Durant najavio novo krunisanje 1Foto: EPA-EFE DAVID MAXWELL

Nakon uvodnih 2:0 u Ouklendu, tinjala je nada navijača Kavsa da u naredne dve utakmice u Ohaju Klivlend može nadoknaditi propušteno, međutim rekordom karijere u plej-ofu sa 43 ubačena poena, Kevin Durant izrežirao je brejk Golden Stejta, koji će izvesno biti dovoljan Voriorsima za drugu uzastopnu, ukupno treću titulu u poslednje četiri godine – 102:110.

 Viđeno pre dve sezone, kada je istorijskih 1:3 pretvorio u fantastičnih 4:3, Lebron DŽejms očigledno neće biti u stanju da premaši, vidno umoran, na momente i nedovoljno agilan, šutirajući za tri poena 1/6, „Kralj“ će ostati na svega tri osvojene titule iz 10 pokušaja, čime će dati šlagvort kritičarima njegovog lika i dela da je uprkos svemu, daleko od Majkla DŽordana, najboljeg košarkaša svih vremena.

Kavsi su kapitulirali u meču u kojem su Stef Kari i Klej Tompson zbirno šutirali 7/27 iz igre, odnosno 3/15 za tri poena. Uz pomoć Kevina Lava (20p, 13sk) i DŽej Ar Smita (13p), Lebron je u prvom poluvremenu imao dovoljno snage da Kavse vodi i do prednosti od 13 poena, međutim prepoznatljivi po „blickrigu“ u trećoj četvrtini, u kojoj su uglavnom rušili samopouzdanje svih rivala u plej-ofu, Voriorsi su za svega tri minuta u nastavku serijom 13:4 praktično anulirali suficit domaćina.

DŽejms je u jednom trenutku dobio neočekivanu podršku od Rodnija Huda, koji se pojavio niotkud i šutem 7/10 sa 15 poena doveo u pitanje Luovu kompetentnost. Ipak, to nije trajalo dugo, KD je poveo jednu od najjačih petorki svih vremena u seriju 4:15, posle koje ostaje samo još nedoumica u vezi sa tim da li će se peta šampionska titula Voriorsa – treća u poslednje četiri sezone – slaviti u Ohaju ili Kaliforniji. „Iks faktor“ u redovima Voriorsa, pogotovo u završnici meča, bio je Andre Iguadala.

Bivši reprezentativac SAD i MVP velikog finala 2015. vratio se u trećem meču, nakon što je propustio poslednja četiri duela sa Hjustonom u finalu Zapada, i prva dva protiv Kavsa zbog bolova u kolenu. Trener Stiv Ker odlučio je da u poslednjih 12 minuta zaigra sa Grinom i Iguadalom pod košem i to mu se višestruko isplatilo. Većina poena realizovana je posle kratkih otvaranja iz „pika“ pomenute dvojice, posle čega su birali kome da proslede pas – uglavnom Kevinu Durantu.

Iguadala je zakucavanjem na 1:32 najavio ono što će se desiti tridesetak sekundi kasnije; praktično sa istog mesta sa kojeg je prošle godine doveo Kavse do kapitulacije, Durantula je na 50 sekundi do kraja utakmice pogodio trojku za, ispostaviće se, nenadoknadivih 106:100. Ostalo je da se vidi da li će Voriorsi posle šest utakmica 2015. i pet 2017. počistiti Klivlend u četvrtom uzastopnom, a ukupno petom velikom finalu Kavsa, možda i oproštajnom za Lebrona DŽejmsa, koji će tokom leta moći da odluči na koji način želi da mu se razvija karijera u 33. godini života i nakon 15 odigranih sezona.

Da je preumoran, videlo se i po tome što je, uprkos 33 poena, uz 10 skokova i 11 asistencija, prvu i jedinu trojku pogodio na dva minuta pre kraja utakmice, koju je obeležio zakucavanjem tako što je prethodno sam nabacio loptu o tablu.

Od pozitivnog do negativnog rekorda

Nakon što je u drugom meču serije oborio apsolutni rekord Reja Alena od osam ubačenih trojki i zaustavio se na devet, Kari je do 45. minuta meča bio i apsolutni rekorder po broju pokušaja bez postignute trojke u finalima – takođe devet! Ipak, kada je pogodio desetu, prvi na ovoj neslavnoj listi ponovo je postao Alen. Da sve bude zanimljivije, Rej je 0/8 šutirao u prvom meču nakon što je Seltiksima ubacio osam trojki!

Značaj Drejmonda Grina Arogantan i provokativan „do bola“

Drejmond Grin odigrao je svoju rolu perfektno u trećem meču. NJegovih 10 poena i devet asistencija nisu ni izbliza ilustracija onoga što je uradio u Klivlendu. Grin se sve vreme tukao sa Tristanom Tompsonom – sa kojim je kavgu započeo još u prvom susretu, kada mu je obećao da se mogu razračunati napolju – urlao, svađao, gurao, unosio u face, napuštao demonstrativno igru i vraćao se, ne ostavljajući javnosti mnogo razloga da navodnu izjavu o „čišćenju DŽejmsa, ali i Klivlenda“ ne pripiše baš njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari