Dobrotvor velikog srca i jake pesnice: Ko je Sadio Mane, fudbaler zbog kojeg je haos u svlačionici Bajerna postao tema broj jedan? 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Kada je prošlog leta senegalski napadač Sadio Mane prešao iz Liverpula u Bajern iz Minhena u transferu vrednom 32 miliona evra, niko nije mogao ni da nasluti da će slavni fudbaler samo deset meseci kasnije poželeti da se vrati na Ostrvo.

Tada je sve delovalo idilično.

Čuveni nemački list „Bild“ pisao je tih dan da Mane želi novi izazov u karijeri pošto je šest godina proveo u engleskom velikanu.

– Bajern želi da popuni prazninu u napadu, pošto će klub da napusti Robert Levandovski. Mane je sa Bajernom dogovorio trogodišnji ugovor po kojem bi zarađivao 20 miliona evra po sezoni – izašao je „Bild“.

To je prema pisanju ostrvskih medija bilo povećanje plate od 50 odsto, što je itekako važno za dobrotvora iz Senegala koji veliki deo zarađenog novca vraća u domovinu kako bi pomogao lokalnom stanovništvu koje živi u velikoj nemaštini i bedi.

Pa ipak, prvu polovinu aprila obeležio je težak poraz u četvrtfinalu Lige šampiona od Mančester sitija (3:0) koji je do temelja uništio međuljudske odnose u timu Tomasa Tuhela.

Razlog je taj što je Mane, nakon utakmice protiv Sitija, besan zbog načina na koji mu se obratio Liroj Sane, udario toliko jako nemačkog reprezentativca da je mlađem kolegi krv pošla sa lica.

Haos u svlačionici Bajerna iz Minhena postao je tema broj jedan u gotovo svim svetskim medijima jer je fudbalska javnost navikla da apsolutno sve štima u konzervantivnom i dobro organizovanom klubu poput Bajerna, čak i kada se dožive porazi.

Sadio Mane je ovim potezom toliko izašao iz klišea, da su se u klubu iz Minhena svi podigli na noge, od sportskog direktora Hasana Salihamidžića do izvršnog direktora Olivera Kana.

Zbog toga je doneta brzinska odluka da Mane bude finansijski kažnjen zbog fizičkog napada, a nije ni bio u konkurenciji za meč sa Hofenhajmom proteklog vikenda.

Trener Bavaraca Tomas Tuhel uverava da je izgladio nesporazume sa obojicom igrača i da su oni sada u dobrim odnosima.

No u Nemačkoj malo ko veruje da Tuhel zbori istinu.

Zbog toga predstavnici “sedme sile” pišu da bi već ovog leta mogao da promeni sredinu.

Naime, on je ovih dana izrazio želju da se vrati u Premijer ligu, a ostaje da se vidi da li će mu se želja i ostvariti.

Mane se vratio na teren nakon tromesečne povrede, ali od tada pruža izuzetno loše partije. Zbog te povrede je propustio i Mundijal u Kataru i čini se da je od tada nastao problem i sukob na relaciji klub – fudbaler.

Poznato je koliko je Mane patriotski nastrojen i jasno je da mu je bilo žao što ne može da pomogne Senegalu na planetarnom šampionatu.

Prema nekim informacijama za svoju povredu krivi klub, jer ga Bajern nije štedeo pred najzačajnije takmičenje za svakog fudbalera.

Zbog toga je već duže vremena revoltiran, a bes je iskalio na nedužnom Saneu.

Ni pozicija u timu mu nije odgovarajuća.

On je došao kao zamena za Roberta Levandovskog, iako nije klasičan napadač.

Tu se nije najbolje snašao pa je zauzeo mesto pored aut linije gde mu je i prirodna pozicija, a tamo ima žestoku konkurenciju u vidu Sanea, Serža Gnabrija, Kingslija Komana i Džamala Musijale.

Kako god, Mane prolazi kroz najteži period u karijeri i želi da što pre napusti „Alijanc Arenu“.

Fudbaler Bajerna je rođen 10. aprila 1992. godine i odrastao je u Bambaliju, senegalskom selu na jugozapadu zemlje.

Maneov otac je bio imam, a umro kada je Sadio bio dete.

Odgajila ga majka zajedno sa ujakom i bakom.

On se zarekao da će pomoći lokalnoj zajednici i porodici ako jednog dana postane uspešan, slavan i bogat fudbaler.

I to obećanje je i ispunio.

Njegova šira familija broji 45 osoba, a svi su stambeno zbrinuti zahvaljujući golgeteru Bajerna.

Zato je počeo da uređuje rodni kraj praktično od temelja.

Jedan od simbola Bambalija je i nova džamija, za čije podizanje je takođe zaslužan Mane i na kojoj je naslikan portret njegovog oca.

Zatim je uložio 500.000 funti za izgradnju bolnice u rodnom selu jer je, prema njegovom priznanju, njegova sestra rođena kod kuće pošto u selu nije bilo bolnice.

Zato je odlučio da napokon reši hroničan problem nedostataka zdravstvenih usluga u njegovom rodnom mestu, a izgradnja bolnice, svečano otvorene u junu 2021. godine, je tek prvi korak u tom smeru.

Na početku pandemije korona virusa Mane je video koliko brzo ta opasna stvar parališe čitav svet, te je donirao preko 40.000 funti vladi svoje zemlje kako bi se Senegal lakše izborio sa ovom pošasti.

U proleće 2019. godine je sam u potpunosti finansirao izgradnju srednje škole u Bambaliju.

Za tu investiciju je izdvojio 250.000 funti istakavši da je obrazovanje veoma važno i da je ono predoslov za uspešnu karijeru.

Uz to, on redovno kupuje odeću i obuću svima onima kojima je u selu neophodna.

U svom selu je uveo i interenet, a tamo je i napravio prelep fudbalski stadion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari