Kako je Zvezda dve godine dovodila reprezentativca Gane, a on završio u Subotici: Direktor Spartaka o dva motiva za "krađu" Edmunda Ada 1foto:FK Spartak Subotica

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je Spartak Subotica angažovao bivšeg igrača Šerifa iz Tiraspolja i reprezentativca Gane Edmunda Ada.

Ado, koji ima 12 nastupa za reprezentaciju Gane, bio je jedan od najboljih igrača Šerifa kada je moldavski klub nastupao u Ligi šampiona u sezoni 2021/2022 i potpuno briljirao u mečevima sa zagrebačkim Dinamom i Real Madridom na stadionu Santjago Bernabeu. Podsetimo, te sezone je Šerif u kvalifikacijama za Ligu šampiona izbacio i Crvenu zvezdu. a zbog svega navedenog Ado predstavlja najveće i najzvučnije pojačanje u srpskom fudbalu u zimskom prelaznom roku.

Ado je stamen, pokretljiv, jak u duelu i prilično brz za svoju konstituciju. Pokriva veliki deo terena i stiže u završnicu što ga čini modernim igračem na ovoj poziciji.

Ipak, on je skrenuo pažnju fudbalskih fanatika u Srbiji mnogo pre nego što je potpisao za Spartak.

Poslednji meč za Šerif odigrao je 14. maja prošle godine u poslednjem kolu tamošnjeg prvenstva protiv Sfintula. Ove sezone nije odigrao nijedan meč za šampiona Moldavije.

On je još od prošle godine bio velika želja tadašnjeg trenera crveno-belih Dejana Stankovića koji je jasno stavio upravi do znanja da ga želi u svom timu.

„Igrač sa brojem 21 je top! Voleo bih da imam tog momka u timu. Taj momak radi mnogo dobrih stvari u veznom redu“, rekao je jednom prilikom Stanković klupskoj Upravi.

Uprava Zvezde je saslušala svog trenera i u tri navrata pokušala da ga dovede, ali u tome nije uspela.

Zatezali su Moldavci sa otkupnom klauzulom. Prvo su zacepili cenu od dva miliona evra, dok je Zvezda nudila upola manje. Nudila je Zvezda i milion i po evra, ali do dogovora nije došlo. I ne samo da nije došlo, nego je cena za mladog Ada volšebno skočila na 2,5 miliona evra zahvaljujući Midtjilendu.

Moldavci su prošle zime tražili dva miliona evra, a toliko za zadnjeg veznog iz Gane nudio Midtjiland, ali Edmund Ado i njegov menadžer su hteli u Crvenu zvezdu. Transfer je propao i defanzivni vezista je ostao u Tiraspolju.

Tako je posao je „pokvario“ danski klub, koji je uključivanjem u trku za njegov potpis automatski podigao cenu mladog veziste sa 1,8 na 2,5 miliona evra.

Letos su generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić i saradnici krenuli ponovo po Ada, no ipak nisu uspeli u svojoj želji, jer je prema navodima domaćih medija Šerif jedogovorena dva miliona evra za obeštećenje želeo u kraćem roku od rata na godinu dana koliko su nudili crveno-beli.

Uoči proteklog letnjeg prelaznog roka Zvezdan Terzić kao da je osetio da klub neće moći da se dogovori sa nezgodnim Moldavcima.

„Zainteresovani smo za Ada, ali ne samo za njega. Mi smo strana koja se pita i gledamo da li možemo da dovedemo boljeg igrača, a jeftinijeg od Ada. Spremni smo da investiramo, u situaciji smo da moramo da uložimo u kvalitet, ali platiti zadnjeg veznog dva miliona… Možda je bolje taj novac dati za napadača. Dolaze nam dva ozbiljna mlada, brza igrača“, poručio je tada Terzić.

Na kraju je tako i bilo.

Razlog što Ado nije završio u Zvezdi može se spočitati tvrdoglavosti čelnika Šerifa i želji da se osvete vezisti zato što nije prihvatio ponudu Midtjilanda zimus, već je čekao Crvenu zvezdu.

Uz to, čelnici Šerifa su non stop tražili oko dva miliona evra, iako je vreme prolazilo, a aktuelni ugovor Ada sa klubom se bližio kraju. Crvena zvezda to nije želela da isprati, jer se radilo igraču kome je za godinu dana isticao ugovor, a pritom je bio i nezadovoljan statusom u timu, pa su iz „Ljutice Bogdana“ pokušali da obore cenu Edmunda Ada, a kada to nisu uspeli, odustali su od njega.

Predsednik Spartaka iz Subotice Nikola Simović kratko je prokomentarisao za Danas dovođenje sjajnog veznog fudbalera u klub sa severa Bačke.

„Nije bilo lako, pregovori su trajali dvadesetak dana. On je došao kao slobodan igrač, a potpisao je ugovor na dve i po godine. Ado je raskinuo ugovor sa Šerifom jer je bio u nekoj vrsti sukoba sa klubom, te za njih i nije igrao u poslednjih šest meseci. Radi se o mladom, ali kvalitetnom igraču i mi upravo i očekujemo da nam njegov talenat i kvalitet pomognu na terenu u prolećnom delu sezone. Spartak je klub koji jedan deo sredstava pronalazi i prodajom igrača. Za Ada ne važe neki posebni uslovi. On kao i svaki mladi naš igrač može biti prodat, ali mi o tome ne razmišljamo jer se njegov transfer sigurno neće dogoditi u narednih godinu, a možda ni u narednih godinu i po dana. Sigurno, biće vremena i za te priče, ali to neće uslediti uskoro. Svakako, imali smo dva motiva kada smo dovodili Ada. Prvi jeste njegov kvalitet koji je očigledan, a drugi je i njegova potencijalna prodaja jednoga dana“, zaključuje u izjavi za Danas predsednik fudbalskog kluba Spartak Nikola Simović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari