Dva šampiona i dva "luzera" 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL POOL

Posle utorka, kolona potencijalnih klupskih šampiona Evrope u fudbalu skraćena je za svrgnutog vladara Bajern i Porto, a 24 sata kasnije Pari Sen Žermenu i Čelsiju u Top 4 priključili su se Real (preko Liverpula) i Mančester siti (preko Borusije iz Dortmunda), pa sada „ušati“ pehar i bogata novčana premija UEFA mogu završiti u Engleskoj, Španiji ili Francuskoj.

Na“Santijago Bernabeu“ imaju najglomazniju kolekciju istog, a 0:0 na „Enfildu“ i ukupnih 3:1 u dvomeču sa crvenima primakli su Madriđane na dva koraka od 14. kontinentalne titule.

Preciznije, Tibo Kurtoa besprekornom golmanskom rolom u revanšu, jer je Belgijanac pročitao sve što su zamislili Salah, Mane, Vajndalum, Firmino, Žota, Milner… pa je Liverpulova nedorečena ofanziva ostavila Jirgena Klopa i njegovu ekipu bez još jednog ovosezonskog trofeja, pošto je LŠ u jednom trenutku delovala kao moguća satisfakcija za gubitak primata u Premijer ligi.

– To što radi naš golman je potpuno fenomenalno. Toliko sam ponosan na njega i na čvrst karakter svih momaka. Kad god bi bili priterani uz zid i stvari na terenu bile loše, oni su se držali zajedno. Imamo puno kvaliteta, da, ali ja uvek ističem njihov timski duh. Zaslužili su da prođu dalje, a plasman u polufinale Lige šampiona biće nam podstrek za finiš sezone u prvenstvu – tako trenutno stanje posmatra Zinedin Zidan, trener drugoplasiranog kluba Primere i osvajač čak tri LŠ sa „kraljevićima“, koji sada sa Modrićem, Benzemom, Ramosom i ostalima ima otvoren put ka dva trofeja.

Liverpul je u tolikom slobodnom padu posle pokoravanja Evrope i osvajanja više decenija čekanih šampionskih tantijema na Ostrvu, sezonu za sezonom, da mu je posle neuspeha protiv Reala prioritet ponovni plasman u LŠ.

– Bili smo dobri, ali to očigledno nije bilo dovoljno za ostanak u LŠ. Moramo se vratiti u ovo takmičenje, Liverpul je veliki klub i mesto mu je u eliti – u pravu je Jirgen Klop, šef struke šestoplasiranog kluba PRL, kome predstoji grčevita borba sa Čelsijem, Vest Hemom i Lesterom za plasman u LŠ 2021/2022.

Mančester siti je to već prebrinuo, a kako je i kaparisao novu titulu u Engleskoj sada jako želi prvenac u LŠ, čime bi konačno bila opravdana enormna ulaganja u igrački kadar i primanja trenera Žozepa Gvardiole poslednjih godina.

– Drugi put u klupskoj istoriji smo u polufinalu Lige šampiona, pripadamo klupskoj eliti Evrope. Nije bilo lako stići do ovde, puno posla je trebalo obaviti u oba meča sa Borusijom, ali bili smo na visini zadatka. Idemo dalje… – rekao je Gvardiola posle gostujuće pobede nad Borusijom (D) u kojoj je najpre vađena lopta iz svoje mreže pa dva puta pogođena protivnikova, za još jednih 2:1 u ovom dvomeču.

– Razočarani smo, imali svoju priliku za prolaz i nismo je iskoristili, ali Mančester siti je zaslužio da bude tu gde je sada. Kvalitetom zaslužuje i trofej LŠ – iskren je mladi stručnjak izbačenih „milionera“ Edin Terzić.

Obrni, okreni na talonu su ostali rekorder elitnog takmičenja Real, njegov osvajač iz 2012. godine – Čelsi i tandem klubova bez evropske krune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari