Domaći teren kao motiv do neba 1foto Vladimir Marković

Odbojkašice Srbije, koje su u Tokiju osvojile bronzu, očekuje Evropsko prvenstvo čija se završnica igra u Beogradu.

Kapiten Maja Ognjenović izjavila je da je osvajanje medalje u Tokiju istorijski uspeh.

– Turnir nije bio nimalo lak. Samo mi znamo s kakvim smo se preprekama suočile na Igrama. Bez obzira što je rezultat za nijansu slabiji od onog iz Rija, mislim da ova medalja stvarno sija zlatnim sjajem. Veoma smo srećni što smo postigli uspeh koji je istorijski. Velika je privilegija biti deo ove generacije koja ispisuje istoriju – izjavila je Ognjanovićeva i dodala da još uvek nije odlučila da li će biti deo tima koji će igrati na narednim Olimpijskim igrama koje će se održati za tri godine u Parizu:

– Volela bih da budem, ali u ovom trenutku je nerealno očekivati tako nešto. Čast je igrati za reprezentaciju, ali prerano je pričati o tako nečemu sada. Više sam u šali rekla da sam u pregovorima sa igračima, ali ima vremena.

Zvanično najbolja odbojkašica sveta Tijana Bošković, rekla je da igranje za reprezentaciju za nju predstavlja veliku čast i privilegiju.

– Uvek smo izuzetno motivisane. Pretrpele smo težak poraz u polufinalu, ali mi je drago što smo u utakmici za treće mesto uspele da se iskupimo, vratimo se kući sa medaljom da tako još jednom obradujemo naciju – rekla je Boškovićeva.

Selektor Zoran Terzić istakao je da je bronzana medalja sa nedavno završenih Olimpijskih medalja među najznačajnijim dostignućima srpskih odbojkašica.

– Ova medalja je, da ne kažem najveća, ali spada u sam vrh. Upravo zbog toga što smo uspeli u jednoj teškoj situaciji po ekipu da dođemo do odličja. Ima tu još jedna važna stvar – rezultat reprezentacije ne gledam po mestu koje je osvojila, već po celokupnoj priči. Pripreme, trud za dolazak do nivoa, kako su se ponašale u Olimpijskom selu, van njega i tako dalje. Taj neki ponos koji kod mene postoji dugo je sada eskalirao na ovim Igrama. Ova reprezentacija je pokazala kako jedna ekipa treba da se ponaša. Knjiga bi mogla da se napiše i da se da sportskim ekipama da se uče kako treba ekipa da funkcioniše u svakom smislu, ne samo na terenu. Još jedan razlog za zadovoljstvo – izjavio je Terzić.

Srpske odbojkašice neće imati puno vremena za odmor jer ih već za sedam dana očekuje Evropsko prvenstvo, na kojem će braniti zlatnu medalju osvojenu pre dve godine.

Najavljujući ovo takmičenje selektor Zoran Terzić napomenuo je da je za njegovu ekipu veliki motiv to što se šampionat Starog kontinenta igra pred domaćom publikom.

– Evropsko prvenstvo je manje od Igara, ne znam da li je slabije, ne vrednuje se toliko, ali postoji jedna stvar koja će nam dati motiv do neba da napravimo dobar rezultat. Motiv više je što se igra u Beogradu, igramo opet pred našom publikom i nadam se da će gledaoci moći da dolaze na te mečeve, da napravimo fantastičnu atmosferu, da odigramo finale kao pre deset godina i da se opet okitimo zlatom – poručio je Terzić.

Na startu sa BiH

Šampionat Evrope igra se od 18. avgusta do 4. septembra, a zemlje domaćini su Srbija, Hrvatska, Rumunija i Bugarska. Nakon takmičenja po grupama eliminacioni mečevi igraće se u beogradskoj Areni.

Srpske odbojkašice nalaze se u Grupi A u kojoj su još i Azerbejdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Francuska i Rusija. Srbija prvi meč igra 19. avgusta od 17.00 sati protiv Bosne i Hercegovine, a zatim slede dueli sa Francuskom 21. avgusta (21.00), Belgijom 22. avgusta (20.00), Azerbejdžanom, 24. avgusta (20.00) i Rusijom 25. avgusta (20.00).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari