El Šaravi srušio Čelzi, Svilar nedovoljan za čudo protiv Junajteda 1Foto: EPA-EFE/ ETTORE FERRARI

Utakmicama u grupama A,B,C i D počelo je četvrto kolo Lige šampiona, a veče su obeležili fudbaleri Rome koji su potpuno nadigrali i ubedljivo savladali Čelzi – 3:0.

Meč je na fenomenalan način otvorio Stefan El Šaravi, već je u prvom minutu zatresao mrežu Tibo Kurtue, da bi u smiraj prvog poluvremena duplirao prednost, a konačan razultat je postavio Diego Peroti u 63. minutu kada je preciznim udarcem sa dvadesetak metara matirao sjajnog belgijskog čuvara mreže.

Sjajnu utakmicu odigrao je i srpski internacionalac Aleksandar Kolarov koji je direktno učestvovao kod dva gola svog tima, prvo je na startu utakmice dugom loptom pogodio bukvalno u lice svog napadača Edina Džeku od koga se lopta pravo odbila El Šaraviju na nogu, da bi kod trećeg gola presekao jedan pas na sredini terena dodavši loptu Perotiju kome nije bilo teško da zatrese mrežu tima iz Londona.

Na taj način „Rimska vučica“ je iskoristila kiks Atletika koji je odigrao samo 1:1 sa Karabagom na svom „Vanda Metropolitanu“, pa je sada na prvom mestu, sa izglednim šansama da tu i završi na kraju ove faze takmičenja.

„Jorgandžije“ su se dosta mučile na svom stationu protiv motivisanih Azerbejdžanaca i nikako nisu uspevali da pronađu put do gola Ibrahima Sehića.

Zapravo su gostujući igrači bili ti koji su prvi zapretili, a onda nakon jednog kornera u 40. minutu i poveli. Najbolje se snašao u kaznenom prostoru Madriđana Mičel, smestivši loptu pod prečku gola Jana Oblaka.

U drugom poluvremenu Atletiko je imao više od igre, a nakon jednog duplog pasa Saula i Grizmana lopta je došla do Tomasa Partija koji je sa 25 metara opalio precizno po lopti, poslavši je na ono isto mesto kao Mičel krajem prvog poluvremena.

Do kraja susreta viđeni su samo crveni kartoni u redovima oba tima, zbog preoštrog starta nad Godinom Pedro Enrike je dobio crveni karton u 59. minutu igre, da bi u 88. minutu put svlačionice krenuo i Stefan Savić i to zbog drugog žutog kartona.

Tako je posle četiri kola Atletiko vrlo verovatno izgubio svaku šansu da se u decembru nađe na čelu C grupe, a veoma je upitno da li uopšte može i da se plasira na drugo mesto, jer zaostaje za Romom i Čelzijem pet, odnosno četiri boda.

U grupi A smo prisustvovali izuzetno zanimljivim utakmicama, sve oči srpske fudbalske javnosti su bile uprte ka stadionu „Old Traford“ gde je veliki Junajted dočekao Benfiku, na čijem se golu našao ponovo talentovani tinejdžer Mile Svilar, koga bi reprezentacija Srbije rado videla u svojim redovima, iako je rođen u Antverpenu i nastupa za mlađe selekcije Belgije.

I krenuo je Svilar hrabro u meč, odbranio nekoliko udaraca na gol, a u 15. minutu i jedanaesterac koji je izveo Antoni Marsijal.

Pročitao je Svilar u koju će stranu šutirati sjajni francuski napadač i hitro se bacio, pobravši simpatije i navijača Junajteda tom intervencijom.

Na njoj se i nije zaustavio, komandovao je odbranom Benfike kao da mu je 30, a ne 18 godina, čuvavši gol lisabonskog tima sve do 45. minuta kada je lopta nakon udarca Nemanje Matića pogodila stativu, a onda se od Svilarovih leđa odbila u mrežu.

Bio je to nesrećan slučaj koji se često viđa na fudbalskim terenima širom sveta i mladom golmanu se nema šta posebno zameriti, pošto je uradio sve fudbalski, ispružio se koliko je mogao, nedovoljno i da loptu skrene u korner, a onda ga je pogodila, završivši u golu „Orlova“.

U drugom poluvremu Svilar je takođe bio dobar, ali je posle još jednog jedanaesterca koji su njegovi igrači skrivili bio nemoćan, bacio se u stranu dok je Dejli Blind šutirao pravo po sredini gola, dovoljno za konačnih 2:0.

Ipak i pored svega viđenog može se reći da je mladi Svilar bio najbolji igrč u redovima tima Ruija Vitorije, no da apsolutno nije bio i dovoljan da se „sruši“ takav šampion kakav je Mančester junajted sasvim sigurno.

U drugom meču A grupe viđen je pravi preokret, vodio je Bazel kod kuće protiv CSKA iz Moskve 1:0, da bi ruski tim preko Džagojeva i Vernbloma potpuno preokrenuo rezultat i tako se vratio u borbu za drugo mesto koje vodi u nokaut fazu Lige šampiona na proleće naredne godine.

Posle četiri kola Junajted je sa maksimalnih 12 bodova obezbedio prvo mesto u A grupi na kraju takmičenja po grupama, a za drugo će se boriti upravo Bazel i CSKA koji su do sada sakupili po šest bodova.

Poslednja je i odavno prežaljena Benfika, bez ijednog osvojenog boda.

U grupi D viđena su dva remija, Sporting i Juventus odigrali su 1:1, a Olimpijakos i Barselona 0:0.

Ponovo su „Lavovi“ bili bolji rival od Juvea i ponovo su prvi stigli do gola, ali ponovo nisu pobedili legendarni tim sa severa Italije.

Poveli su domaći preko Bruno Cezara koji je u 20. minutu iskoristio nešto slabiju intervenciju Bufona posle udarca Želsona Martinesa i lobovao ga, da bi isto kao i pre dve nedelje torinski tim zatresao mrežu Ruija Patrisija u finišu susreta.

Ovoga puta je to bio Gonzalo Iguain, koga je sjajnim pasom „izbacio“ Paolo Dibala, a ovom nije bilo teško da iskosa matira reprezentativnog čuvara mreže Portugala.

U Pireju Olimpijakos je dočekao Barselonu, a sem požrtvovane igre oba tima nije viđeno mnogo zrelih prilika. „Blaugrana“ ih je očekivano imala više, ali nije uspela da pronađe put do mreže Silvija Prota.

Tako su i posle četvrtog kola svi timovi ostali na svojim pozicijima, prva je Barselona deset bodova, ispred Juventusa sa sedam, te Sportinga sa četiri boda, dok je na poslednjem mestu Olimpijakos sa tek jednim osvojenim bodom.

U grupi B viđena je još jedna ubedljiva pobeda PSŽ, ovog puta „žrtva“ je bio Anderleht koji će se u Brisel vratiti sa pet golova u mreži, od kojih je čak tri postigao levi bek Kurzava. Pored njega u listu strelaca su se upisivali još i Verati i Nejmar. U Škotskoj Seltik je ugostio Bajern i izgubio sa 2:1. Dobro su se držali domaći, ali je na kraju presudio kvalitet Bavaraca, pa su se novom pobedom praktično osigurali na drugom mestu, a pokušaće da do kraja grupne faze i PSŽ „skinu“ sa čelnog mesta B grupe.

Neće im svakako biti lako, a upravo će poslednje kolo doneti odgovor na pitanje ko je najbolji tim B grupe.

Pre toga na redu su mečevi petog kola koje se igra za tačno tri nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari