Dve najveće goleade Portugalije u eri Kristijana Ronalda prošle bez Kristijana Ronalda 1Foto: EPA/ANDRE KOSTERS

U kvalifikacijama za Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. Portugalija pod novim selektorom Špancem Robertom Martinezom dosad ima svih šest pobeda i gol-razliku 24:0.

U poslednjem meču, na jugu zemlje u Algarveu, slistila je Luksemburg s 9:0, što joj je i najubedljivija pobeda ikada, a njen pregaženi protivnik nije doživeo takav debakl više od četiri decenije – Englezi su na Vembliju bili bez milosti 1982. u kvalifikacijama za EVRO 1984. u Francuskoj.

U domaćim redovima su se istakli dvostruki strelci Gonsalo Ramos, Gonsalo Inasio i Diogo Žota. Portugalija je prethodno imala „tripl-dabl“ 2001, kada je u kvalifikacijama za Mundijal 2002. u Lisabonu pregazila Kipar sa 6:0 (Pedro Pauleta, Pedro Barbosa, Žoao Pinto).

Dve najveće goleade Portugalije u eri Kristijana Ronalda prošle bez Kristijana Ronalda 2
Foto: EPA-EFE/RICARDO NASCIMENTO

Luksemburžani su Portugalcima u poslednje vreme stalne mušterije za punjenje protivničke mreže. Na početku kvalifikacija nekadašnji prvak Evrope ih je preslišao i na njihovom terenu sa 6:0.

Zajedno su bili i u trci za Mundijal u Kataru prošle godine, kada je prvo mesto u grupi pripalo Srbiji. Portugalija je pobedila u Luksemburgu s 3:1, a kod kuće s 5:0.

Ogledali su se i u predtakmičenju za prošlo Evropsko prvenstvo: 3:0 na Sportingovom stadionu u Lisabonu, 2:0 zatim.

Suma sumarum – u poslednjih šest međusobnih duela gol-razlika Portugalaca je 28:1.

 

U prošlih pet susreta mrežu je uvek tresao Kristijano Ronaldo (ukupno osam golova), ali najboljeg strelca za reprezentacije svih vremena (123 pogotka) nije bilo u Algarveu zbog žutih kartona iz prethodnih kvalifikacionih utakmica.

Ispalo je tako da nije igrao ni u drugoj najvećoj portugalskoj goleadi svog vremena.

Kristijano Ronaldo je kao jedan od najvećih talenata svog naraštaja debitovao u državnim timu u drugoj polovini 2003, nedugo posle debija u Mančester junajtedu u koji je prešao iz lisabonskih „lavova“ (godinu ranije, oba puta kao rezervista, igrao za Sporting protiv Partizana u prvom kolu Kupa UEFA).

Portugalci su tada odmeravali snage s drugima samo u prijateljskim utakmicama, jer kao domaćini predstojećeg Evropskog prvenstva 2004. nisu imali obavezu da biju bitke u kvalifikacijama. U Leiriji su dočekali Kuvajt, a ispratili su ga kući s 8:0 (još dve su takve pobede, do juče i najubedljivije – obe protiv Lihtenštajna u evropskim kvalifikacijama i obe kod kuće, 1994. i 1999).

Dan pre Kristijano Ronaldo je odveo mladu reprezentaciju na Šampionat Evrope za igrače do 21 godine. Portugalske nade su se u plej-ofu sastale s Francuzima. Kod kuće su izgubile s 2:1, ali su to nadoknadile u Klermonu (prvi gol dao Ronaldo; sva tri za „galske petliće“ Žibril Sise), pa su pucani penali. Presudan je bio Ronaldov – 4:1.

Dve najveće goleade Portugalije u eri Kristijana Ronalda prošle bez Kristijana Ronalda 3
Foto: EPA/BERND WEISSBROD

Kristijano Ronaldo nije išao na takmičenje sa svojom generacijom u Nemačkoj, gde je u Bohumu i Portugaliju u polufinalu (3:1) i Srbiju i Crnu Goru u finalu (3:0) savladala Italija, već je bio na pripremama s A timom za EVRO 2004. Domaćina je u utakmicii za tron Evrope u crno zavila senzacionalna Grčka – 1:0.

Kristijano Ronaldo je zatim učestvovao i na olimpijskom turniru na Letnjim igrama u Atini. Pošto je u prve dve utakmice u gtrupi dobio po žuti karton, nije igrao u odlučujućem neposrednom duelu za plasman u četvrtfinale, a Kostarika je i tu okolnost iskoristila za iznenađenje s 4:2.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari