Eh, ta nelagoda u desnoj ruci: Đoković zbog ograničenja u igri izgubio od ohrabrenog Australijanca De Minora na Junajted kupu 1Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Australija je u Pertu načinila prvi korak ka pobedi protiv Srbije u četvrtfinalu Junajted kupa, teniskom takmičenju mešovitih reprezentacija, i seljenju u polufinale u Sidneju (6. januar), na drugi kraj zemlje četvoročasovnim avionskim letom.

Aleks de Minor, igrač koji ima latino krv po ocu Urugvajcu i majci Špankinji, ispoljio je temperament i veliku želju da upiše uspeh protiv najboljeg na svetu ikada.

Koristeći ograničenja koja je u igri zbog nelagode povrh zgloba desne ruke imao Novak Đoković, savladao ga je sa 6:4, 6:4 u prvom meču duela dva sastava.

Sledi ženski singl za koji je izvršena promena u srpskom timu.

Umesto Olge Danilović, naše najbolje plasirane teniserke na svetskoj listi (121. mesto), koja je igrala u sva četiri prethodna meča u duelima s Kinezima i Česima u Pertu, po dvaput pojedinačno i u meševitom paru, nada će biti Natalija Stevanović, drugi ženski „reket“ Srbije (184), koja je na sebe skrenula pažnju na lanjskom Vimbldonu probojom preko tri kola u kvalifikacijama do trećeg kola na glavnom turniru.

Sastaće se s Ajlom Tomljanović (292), čiji su koreni iz Hrvatske, koja je zbog povrede propustila veliki deo prošle sezone (vratila se tek na Ju-Es openu) pa se zato i strmoglavila u rejtingu s 32. mesta čak na 549.

Đoković je jedini put igrao protiv De Minora prošle godine na Australijan openu.

Preslišao ga je sa 6:2, 6:1, 6:2 u osmini finala, na nepokolebljivom putu ka desetoj tituli u Melburnu.

De Minor se od tada, kada je bio 24. na svetskoj listi, popravio i sada je na 12. mestu kao najbolji australijski teniser.

S velikim motivom da se istakne pred domaćom publikom, stavio je najboljeg na svetu na iskušenje.

Za dlaku mu je u prvom setu izmaklo da na Đokovićev servis povede već s 4:3.

Kod druge brejk-lopte srpski as se domišljato spasao drop šotom, svojim zaštitnim znakom i u najzahtevnijim izazovima, a onda su mu pripala i sledeća dva poena, drugi asom.

Na predahu između gemova pri 3:3 u pomoć mu je pritekao fizioterapeut jer se ponovo požalio na nelagodu u ruci, što ga je mučilo i protiv Češke.

Eh, ta nelagoda u desnoj ruci: Đoković zbog ograničenja u igri izgubio od ohrabrenog Australijanca De Minora na Junajted kupu 2
Foto: EPA-EFE/RICHARD

De Minor je zatim poveo s 4:3, a brejkom, gde Đoković nije imao šansu da se opet izvuče, i s 5:3.

Fizioterapeut je delovao još jednom. Predvodnik srpskog tima je definitivno imao ograničenja za bolju igru, a njegov protivnik je uzeo mah.

Prvi set je pripao Australijancu sa 6:4.

I dalje je bio tvrd orah. Kad ako ne sad, mislio se, pošto je video da njegovom rivalu ne polazi sve od ruke.

Servirao je odlično, branio se pouzdano, neprestano je imao psihološku prednost.

Đoković je ulagao krajnje napore ne bi li prevazišao teskobu od žiganja pri udarcima.

I u drugom setu se prva zebnja javila u sedmom gemu.

De Minor je stekao brejk-loptu, ali se Đoković taj put nije izbavio. Odservirao je duplu grešku – 3:4.

Prednost Australijanca je bila neuhvatljiva pod okolnostima u kojima je igrao srpski as, mada se nada javila kad je izjednačio na 40:40 u poslednjem gemu, s dva uzastopna poena, jedina dva na protivnikov servis u celom meču.

Poskočio je tada sa stolice i čuveni Lejton Hjuit, selektor domaćeg tima, što zbog bojazni, što da adutu uputi ohrabrenje.

De Minor se ipak nije pokolebao.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari