Državni prvak žrtva samovolje 1

Srbija bi mogla da na Olimpijskim igrama u Tokiju sledeće godine ostane uskraćena za učešće jednog od strelaca koji bi mogao da joj donese medalju, mada to izgleda ne potresa ni Streljački savez Srbije za leteće mete (SSSLM), ni Olimpijski komitet Srbije, ni Ministarstvo sporta, pa čak ni predsednika države Aleksandra Vučića, kome se Borko Vasiljević u očaju takođe obratio.

Borko Vasiljević je državni prvak Srbije u gađanju letećih meta iz 2016. i 2017. godine, ali se već skoro godinu dana ne takmiči jer mu je to pravo, kako tvrdi, uskratio predsednik SSSLM Predrag Šotra. Ove sezone mu bez obrazloženja nije omogućeno da brani titulu, dok postoji opasnost da propusti još dva Svetska kupa, Evropske igre i Evropsko prvenstvo na kojima bi, kako kaže, rutinski izborio normu za odlazak u Tokio.

– Povod za moju suspenziju bez ikakvog obrazloženja leži u tome što je moj otac i trener Darko Vasiljević ukazivao na nepravilnosti u radu Saveza i gospodina Šotre. Ne dozvoljava mi se da učestvujem na takmičenjima iako se uredno prijavljujem. Prvo su me odbijali jer nisam imao oružni list, što uopšte nije uslov ni po jednim propozicijama za učešće u takmičenju. Međutim, kada sam u međuvremenu izvadio oružni list, onda su počeli da me skidaju s lista za takmičenje bez ikakvog obrazloženja – objašnjava Vasiljević za Danas.

Iako ga je selektor Dejan Mihajlović uvrstio u reprezentaciju za odlazak na Svetsko prvenstvo, predsednik Saveza je imao drugačiju poruku za njega.

– Gospodin Šotra mi je otvoreno poručio da ni ne dolazim na drugi deo priprema ako moj otac ne povuče sve prijave koje je podneo protiv njega i ukoliko ne pristane da ode kod notara da se obaveže da neće podnositi nove. Iskreno, ni ne znam da li uopšte kod notara može da se overi takav dokument. Žao mi je što sam propustio Svetsko prvenstvo u septembru u Južnoj Koreji. Iako tek imam 22 godine, osećam da sam u životnoj formi i da sam spreman za medalje u najjačoj konkurenciji. Nisam slučajno dvostruki prvak države – priča Vasiljević.

Pomoć je, kako kaže, tražio na svim mogućim stranama, ali za sada nije dobio konkretan odgovor.

– Nema kome se nisam obraćao, od ministra sporta, preko Olimpijskog komiteta, pa do predsednika Aleksandra Vučića. LJudi moraju da znaju da državnom prvaku nije dozvoljeno da brani titulu zbog samovolje jednog čoveka. Do sada niko nije reagovao, ali ne gubim nadu da će ipak situacija moći da se promeni i da ću dobiti priliku da odem u Tokio i pokažem šta mogu. Pošto mi je zabranjeno da koristim strelište u Kovilovu morao sam da zimus iz svog džepa platim pripreme na Kipru, što nije ni malo jeftino niti je lako doći do sredstava – zaključuje Vasiljević.

Inače, Vasiljević je juniorski prvak Evrope iz 2013. godine, osvajač juniorskog svetskog kupa 2014, dok je na seniorskom Evropskom prvenstvu 2018. bio deveti u raspucavanju za finale. Upućeni u streljaštvo tvrde da je kadar da Srbiji uskoro donese medalje sa najvećih takmičenja, uključujući i onu sa Olimpijskih igara.

Bez odgovora iz SSSLM

Redakcija Danasa nije do zaključenja ovog izdanja uspela da dođe do odgovora Streljačkog saveza za leteće mete u vezi sa slučajem Borka Vasiljevića pošto telefoni koji su navedeni na zvaničnom sajtu nisu u funkciji. Odgovor nismo uspeli da dobijemo ni na pitanja koja smo uputili elektronskom poštom, dok smo od Streljačkog saveza Srbije dobili objašnjenje da ni oni nemaju kontakt sa Streljačkim savezom za leteće mete, iako su po vokaciji upućeni na međusobnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari