Foto: STARSPORT

U „Kući košarke“, uz suprugu Mirjanu, kćerku Milenu i sestru Biljanu, počast su odali i čelnici KSS – predsednik Predrag Danilović, generalni sekretar Dejan Tomašević, potpredsednici Igor Rakočević i Dušan Projović, generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije Strahinja Vasiljević, brojna poznata imena iz sveta košarke poput Bratislava Đorđevića, Vladislava Lučića, profesora Vladimira Koprivice, Miroljuba Damjanovića, Velimira Gašića, Jove Maleševića, Slađana Stojkovića, Mlađana Šilobada, Aleksandra Trifunovića, njegovih igrača Duška Savanovića, Ninoslava Marjanovića, Milana Majstorovića, Bojana Popovića…Boško Đokić je rođen 26. oktobra 1953. godine u Beogradu. Igračku karijeru započeo je u Radničkom sa Crvenog krsta, a bio je i član kadetske i juniorske reprezentacije SFRJ.

Uspešnu trenersku karijeru započeo je 1977. godine u KK Donji grad iz Zemuna. Tokom bogate trenerske karijere vodio brojne srpske klubove: Zdravlje, beogradski Radnički, Mašinac, Borac, Beočin, Radnički Basket, FMP, Konstantin, Napredak, Slogu i Novi Pazar, a najveći uspeh je zabeležio na klupi Refleksa, sa kojim je 2004. godine osvojio trofej u Jadranskoj ligi. Sa „panterima“ je godinu dana kasnije došao do trofeja i u Kupu Radivoja Koraća. Prošle sezone je bio trener Novog Pazara i uveo je taj klub u Košarkašku ligu Srbije. U inostranstvu je vodio ekipe Avtodora iz Saratova i slovenačke Pivovarne. Đokić je 2010. vodio reprezentaciju Srbije do 20 godina na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Vodio je više specijalističkih kampova za mlade igrače u ime KSS i učestvovao u brojnim akcijama KSS, KSB i UKTS. Osim sjajne trenerske karijere, Boško se bavio i novinarstvom. Završio je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka i kao novinar radio na Studiju B, u Večernjim novostima, Sportu, Danasu, Košu i časopisu Trener. Đokiću je prvi počast odao predsednik KSS Predrag Danilović.

– Teško je naći dovoljno reči da se opiše koliki je gubitak za srpsku košarku Boškov prerani odlazak… Poznavao sam Boška preko 30 godina, kada sam došao iz Sarajeva u Beograd učestvovao je nekoliko godina u mom razvoju… Bio je košarkaški stvaralac, uvek spreman da pruži pravi savet, svojim znanjem i radom pomogao je mnogim igračima da naprave karijere… Boško je aktivno učestvovao u brojnim akcijama Košarkaškog saveza Srbije, vodio je U20 reprezentaciju, držao edukativne treninge za mlade igrače, gde je nesebično pružao svoje veliko košarkaško znanje mlađim trenerima i igračima. Veoma smo tužni što Boško Đokić nije više sa nama, uveren sam da će ostati upamćen kao dobar čovek, a onda i kao veliki trener. Boškovoj porodici želim da izjavim iskreno saučešće u ime Košarkaškog saveza Srbije i u svoje ime. Neka mu je večna slava… – emotivan je bio prvi čovek srpske Kuće košarke.

Boško Đokić je juče sahranjen na Novom bežanijskom groblju.

Povezani tekstovi