Dva večita favorita, jedan vaskrsli i jedan hit klub: Šarenolik sastav učesnika Top 16 Lige šampiona 1EPA-EFE/SERGIO PEREZ

Zanimljivo „prolazno vreme“ u borbi za mesta u nokaut fazi elitnog klupskog takmičenja u fudbalu.

Bajern, Mančester siti, Napoli i Briž ne moraju ništa da naprave u preostala dva kola grupne faze Lige šampiona, jer su već prošli u osminu finala. U skladu sa preliminarnim prognozama ili kontra projekcijama, u zavisnosti o kome je iz ove bezbedne četvorke reč.

Tako je Bajern uzeo ono što mu takoreći pripada, uprkos tome što je upao u grupu sa Interom i Barselonom (C), a letos se rastao sa svojim višegodišnjim prvim golgeterom Robertom Levandovskim. Prosto, klub iz Minhena je mašinerija sklopljena da melje čak i kada joj zafali neki deo. Otuda, valjda, nema iznenađenih što je na terenu Viktorije iz Plzenja (2:4), ove sedmice, stigla do 12 bodova i opravdala ulogu jednog od večitih favorita za plasman u nokaut rundu.

„Sada kada smo prošli dalje želimo i da osvojimo grupu. Ali, o tome ćemo razmišljati u potrebnom trenutku, ne preskačući obaveze u prvenstvu. Ova pobeda nam daje mir pred vikend meč sa Frajburgom“, zvuči samouvereno i smireno mladi stručnjak sa klupe bavarskog kluba, Julijan Nagelsman, ponosan i na činjenicu da je Bajern primio samo dva a dao čak 13 golova do sada u LŠ.

Za razliku od šestostrukog osvajača „ušatog pehara“, Mančester siti i pored enormnog novca uloženog u igrački i stručni kadar poslednjih godina nikako da se popne na vrh piramide kontinentalnog klupskog fudbala. Do tada finalista LŠ iz sezone 2020/2021. redovno prolazi u eliminacije, što je i ovog puta učinio. Remi sa Kopenhagenom (0:0) u minulom kolu grupe G samo je pokvario stoprocentan učinak Građana, ne i sprečio njihov ulazak u Top 16, u konkurenciji Borusije Dortmund i Sevilje.

„Uvek idemo na pobedu, pa u tom smislu ne možemo reći da smo napravili sve što smo hteli protiv Danaca. Međutim, ovaj bod je dobar za nas. Mada nije još matematički potvrđeno, praktično smo se plasirali u drugu fazu Lige šampiona. Polako ostvarujemo ciljeve u Evropi ove sezone“, kaže Žozep Pep Gvardiola, kome su gazde ovog leta dovele centarforsku zver Erlinga Halanda kao potencijalni faktor X u borbi za evropsku krunu, a Norvežanin iz meča u meč otplaćuje desetine milione evra uložene u njegovu kupovinu.

Suprotno nemačko-engleskom dvojcu italijansko-belgijski tandem nije bio viđen među 16 najboljih ili makar ne tako brzo. Ovo se naročito odnosi na Briž, lidera grupe B, jer su mu davane manje šanse nego madridskom Atletiku, Bajernu iz leverkuzena i Portu. Međutim, ne bije uvek boj svetlo oružje već i srce u junaka, a ekipa iz živopisnog belgijskog grada je očarala sve ljubitelje ovog sporta, naročito u dvoboju sa Špancima. Čak i da ostane na 10 bodova, a Jorganžije uzmu šest i izjednače se sa njima, momcima iz Belgije ne može biti ugrožen vanredan uspeh, jer su do, decenijama čekane, osmine finala LŠ stigli najviše zahvaljujući pobedi nad katalonskim sastavom i friškim remijem sa istim (0:0).

„Ovo je ispunjenje davnašnjeg sna. Poslednjih godina neke stvari nisu radile za nas, a ove sezone smo imali osećaj da će biti drugačije. Međutim, plasman u nokaut fazu ne mora da znači kraj naše divne priče. Hajde da vidimo šta će još da se desi“, presrećan je golman Simon Minjole, koji je 2019. godine došao iz Liverpula u sadašnji klub, čiji su navijači najponosniji na finale tadašnjeg Kupa šampiona iz 1978. godine.

Napoli nije stizao toliko daleko u elitnom društvu, prošle sezone je proživeo mnoge teške trenutke, ali zato ove vedri i oblači u Ligi šampiona i italijanskoj Seriji A. Ovonedeljno gaženje Ajaksa (4:2) samo je pečatiralo utisak da su Napolitanci konačno sazreli za ogroman iskorak na svim poljima, što potvrđuje i liderska palica u grupi A i maksimalnih 12 bodova u okruženju Liverpula i Glazgov Rendžersa.

„Ponekad sam potpuno uživljen u skandiranje sa tribina. Ja sam trener igrača koji su večeras uradili nešto veličanstveno za sebe i navijače Napolija. Toliko su želeli da nas vide u osmini finala i mi smo im tu želju ispunili“, blistao je sinoć iskusni trener Lučano Spaleti, mada su ga neke od istih tih pristalica, pre samo pet meseci, krađom njegovog automobila pokušali isterati iz kluba, nezadovoljni tadašnjim rezultatima.

A sada kliču i njemu i prelepom fudbalu lidera prvenstva Italije.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari