Duplo bolji od 17-godišnjeg Kristijana Ronalda: Mađarski Šveđanin jedan od najdelotvornijih igrača lisabonskog Sportinga u ovom veku 1Foto: EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

U portugalskom fudbalskom velikanu Sportingu iz Lisabona igrao je samo jedan Mađar, a dvojica su branili.

Rudolf Jenj se isticao u predratnom srednjem redu. Osamdesetih prošlog veka na golu je prvo bio Ferenc Mesaroš, a nasledio ga je Bela Kacirz.

Danas napad „lavova“ predvodi Viktor Đekereš, koji je rođen u Švedskoj 1998. od roditelja mađarskih doseljenika. U Budimpešti su se nadali da će kod njega da prevagne želja da obuče dres reprezentacije Mađarske, zemlje svojih predaka, ali on već ima 17 utakmica u švedskom nacionalnom timu i ide stopama Zlatana Ibrahimovića, s kojim deli životnu i fudbalsku priču.

U Sporting je došao minulog leta na ugovor na pet godina. Koventriju je plaćen 20 miliona evra, koliko niko nikada pre njega iz klupske kase.

Da je kesa zbog njega odrešena s pravom, potvrdio je s 11 golova u svojih prvih 12 utakmica za zeleno-bele. Na poslednjem meču, u Kupu ligaša Portugalije protiv Farensea kod kuće (4:2), bio je trostruki strelac. To je njegov prvi het-trik u klupskom fudbalu još od Bromapojkarne 2017.

Gledano u ovom veku Sportingove istorije, jedan je od onih koji su najbrže dosegli do desetog gola. Među njima nije Kristijano Ronaldo, koji je izrastao u gol-mašinu tek u kasnijoj karijeri, po odlasku iz Sportinga u Mančester junajted 2003, a dok je bio mladi lav, postigao je samo pet golova kao 17-godišnjak u jedinoj seniorskoj sezoni u zeleno-belom (2002/03).

Za prvih deset pogodaka 12 utakmica je trebalo i Holanđaninu Rikiju van Volfsvinkelu (2011/12), devet Portugalcu Pedru Gonsalvesu (2020/21), osam Kolumbijcu Frediju Monteru (2013/14), a samo šest Brazilcu Mariju Žardelu (2001/02), koji je u prvoj od svoje dve sezone u Sportingu dao 42 gola u portugalskoj ligi, gde je ranije s Portom bio trostruki šampion.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari