tu dvoranu u Iraklionu. Neće nam biti lako – oprezan je selektor Đorđević, koji je iskusnog i namazanog centra Janisa Burusisa označio kao igrača koji bi mogao da bude „iks faktor“ u grčkom timu.

Osim Janisa Adetokumpoa, vedete Milvoki Baksa, Grčka će biti kompletna sa čak trojicom igrača koji su iz mešovitih brakova (Tajler Dorsi) ili su rođeni i odrasli u Americi (Nik Kalates), odnosno njihovi roditelji su kao imigranti došli u Grčku (Tanasis Adetokumpo). Od zanimljivijih i javnosti nedovoljno poznatih igrača, tu je još uvek nedokazani centar Jorgos Papajanis (218 cm), koji nikada u Sakramentu nije opravdao poverenje Vlada Divca, generalnog menadžera, vrativši se letos u Grčku, tačnije Panatinaikos. Selektor Đorđević u septembarskom „prozoru“ ima jedinu šansu da okupi pojedine NBA i evroligaše, što sigurno neće biti slučaj u novembarsko-decembarskom i februarskom.

Milutinov oduševljen

– Mnogo mi se sviđa kako izgleda naša igra pred ova dva duela. Odavno nisam imao priliku da igram u ovakvom sastavu. Nadam se da je ovo samo početak moje reprezentativne karijere, valjda neće više biti razloga da izostajem. Svi su tu da pomognu da budeš bolji. Rad sa ovakvim igračima i stručnim štabom znači svima – rekao je Nikola Milutinov koji od 2015. do prošlog jula nije nastupao za reprezentaciju.

Raspored

Grupa L 7. kolo (četvrtak):

Estonija – Nemačka 18.00

Izrael – Gruzija 19.00

Grčka – Srbija 20.00

Tabela

1. Nemačka 6-0

2. Grčka 6-0

3. Srbija 4-2

4. Izrael 3-3

5. Gruzija 2-4

6. Estonija 2-4

8. kolo (nedelja):

Gruzija – Grčka 17.00

Nemačka – Izrael 18.00

Srbija – Estonija 20.15

Bjelica: Bockaju me da sam „privatnik“

Nemanja Bjelica će u Grčkoj zaigrati u nacionalnom dresu još od septembra 2015. i poraza od domaćina Francuske u borbi za bronzu na Evropskom prvenstvu. Popularni Beli obožava da igra za Srbiju, iako je do polaska na Krit praktično nosio kragnu jer se ukočio, njegov nastup večeras neće biti upitan: „Saigrači me malo bockaju da sam ‘privatizovao’ loptu, jer sam se zaista uželeo. Propustio sam dve godine u reprezentaciji, sada imam onu ulogu koju sam imao pre odlaska u Ameriku i baš to mi je trebalo za samopouzdanje. Igra sa loptom mi je najbitnija, da kreiram za sebe i za saigrače. Idemo dole da pobedimo, jer će nam u tom slučaju biti mnogo lakše u nastavku kvalifikacija“, poručio je novi član Sakramenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari