Đukić: Bez obzira na rivala mi smo bitni 1Foto: Starsport

Došlo je vreme je za nastavak evropske odiseje Partizanovih fudbalera.

Dva meseca posle poslednjeg takmičarskog meča i, u međuvremenu, obavljenih priprema srpski šampion izlazi na teren s rezultatskim imperativom, uveren da može odškrinuti vrata šesnaestine finala Lige Evrope u večerašnjem duelu sa Viktorijom iz Plzenja.

– Svesni smo koliko je ova utakmica važna za nas. Biće teško, jer su oni ozbiljan tim, ali smo i mi. Idemo u duel bez straha, s ambicijom da prođemo dalje. Moramo da damo sve od sebe – jasno je treneru Miroslavu Đukiću da uprava i navijači crno-belih od njega i ekipe očekuju da odu korak dalje, tj ponove uspeh od pre 13 godina, kada se „parni valjak“ odvezao do Top 16 Istog takmičenja, tada drugog naziva, a tamo ispao od CSKA.

Čovek doveden da s Partizanom prezimi u Evropi tvrdi da neće menjati taktiku zbog ekipe, čiji je sastav u vreme decembarskog žreba imao skoro perfektan učinak u prvenstvu, od 15 pobeda i jednog remija, 34 data gola i samo pet kapitulacija.

– Akcenat je uvek na mojoj ekipi. Bez obzira na rivala, da li je Barselona ili neko drugi. Mi smo jako bitni i mi smo ti koji moramo da pobedimo. Oni su napadačka ekipa, ali umeju da igraju i na kontru. Osećaju se dobro i kad se brane i kad napadaju. Moramo da budemo koncentrisani svih 90 minuta… Svaki meč bez primljenog gola je dobar za nas, ali mi idemo na sve i kod kuće i na strani. Ne menjamo stil gde god da se igra. Ali, kod kuće je važno da se ne primi pogodak – zna o čemu priča nekadašnji defanzivac zavidne karijere u španskoj Primeri.

Partizan je u jednoj od provera na Kipru savladao Teplice, jedini tim koji nije osetio Viktorijinu silu u češkoj ligi, ali to ne mora ništa da znači u ovom sudaru, pa crno-beli ne pumpaju veštački optimizam.

– Plzen je kvalitetniji od njih, ali će intenzitet sigurno biti isti, a i znamo šta nas očekuje. Oni su dominantni u svom prvenstvu, a mi ćemo pokušati da im to ne dozvolimo protiv nas – ne zanosi se previše Đukić, inače dosledan u praksi nesaopštavanja imena startera van svlačionice.

– Ko god bude izašao na teren ima kvalitet i daće maksimum. Dobro smo radili i ne sumnjam u njih. Verujem da će biti oni pravi, da ćemo odigrati vrhunsku utakmicu i da ćemo svi uživati – nada se šef stručnog štaba drugoplasiranog kluba Superlige, baš kao što očekuje da publika odradi svoje deo posla protiv Krmenčika, Kopica, Bakosa i ostalih.

– Nadamo se da se neće ponoviti ono sa derbija, da svi navijači znaju šta je cilj i da nas svaka razjedinjenost vodi u propast – apeluje na svest i savest zavađenih frakcija „grobara“, čiji je krvav obračun na tribinama u meču sa Crvenom zvezdom pre dva meseca bila jedna od udarnih vesti u regionu, a potonja konfrontacija na košarkaškim utakmicama razlog za veliku zebnju uoči novog ispita pred UEFA, čiji disciplinci već drže klub pod uslovnom kaznom, zbog ranijih ispada huligana.

Štoper Milan Mitrović pokušava da drži fokus na terenu.

– Vrlo je važno da godinu počnemo s pozitivnim rezultatom i nadam se da ćemo uz navijače to ostvariti. Biće teško, oni imaju najboljeg napadača lige i nadam se da sutra neće dati gol. Ovo će biti moja najvažnija utakmica u karijeri, jer nikad nisam odigrao neku sa ovakvim značajem – priznaje letos dovedeni defanzivac, koji će sa Nemanjom R. Mitrovićem činiti poslednji obruč odbrane pred golmanom Vladimirom Stojkovićem, čije raspoloženje i forma bi mogli da budu ras prevage u prvih 90 minuta duela sa Česima.

Tepih čuva travu

Ljudi zaduženi za održavanje terena u Humskoj čine sve da travnata podloga bude u što boljem stanju za večerašnju utakmicu. U tu svrhu je upotrebljena cerada za pokrivanje igrališta, a sinoćnji trening gostujuće ekipe izmešten u klupski sportski centar u Zemunu. Crno-belima na ruku ide vremenska prognoza, jer meteorolozi ne predviđaju kišu i sneg pre i tokom susreta, uz male šanse za padavine preko dana.

Zdjelar van stroja

Najveće zimsko pojačanje, zadnji vezni Saša Zdjelar pozajmljen od grčkog Olimpijakosa, nije u konkurenciji za prvi duel sa Česima, jer se nije sasvim oporavio od povrede zaražene tokom priprema, ali bi zato bi u protokolu trebalo da se nađe ime prve alternative Leandrea Tavambea u špicu.

– Zdjelar neće biti spreman, dok očekujemo da će Ognjen Ožegović biti u konkurenciji, počeo je da trenira… – otkrio je Đukić.

Sudija iz Grčke

Suđenje na ovom meču povereno je Anastasijosu Sidiropulosu, arbitru s mnogo internacionalnog iskustva. Od ranije poznatog partizanovcima, jer im je delio pravdu i u revanšu 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Partizana i Valete, koju je beogradski tim dobio rezultatom 3:1.

Nerešeno sa Česima

Klub iz Humske je egal sa rivalima iz Češke. Četiri puta su se sastajali sa ekipama iz tog dela Evrope, uz dve pobede, isto toliko poraza i gol razliku 10:10. Od Slavije su izgubili ukupnim rezultatom 0:5, a Spartu savladali istim skorom.

Lukaš Hejda: Bez srljanja

– Radujemo se utakmici i atmosferi na stadionu Partizana. Svi jedva čekamo da igramo u takvim uslovima, pred odličnim navijačima. Ne možemo da se nadigravamo sa Partizanom, jer ima brze igrače, posebno po bokovima. Tražićemo gol, ali nećemo da srljamo – rezonuje defanzivac Viktorije iz Plzena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari