Duel s mnogo nepoznanica 1Foto: STARSPORT

Posle osmočasovnog leta od bezmalo 6.000 kilometara, samo jedne noći privikavanja na drugu vremensku zonu i bez treninga na licu mesta, fudbaleri Crvene zvezde će danas u Pavlodaru, nedaleko od granice Kazahstana sa Kinom, sa domaćinom Irtišom odigrati prvu utakmicu drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

S nadom da se neobično dugačko putovanje neće osetiti u njihovoj igri, a ona biti bolja od one iz dvomeča sa Florijanom, jer je tim iz bivše sovjetske republike neuporedivo ozbiljniji i opasniji od maltežanskog.

– Iskustva evropskih ekipa koja su putovala na tako daleke destinacije, s pomenutom vremenskom razlikom, kazuju da je reč o šokovima u organizmu koje ne možete da kontrolišete, što se meni dva puta desilo kad sam vodio Čukarički u Andoru i Azerbejdžan. Nisam stručnjak, pa ne mogu ni ja da objasnim šta se tačno dešava, ali smo baš iz tog razloga odlučili da imamo najmanji mogući period prilagođavanja na uslove u Kazahstanu – objasnio je pre jučerašnjeg odlaska na daleki istok trener srpskog vicešampiona Vladan Milojević.

Druga, velika nepoznanica je veštački teren, odnosno neiskustvo igranja crveno-belih u tim okolnostima.

– Pre nekoliko sezona Irtiš je postavio tu podlogu. Ona je približna prirodnoj travi, međutim, ipak je to sintetički materijal. Istina, poslednje generacije. Probaćemo da izbacimo iz glave taj detalj, jer takva podloga kao što je tamo ne postoji u Srbiji, te ništa ne bismo dobili da smo trenirali na nekom od ovdašnjih veštačkih terena.

Sve bi bilo još teže da nisu u zadnji čas dobijene vize za Gelora Kangu, DŽona Ruiza, Abrahama Frimponga i Ričmonda Boaćija, pogotovo za poslednjeg među njima, jer je četvorostruki strelac iz prošle runde preko potreban u još nedovoljno konkretnom i realizatorski raspoloženom napadu.

– Pozitivno je što smo izbegli opciju njihovog neigranja. Moram da ih sve pohvalim, jer su meni i sportskom direktoru Mitru Mrkeli rekli da za njih ne bi bio problem i tri dana da putuju. Spremni su i orni. Nisu nezadovoljni. Prihvatili su sve kao profesionalci i to me raduje. Vidi se njihova velika želja. Inače, dosta faktora će me opredeliti za prvih 11. Ne mora da znači da su oni koji budu izašli na teren najbolji, jer plan i zamisli zavise od rivala. Imam poverenje u sve igrače.

Sve to važi i za Aleksandra Pešića i Srđana Babića, projektovanih kao važnih startera u nastavku sezone, ali nijedan od dvojice nedavno dovedenih novajlija nije u prvih 18. Iz objektivnih razloga.

– Pešić se povredio na nedavnoj test utakmici, a nije ni fizički dovoljno spreman. Jedno je raditi individualno, a drugo sa ekipom. Ni Babić nije fit. Obojica će ostati u Beogradu da rade na poboljšanju fizičke spreme. Sa druge strane, Jovičić je došao iz ful sezone i maksimalnog trenažnog procesa, pa će biti u konkurenciji – nagoveštava brzo priključenje iskusnog veziste najboljoj postavi šef Zvezdinog stručnog štaba.

Anđelković: Za pozitivan rezultat

– Idemo tamo po pozitivan rezultat, zašto i da ne pobedimo? Primarni cilj je da postignemo gol. Igraćemo protiv vrlo disciplinovane ekipe. Nemaju nekog igrača koji je istinska zvezda, mada mnogo pričaju o tom Portugalcu koji igra po desnoj, odnosno mojoj strani. Jaki su u skoku, ali ne verujem da će igrati atipično, kao Maltežani. Ako im budemo uzeli skok i ničije lopte biće u velikom problemu. Takođe, trudimo se da ne razmišljamo ni o putu, ni o vremenskoj razlici, ni o veštačkom terenu. Ako nam to bude u glavi – neće valjati. Idemo da igramo fudbal, uvereni da smo bolji od domaćina – kaže prekaljeni levi bek iz Ljutice Bogdana, jedan od retkih u Zvezdinom timu koji su bili na potrebnom nivou protiv Florijane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari