Dva Australijanca u četvrtfinalu mastersa - to nije bilo više od 20 godina 1Foto> Cole Burston/The Canadian Press via AP

Australija, nekadašnja teniska supersila, morala je da sačeka da stasaju kolena njenih doseljenika da bi imala iole konkurentne igrače i posle Lejtona Hjuita, svojevremeno najboljeg na svetu.

Jedan od njih je Aleksej Popirin (58. na svetskoj listi), čiji su roditelji Aleksandar i Jelena u potrazi za boljim životom došli na Peti kontinent iz Rusije, a njega su dobili u Sidneju 1999.

Uz Popirina je u Sinsinatiju i Maks Persel (70) prvi put u četvrtfinalu na turniru iz masters serije, a Australija dvojicu među osam najboljih na takmičenju te kategorije (pokrenuta 1990) nije imala od 2002.

 

I onda u Sinsinatiju četvrtfinala su se domogli Hjuit i Vejn Arturs. Hjuit, prvi nosilac, ušao je i u polufinale pa i u finale, a u odlučujućem meču je poklekao protiv Španca Karlosa Moje.

Na istom terenu godinu ranije poslednji put su dva australijska tenisera igrali u polufinalu i to jedan protiv drugog. Patrik Rafter je na poslednjem mastersu svoje karijere savladao Hjuita, a u finalu je izgubio od Brazilca Gustava Kuertena.

 

Popirinov rival je Poljak Hubert Hurkač (20). Popirin je pao u kvalifikacijama, ali je na glavni turnir ušao kao „srećni gubitnik“. Treći je takav u četvrtfinalu u Sinsinatiju u ovom veku posle Francuza Žilijena Benetoa 2009 (poraz) i Žeremija Šardija 2012 (poraz).

Persel je prošao kvalifikacije, kao i nedavno u Kanadi, gde je prvi put u karijeri ostvario pobedu na glavnom turniru debitantskog mastersa (ispao u drugom kolu). Njemu je rival Španac Karlos Alkaraz, prvoplasirani na listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari