Đukić: Spremni za visoke ciljeve 1Foto: STARSPORT

Svašta se desilo u Humskoj 1 posle nikada ranijeg isklizavanja Parnog valjka sa evropskog koloseka, protiv Zaglebja prošlog jula, ali će Partizanovi fudbaleri, sa novim trenerom i starom upravom, pokušati isto što i svakog leta – da se domognu jednog od dva UEFA takmičenja, odnosno privilegija i zarade iz tog paketa.

A da bi ponovili uspeh iz 2003. i 2010, odnosno ušli u Ligu šampiona ili se na kraju putešestvija prestrojili u utešnu (i realniju) Ligu Evrope, moraju prvo skloniti crnogorsku Budućnost sa tog puta. Večerašnjih 90 od 180 minuta borbe sa Podgoričanima nagovestiće koliko je najbolji srpski tim spreman za još teže bitke posle drugog kola kvalifikacija za LŠ.

– Kad vas zove Partizan zna se šta se očekuje od vas. Ili prihvatite ili ne, a ja sam spreman, jer iza sebe imam predivnu grupu igrača koja je spremna za izazove, daju mi samopouzdanje i sigurnost da možemo ono što nam se traži. Željno iščekujemo ovu utakmicu, da vidimo jedan novi Partizan, da vidimo kako igra, kako završava stvari… Imam veliku želju da vidim napadački Partizan – deluje kao zapeta puška Miroslav Đukić, čiji prethodni jednogodišnji mandat na klupi crno-belih pamte po ofanzivnom i brzom fudbalu.

– Nikad nema mesta izgovorima, a mi smo sto odsto spremni. Pokazali smo to i na pripremnim mečevima. Ponavljam, verujem u svoj rad i moje igrače, zbog čega nemam strah od neuspeha. Zaista mislim da možemo da ostvarimo velike ciljeve ove sezone – umesto da oprezno škrtari na obećanjima, poput većine svojih kolega, jedan od najboljih srpskih fudbalskih stručnjaka manirom samouverenog čoveka prosipa optimizam kao konfete.

Svedoci „gaženja“ Zrinjskog iz 2007, kada je Partizan u dva meča spakovao 11 komada u mrežu Mostaraca a primio samo jedan pogodak, da bi na kraju doživeo da ga UEFA izbaci zbog nereda njegovih huligana, priželjkuju novu kišu golova, protiv kluba sličnog rejtinga.

– Svaka pobeda je bitna, pogotovo bez primljenog gola. Biće teška utakmica. I Zrinjski je bio teška utakmica, samo smo mi u nju dobro ušli, pa je izgledalo lako, ali nije bilo tako. Poštujemo Budućnost, njenu ozbiljnu, organizovanu i čvrstu ekipu, koja će probati da nas kazni kontranapadima. Ali, mi ćemo krenuti maksimalno angažovano, truditi se da vodimo igru i diktiramo tempo, ali bez srljanja, jer se iz žurbe prave greške. Ova utakmica traje 180 minuta, ne 90. Partizan će isto igrati i kod kuće i na strani, nismo ekipa koja će kalkulisati. Svejedno nam je čiji je teren.

Ono što o čemu Đukić ne želi otvoreno da priča, a što ga sigurno muči, kao što je njegovog prethodnika Marka Nikolića, jesu hirovito ponašanje i ucenjivački stav Leonarda da Silve Souze. Jedan od ključnih igrača iz prošle sezone i glavnih aduta u evropskom pohodu nastavlja da radi šta i koliko hoće, a uprava mu to i dalje dozvoljava, čime samo nepotrebno talasa odnose u svlačionici. Zato je glavna briga navijača da li je strelac 24 prvenstvenih golova zaista toliko nezadovoljan i stvarno toliko umoran, kako se vajka na društvenim mrežama i povremeno medijima, da ne može da zauzme svoje mesto na isturenoj poziciji u veznom redu.

– Leonardo se kasnije priključio pripremama (svojevoljno, prim. aut), ali on dobro radi i super smo zadovoljni njim. U kombinaciji je za tim, a videćemo koliko je spreman – tvrdi svojevremeno najbolji defanzivac španske Primere, naviknut na surovi zapadnjački profesionalizam, kojem svojevremeno nije bio problem da pošalje klupske ljubimce Alberta Nađa i Ivicu Kralja u jednom pravcu, iako je njegova odluka naišla na opšti otpor.

Marko Janković je po Đukićevom trenerskom ukusu, ali je suzdržaniji od svog šefa u prognozama. Barem kada se javno povede reč o dvomeču sa Crnogorcima.

– Imamo više kvaliteta od njih, ali treba biti oprezan. Svesni smo da moramo dati maksimum da bismo prošli dalje, odnosno uspehom u Evropi nadogradili domaću duplu krunu – rezonuje krilni vezista domaćina prvog od dva komšijska sudara.

Prenos na dve televizije

Ko ne dođe na stadion moći će na dve televizije uživo da prati sliku i ton iz Humske 1, s obzirom da i Javni servis Srbije i Arena sport imaju pravo direktnog prenosa ovosezonske evropske premijere Partizana. S revanšem je, već, drugačija situacija, jer će sa lica mesta izveštavati samo Arena sport

(Ne)promenjen tim

Sa izuzetkom novog štopera Fiorentine Nikole Milenkovića, oporavljenog zadnjeg veznog Luiza Evertona i sada stoprocentno spremnog golmana Filipa Kljajića, crno-beli bi Budućnost trebalo da sačekaju u sastavu iz finala Kupa Srbije, kojim je stavljena tačka na prošlu sezonu: Kljajić – Vulićević, Ćirković, Ostojić, Miletić – Everton, Kosović – Janković, Mihajlović, Leonardo – Đurđević. Međutim, od njih 11 samo su četvorica počela prvu utakmicu sa Zaglebjem, pre 12 meseci.

Bez „Grobara“ u revanšu

Odlukom disciplinskih organa UEFA, Partizanu je zabranjeno organizovano prisustvo navijača na prvom gostujućem meču u kvalifikacijama, tj za sedam dana u Podgorici, što znači da će sektor namenjen za pristalice crno-belih ostati zaključan. Zbog incidenata Grobara u letošnjem duelu sa Zaglebjem našem prvaku je smanjen i kapacitet u večerašnjem susretu (neće biti publike na Severu), a novčani deo kazne iznosi 25.000 evra.

Crno-beli ubedljiviji

Partizan i Budućnost su odigrali 82 utakmice u velikoj i skraćenoj Jugoslaviji, a statistika tih duela apsolutno je na strani Partizana – 53 pobede, 15 remija i svega 14 poraza od večerašnjeg rivala (od toga samo dva puta u Beogradu), uz jednako impresivnu gol-razliku 105:20. Beogradski crno-beli i podgorički plavo-beli su se poslednji put sastali 3. decembra 2005. godine, kada je u 15. kolu tadašnje lige Partizan slavio u gradu na Morači – 0:1 (0:0).

Pet puta skuplji

Prema podacima nemačkog specijalizovanog sajta transfermarkt.com, odnos snaga podgoričkog i beogradskog tima iskazan kroz tržišnu cenu igrača je 1:5 u korist Partizana. Procenjena vrednost ekipe crno-belih je 24,4 miliona evra, a kompletnog sastava crnogorskog prvaka 4,5 miliona u istoj valuti. Ako bi se držali podataka sa iste adrese onda je 23-godišnji napadač našeg kluba Uroš Đurđević najskuplji, sa tržišnom cenom 3,5 miliona evra. Druga zvezda srpskog šampiona, ofanzivni vezista Brazilac Leonardo da Silva Souza, „jeftiniji“ je za pola miliona evra.

Dragan Kažić: Partizan ima pritisak

– Želja nam je da odigramo mušku, hrabru utakmicu i da iznenadimo jedan od najjačih timova regiona. Partizan ima pritisak na svojim leđima, favorit je, ali u sportu je sve moguće. Videćemo, neka svi uživaju – ima svoj ugao gledanja trener gostiju iz Podgorice, koji je prošlih dana ostao bez više važnih igrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari