Barselona nadigrala Crvenu zvezdu u 21. kolu Evrolige 1Foto: FoNet

Malo ko je očekivao da će Crvena zvezda na gostovanju Barsleoni – 82:86 u 21. kolu Evrolige skupo prodati svoju kožu, naročito posle neočekivanih poraza kod kuće od Albe i Žalgirisa.

Odigrala je Zvezda skoro pa savršen meč, ali za španskog košarkaša crnogorskog porekla Nikolu Mirotića jednostavno nije našla lek. Mirotić je meč završio sa 25 poena, a pratio ga je Brendon Dejvis sa tek 10. U Zvezdi je najbolji bio po navici Lorenco Braun (15), a odličnu partiju pružili su Kevin Panter (13), Vladimir Štimac (12) i Džejms Gist (12).

Srpski tim je u prvih pet minuta uspevao da parira Barseloni. Kuzmić je doneo prve poene, a potom je prednost od šest poena (11:5) izborena zahvaljujući odličnoj igri Simanića i Brauna. Međutim, zagrevanje Katalonaca završeno je sredinom prve četvrtine, posle serije 6:0 (11:11) koju su napravili zahvaljujući Mirotiću. Španac je već u osmom minutu imao upisanih 12 poena, a pogađao je čak i uz faulove, te je do kraja prve četvrtine Barselona napravila plus od deset poena (19:29). U drugoj četvrtini viđena je potpuno drugačija igra Zvezde koju kao da su iz sna trgli Panter, Dženkins i Braun. Sjajno je zaigrao i Štimac koji je u prvom poluvremenu bio najbolji strelac crveno-belih sa devet poena. Mirotić je sredinom druge deonice konačno prestao da ubacuje sve što šutne, pa je posle dve njegove promašene trojke Zvezda uspela da izjednači preko slobodnog bacanja Jovanovića (39:39). Crveno-beli su sjajnu drugu četvrtinu uspeli da krunišu poenom prednosti, s kojim su otišli na veliki odmor (42:41).

Serijom trojki otvoreno je drugo poluvreme. Kurić je najpre pogodio za Barselonu, ali je odmah istom merom uzvratio Dobrić. Zatim je Klaver ponovo za Barsu pogodio van linije 6,75 metara, ali je u trojkama na 2:2 izjednačio Beron (48:47). Posle novih pet minuta ponovio se scenario u kome se Barselona opet “odlepila”, najviše zahvaljujući poenima Brendona Dejvisa (48:53). Delovalo je da Katalonci ponovo uzimaju sve konce igre u svoje ruke, ali je Zvezda još jednom bljesnula i na minut i po pre odlaska u poslednju deonicu košem Pantera došla do vođstva (61:60). Usledio je za barsu još jedan šoko kada je Panter pogodio i trojku, a Braun je promašajem u poslednjem napadu ispustio mogućnost da razliku poveća na više od četiri poena. Držao se šampion ABA lige ponovo do sredine poslednje deonice, a onda su se Katalonci pokrenuli trojkama Oriole i Ribasa (70:77). Uneli su Štimac, Gist i Braun malo nervoze u finišu, ali Barselona je trojkama Mirotića i Ribasa u poslednja dva minuta ipak stigla do pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari