Džordan i Pipen ga pogurali u karijeri 1Toni Kukoč Foto: Beta/AP Photo: Jessica Hill

Nekadašnji košarkaš Čikago Bulsa Toni Kukoč zvanično je primljen u Kuću slavnih. Na ceremoniji u Springfildu bili su članovi njegove porodice, ali i bivši saigrači poput Dina Rađe, Vlade Divca i Ivice Dukana. U Kuću su ga „uveli“ Majkl Džordan i vlasnik Čikago Bulsa Džeri Rajzendorf.

„Želim da se zahvalim i ovom gospodinu ovde, Majklu Džordanu te Skotiju Pipenu, kasnijim saigračima, što su mi isprašili guzicu na Olimpijskim igrama u Barseloni i motivisali me da radim još napornije kako bih postao važan deo Čikago Bulsa“, rekao je na promociji Kukoč.

On je u NBA igrao od 1993. do 2006, kada je prekinuo karijeru. U Čikagu je bio sedam godina (1993-2000) i u tom periodu osvojio je tri vezana NBA prstena. Jedne od tih sezona proglašen je i za najboljeg šestog igrača NBA lige.

Kukoč je pomenuo da je sportom počeo da se bavi sa osam godina, najpre je trenirao stoni tenis i fudbal, da bi košarku počeo da igra tek u 15. godini. I naglasio da se njegova karijera svodi na dva kluba i dva grada.

„Moj rodni grad Split u Hrvatskoj i Jugoplastika, te Čikago i tamošnji Bulsi. Za mene je Split jedan od najvećih sportskih gradova na svetu, dao je tako puno vrhunskih sportista u mnogim sportovima. Na početku najvažniji su mi bili treneri Igor Karković, Petar Bezelj i Zoran Grašo. Slavko Trninić naučio me osnovama košarke i to je bio ključ u mom razvoju. Imao sam sreće što sam imao mnoge sjajne trenere poput pokojnog Krešimira Ćosića, Moke Slavnića i dvojice s kojima sam osvojio sve u Evropi, Božidara Maljkovića i Željka Pavličevića“, ispričao je Kukoč.

On je objasnio da mu je otac usadio ljubav prema sportu i da je bio lud za Hajdukom.

„Škola mi je bila vrlo blizu kuće. Jednom sam bio na času, imali smo test, a on se popeo na krov kuće. I kada je Hajduk dao gol, vikao je: ‘Toni, vodimo 1:0‘. Kad smo opet dali gol, on je opet vikao. Tada je učiteljica shvatila šta se događa i kako bi njega sprečila da ometa nastavu, mene je izbacila i poslala kući“, ispričao je Kukoč.

Pre odlaska u NBA ligu osvojio je i tri puta Kup evropskih šampiona sa Jugoplastikom, bio je evropski i svetski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije, kao i olimpijski vicešampion sa Hrvatskom. Nije mnogo oklevao kad su ga pitali da sastavi idealan tim.

„Moraću da sastavim dva tima. Evropski: Zdovc, Dražen Petrović, Rađa, Divac i… sebe neću staviti. Sabonisa ne mogu da zaboravim, pa ni Paspalja, Komazeca koji je mogao da postigne koš kad je hteo. U NBA to su Ajverson, Džordan, Pipen, Rodman i Olajdžuvon, jer je on bio kao centar drugačiji od ostalih“, objasnio je Kukoč.

Peti „stanar“ iz Hrvatske

Ulaskom Tonija Kukoča u Kuću slavnih u Springfildu, Hrvatska je postala zemlja sa najviše „stanara“ van SAD. Pre Kukoča ušli su Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Mirko Novosel i Dino Rađa. Na drugom mestu je Srbija koja ima četiri člana: Borislava Stankovića, Aleksandra Nikolića, Dražena Dalipagića i Vladu Divca.

Iza Srbije su Rusija, Italija i Brazil, koje imaju po tri predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari