Do sutra bez pobede 1Foto: EPA/EDDY LEMAISTRE

Imale su priliku da u sredu protiv domaćina Francuske odlučuju o plasmanu u polufinale Evropskog prvenstva, ali su već dobijenu utakmicu sa Crnom Gorom u poslednjih pet minuta pretvorile u poraz težak eliminacije sa kontinentalnog šampionata (28:27).

Ponovo su rukometašice Srbije teško shvatljivo popustile u drugom poluvremenu, nalik prethodnim duelima sa Švedskom i Rusijom, bezidejno pokušavajući da ispariraju rivalkama koje su na daleko lakše načine dolazile do egzekucije.

U zemlji u kojoj je klupski rukomet odavno na amaterskom nivou, u obe konkurencije, sama činjenica da su reprezentativke Srbije bile konkurentne svim selekcijama na Evropskom prvenstvu, osim možda Rusiji, jeste za pohvalu i nadu da u bližoj perspektivi mogu napraviti dodatni iskorak ka borbi za jednu od medalja. Zašto, pak, u Francuskoj nisu imale dovoljno daha u drugom poluvremenu pitanje je za struku i prevashodno selektora LJubu Obradovića. Od dominantne igre u napadu protiv Crne Gore u prvih 30 minuta, propuštenih, najmanje pet-šest prilika za vođstvo od četiri gola razlike i to bez učinka Stoiljkovićeve i Lekićeve, Srbija se transformisala u ekipu bez ikakve ideje i koncepcije.

– Dale smo svoj maksimum, borile smo se svih 60 minuta, ali nismo uspele da se prilagodimo. Do sutra da smo igrale, ne bismo pobedile – samokritična je Slađana Pop Lazić, pivotmen reprezentacije Srbije, kojoj je u drugih 30 minuta falilo upotrebljivih lopti, ponajviše od Lekićeve.

Svestan velikih problema u organizaciji igre, selektor Obradović pokušao je sa Vukajlovićevom na srednjaku, međutim ostao je uporan i isključiv, istrpevši Stoiljkovićevu svih 60 minuta sa učinkom od samo jednog gola sa mesta levog beka. Čak 15 izgubljenih lopti, direktna je posledica bezidejnosti, koja je protiv Crne Gore bila nadograđena njihovim brzim kontrama u kojima je dominirala Majda Mehmedović.

– Bio je ovo odlučujući meč za obe selekcije. Imali smo jasnu situaciju da sa dve pobede idemo u polufinale. Sada je Crna Gora u borbi za peto mesto i ima bolje šanse za plasman u Tokio. Srbija se nije adaptirala na nivo suđenja u ovoj utakmici – podsetio je selektor Obradović da će poslednji duel u sredu sa Francuskom imati težinu eventualne šanse za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Da se vratimo radosni

Selektor Obradović uverava da će njegove izabranice veoma motivisano pristupiti duelu sa Francuskinjama, koje pak pobedom mogu osigurati prolaz u polufinale: „Ostaje nam utakmica sa Francuskom. Biće privilegija igrati protiv šampiona sveta u punoj dvorani. Daćemo svoj maksimum i uraditi sve da se kući vratimo radosni“, poručio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari