Dovoljno ući i u Ligu Evrope 1Foto: STARSPORT (arhiva)

Svakog leta se za šampiona Srbije računa UEFA koeficijent po kome se određuje da li je povlašćen ili je među autsajderima na žrebu za Ligu šampiona.

Crvena zvezda je ove sezone povlašćena u prva dva kola kvalifikacija, a možda to bude čak i u trećem, sve zahvaljujući sjajnim rezultatima iz prethodne tri sezone.

Ne treba podsećati da su u vreme Vladan Milojevića crveno-beli dva puta igrali Ligu šampiona i jednu Ligu Evrope.

UEFA koeficijent se inače bazira na evropskim rezultatima iz poslednjih pet sezona, a za Zvezdu je bitno da praktično ne mora da brani nikakve bodove.

Prvak Srbije je pre pet godina na startu kvalifikacija za Ligu Evrope ispao od anonimnog Kairata iz Kazahstana i zbog toga iz te sezone nosi samo 0,25 bodova.

Svako naredno kolo kvalifikacija u koje prođu izabranici Dejana Stankovića praktično će popraviti Zvezdin koeficijent na UEFA listi.

U praksi to znači da ako bi se napravio dobar rezultat ulaskom u grupnu fazu Lige šampiona ili Lige Evrope, sadašnji kojeficijent od 22,750 bodova mogao bi da se popne na preko 30,000.

Time bi Zvezda praktično imala zagarantovano povlašćen položaj čak i na žrebu za plej of Lige šampiona, čime bi vrata elitnog takmičenja svakako lakše mogla da se odškrinu.

Crveno-beli već sada na osnovu rezultata iz poslednjih pet godina imaju bolji koefecijent od Milana, Fiorentine, AZ Alkmara, Spartaka iz Moskve, Rapida iz Beča, Sent Etjena, prvaka Turske Bašakšehira…

U slučaju ulaska ove godine u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, Zvezda bi najverovatnije imala bolji kojeficijent i od BATE Borisova, Jang Bojsa, Ludogoreca, APOEL-a, Genka, Fenerbahčea, Dinamo Zagreba, odnosno praktično svih onih klubova koji bi mogli da joj budu rivali na putu ka evropskom takmičenju, a koje je uvek dobro izbeći na žrebu.

Drugi motiv za ovogodišnji uspeh u evrokupovima crveno-belima bi trebalo da bude i novac.

Ulaskom u Ligu šampiona Zvezda bi na svoj konto garantovano stavila 20 miliona evra.

Na to treba nadodati još nekoliko miliona od eventualno osvojenih bodova u grupi, što bi klubu garantovalo zaokružen budžet za najmanje godinu dana.

Crveno-beli su prethodnih sezona od UEFA prihodovali preko 50 miliona evra, a da nije bilo tog novca pitanje je kako bi klub koji grca u dugovima koje su napravile prethodne uprave mogao da funkcioniše.

Ove sezone će čak i u slučaju ulaska u takmičenje po grupama prihod biti manji za onoliko utakmica koliko ih se na „Mitiću“ bude igralo bez gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari