Dosanjan san brojnih generacija 1Foto: Jugoslav Radojević

Ništa ne uspeva kao uspeh, a ono što su učinili šabački sportisti ove i prethodnih godina predstavlja pravi podvig. Šabac je sada na krilima sporta, a klubovi i sportisti najbolji su ambasadori grada.

To dokazuju, pre svih, ove godine rukometašice Medicinara, koje su osvojile prvenstvo, i fudbaleri Mačve, koji su posle 65 godina ušli u najkvalitetniju ligu

Već na startu prvenstva izdvojile su se rukometašice Medicinara koje su čelnu poziciju sačuvale i u plej-ofu. Finale svega bilo je u petak, u prepunoj hali Šabačke gimnazije, gde su ubedljivo savladale Jagodinu sa 37:25. Tokom celog šampionata briljirala je Ana Radović, koja je zvanično najbolja igračica prvenstva i najbolji strelac sa 266 golova. Zabeležila je više od hiljadu golova za Medicinar, a drži i rekord sa 21 golom na jednoj utakmici. Ono što je izdvaja – praktično može da postigne gol kada hoće, a naravno nesebično je i asistirala. Iako je osvojila srebrnu medalju na Olimpijadi u Londonu kao i titulu evropskih prvakinja sa Podgoričankama, ova titula mnogo joj znači u gradu gde je započela svoju uspešnu karijeru. Značajan oslonac ekipe je i golman Jovana Perić, koja je samo na poslednjoj utakmici zaustavila 15 šuteva, a tu su i kvalitetne igračice Prijović, Rančić, Žarković, Lojpur…

Izuzetan doprinos dao je i novi trener Saša Bošković, koji je već osvajao titule i na pravi način vodio ekipu do zvezdanih visina. Uspeh je tim veći jer je Medicinar pre nekoliko godina ispao iz najkvalitetnije lige, i posle 42 godine konačno postao prvak države. Ono što krasi ovaj klub je drugarstvo, skromnost i posvećenost sportu, a izuzetan sportski potez učinili su fudbaleri Mačve, koji su bodrili svoje sugrađanke do titule, i što su gledaoci burno pozdravili.

Čudesan uspeh postigli su fudbaleri Mačve i posle 65 godina ušli u najkvalitetniju ligu. Takođe su do uspeha došli iz nižeg ranga do Prve lige, a tu su bili lideri od samog početka. Jednodušna ocena stručne javnosti jeste da su Šapčani dominirali tokom celog šampionata, bez većih oscilacija u igri, što pokazuje ujednačenost i kvalitet ekipe. Pogotovo je bilo značajno osvajanje bodova na gostujućim terenima u drugom delu šampionata, jer upravo na strani se dokazuje spremnost na podvige.
Značajan trag ostavio je trener Predrag Rogan, koji je postavio sistem igre, a nastavio novi trener Dragan Aničić. Samopouzdanju ekipe doprineo je proslavljeni golman Ivica Kralj na čelu kluba.

Okosnicu tima činili su najbolji strelac Bojan Matić, Mladen Lazarević, Filip Pejović, Marko Stančetić, Ivan Obrovac, Predrag Jeremić… U svemu tome nezaobilaznu ulogu igrali su i navijači, verni „šaneri“ kod kuće i na strani, a Mačvu je u Šapcu pratilo dve do tri hiljade gledalaca, koliko nemaju ni dugogodišnji superligaši. Šlag na torti u pretposlednjoj utakmici, iako su izgubili utakmicu sa Bežanijom gde su imali desetak šansi, bila je kompletno prisustvo rukometašica Medicinara, što govori o sportskom duhu i punoj podršci u sportskoj porodici grada.

Za novi sportski iskorak umnogome su zaslužni i vaterpolisti Šapca. Posle desetogodišnjeg putešestvija, treninga i utakmica na strani, kod kuće VK Šabac pokazao je veliko sportsko srce. I to u duelima sa prekaljenim primorskim klubovima POŠK-om, Kotorom, a pobeđena je i Crvena zvezda u regionalnoj ligi, dok su u domaćem šampionatu bili ravnopravni sa najjačim klubovima. Vaterpolisti imaju izuzetnu podršku navijača, a gledalište je uvek dupke puno.

Svojevrsna perjanica šabačkog sporta su i kajakaši Zorke. Godinama u samom vrhu u Srbiji, a uspešni su i na međunarodnim takmičenjima. Osvajači medalja na Olimpijadi u Riju kao i na svetskim i evropskim šampionatima. Posebno ohrabruje rad sa najmlađim kategorijama, i ne treba sumnjati da će u budućnosti biti još medalja. Posebno mesto ima i konjički sport i Šabac je bez sumnje centar konjarstva u Srbiji. Na Šabačkom hipodromu, sa najboljom stazom u zemlji, ima više od deset trkačkih dana u sezoni, ovde treniraju i dolaze najbolja grla, a trkama prisustvuje tri do četiri hiljade gledalaca.

Novi zamah dobili su šabački atletičari, klubovi postižu značajne uspehe, a ohrabruje što je sve više mladih koji su potvrda da je to istinska kraljica sporta. Borilački klubovi su posebna priča. Ima ih dvadesetak, redovno osvajaju medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od tekvondista do karatista, boksera, rvača, džudista… Naravno tu su i odbojkaši i odbojkašice, košarka možda baš ne blista, ali je dovoljno zastupljena u kvalitetnim ligama.

S obzirom na veličinu Šabac je svakako po rezultatima u samom sportskom vrhu. Više od stotinu klubova sa hiljadama sportista u punom pogonu garant je još većih uspeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari