Englezi prodali fudbal, a sad ga ne daju 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Superliga je prestala da postoji pre nego što je uopšte započela život kao takmičenje.

Do zaključenja ovog broja samo su tri kluba (Real Madrid, Barselona, Juventus) od ukupno 12 osnivača ostali verni ideji koju su objavili u nedelju.

Posle šest engleskih ekipa, pod pritiskom javnosti i UEFA popustili su juče i Inter, Milan i Atletiko Madrid.

Engleska je uz Nemačku i Francusku uspela da odbrani fudbal kakav danas znamo, a jučerašnje saopštenje predsednika Superlige i „kraljevskog kluba“ Florentina Pereza da projekat još uvek nije propao više niko ne shvata ozbiljno.

Strah od reakcije navijača i javnosti bio je jači čak i od straha od kazne UEFA i FIFA i ideja Superlige se urušila brže nego što je bilo ko očekivao.

Bivši fudbaler sa velikim igračkim i trenerskim iskustvom u Velikoj Britaniji Ivan Golac kaže za Danas da ga nije iznenadilo ni to što je šest najbogatijih klubova Premijer lige pristalo da se odmetne i krene u osnivanje Superlige, ali ni to što su se prvi povukli pod pritiskom navijača i javnosti.

– To su tuđinski klubovi. Vi čak imate slučajeve da na primer vlasnici tih klubova čak ni jednom ne dođu na stadion da pogledaju neki meč svog tima. To su nažalost nesretnici koji misle da se bukvalno sve može kupiti novcem. Teško to ide kada su samo pare bez emocija u pitanju. Ja na primer nikad nisam navijao za Reale, Sitije i takve klubove jer sam uvek više voleo one koji prave umesto da kupuju rezultat. Mi smo sad svedoci da imamo one koji misle da može i rezultat da se kupi, ali u fudbalu ipak ne može i zato još uvek baš ti ne mogu da osvoje Ligu šampiona – priča Golac.

Bivši igrač Sautemptona napominje da je ideja zasebnog evropskog takmičenja van UEFA nije nova i da se o njoj govori decenijama.

– To su bile ideje koje postoje još pre 40 i kusur godina, još kada sam ja kao igrač otišao na Ostrvo. Prvi pokušaj je bio da se Seltik i Rendžers prebace u englesku ligu jer su prejaki za škotsku. Naravno da su navijači one koji su to predložili hteli da lansiraju na Mars i da se odatle nikad više ne vrate. Od tada se stidljivo pa sve više provlačilo o nekakvoj Evropskoj ligi od samo 16 klubova. Čekao se povoljan trenutak i verovatno su sadašnji bogataši pomislili da je to sada usled sve ove ludosti koja se dešava na planeti. Međutim, dogodio se narod, i to onaj koji pripada fudbalu i kome fudbal pripada – ističe Golac.

Nekadašnji igrač i trener Partizana tvrdi i da ideja Superlige ne bi bila tako lako urušena da u kolevci fudbala nije naišla na najjači otpor.

– Fudbal je božija igra i uvek je donosila najlepše ljudima, oslobađala ih i davala im šansu da zaborave na neke probleme i da uživaju i navijaju. Američki i drugi daleki kapital ne razume tu pripadnost, kada neko odrasta uz klub i saživljava se i sa njegovim uspesima i neuspesima i doživljava ih kao lične. O tome prvobitno mogu da govore Englezi jer nema mnogo nacija u Evropi koje fudbal tako doživljavaju. Da nisu Englezi pokrenuli ovu pobunu protiv Superlige ne verujem da bi je iko drugi izneo. Španci i Italijani nisu napravili dovoljan, skoro nikakav otpor. Superliga bi čak i da je zaživela sigurno doživela krah u Engleskoj. Da su kojim slučajem čak i ovih šest klubova ostali u njoj, niko to ne bi pratio, stadioni bi bili prazni – smatra Golac.

Trener Ivan Vukomanović sa dugogodišnjim stažom u Belgiji upozorava da fudbalu u svakom slučaju sledi ozbiljna reforma, iako je UEFA dobila ovu veoma bitnu bitku.

– Sve ovo je bilo zbog novca, ništa drugo nije u pitanju, tu nema spora. Nije bilo ni zbog napredovanja takmičenja ili kvaliteta. Mi bi gledali isti fudbal u toj Superligi. Svi ti čelnici klubova imaju finansijske savetnike i vole da gledaju nekoliko godina unapred, pa su uvideli da neće u narednom periodu moći da plaćaju transfere od po 100 miliona, kao što su do sada radili.  Veliki su jednostavno bili izrevoltirani jer UEFA nije po njihovom mišljenju izbalansirala raspodelu novca. Bez adekvatnog odgovora UEFA na njihove zahteve odlučili su da naprave nešto svoje, misleći da je evropska „kuća“ fudbala slaba i da neće umeti da adekvatno odgovori. Oni su već ranije u više navrata imali razgovore sa UEFA da se sistem Lige šampiona promeni, da se povećaju prihodi- kaže Vukomanović za Danas.

On ističe da najbogatiji naročito nisu bili zadovoljni sa paketom solidarnosti koji neguje UEFA. U pitanju je program kojim se deo novca koji plaćaju bogati preko FIFA i UEFA razvija fudbal u sredinama gde je malo ili nedovoljno razvijen.

– Čuli smo milion puta i u Srbiji da je novcem iz UEFA neki klub obnovio teren ili nešto izgradio, a to su upravo te pare. Međutim, veliki žele da pare koje oni donose ostaju samo njima i sigurno će nastaviti da traže načine da pritiskaju UEFA tim povodom. Niko iz sveta fudbala nema ništa protiv evolucije i napretka. Svakako treba saslušati svaki predlog koji može da poboljša, ali ovakve ideje poput Superlige ipak ne mogu na silu biti primenjene – objašnjava Vukomanović.

Bivši fudbaler Crvene zvezde i Bordoa smatra da su američki vlasnici evropskih klubova pogrešno pomislili da mogu da preko noći implementiraju sistem koji decenijama funkcioniše u sportovima koji se igraju u SAD.

– Nakon ovog fijaska Amerikanci su doživeli udarac od Evrope, odnosno od UEFA pre svega. Ne bi me iznenadilo i da se Amerikanci povuku iz Liverpula i Mančester junajteda, evo već vidimo da je njihov direktor Ed Vudvord dao ostavku. Od starta je Superliga bila jako težak i rizičan potez. Izaći tek tako iz UEFA i napraviti nešto poput košarkaške Evrolige, takmičenje zatvorenog tipa, bilo je stvarno neozbiljno očekvati da će imati uspeh. Ipak su i FIFA i UEFA mnogo jače institucije nego što je bila FIBA početkom ovog veka kada je formirana Evroliga i kada su se Bartomeu i ekipa odmetnuli i napravili svoje takmičenje. S druge strane, ne treba očekivati da se fudbal neće promeniti. Mislim da ćemo i  u toj Ligi šampiona za nekih pet do deset godina gledati neku ekipu iz Majamija, iz Njujorka, iz Azije… To se nekako nameće kao neminovnost – zaključuje Vukomanović.

Ne treba strahovati od reforme LŠ

Ivan Vukomanović smatra da ne treba strahovati od novog modela Lige šampiona sa 36 klubova koji je usvojila UEFA pošto veruje da su u Nionu sigurno razmotrili sve aspekte, naročito negativne, kao i da je moguće da će doći do korekcija tog sistema u pozitivnom smeru još pre nego što dođe do njegove primene 2024. godine.

– Kada je krenula Liga šampiona početkom devedesetih sa grupnom fazom sve je to takođe izgledalo čudno i neobično. Bilo je čak u jednom momentu da igraš grupnu fazu, pa iz nje u drugu fazu po grupama i takođe je bilo priča da je to glupo i da ne valja. Verovatno i za novi model treba sezona, dve dok se ljudi naviknu, a i dok se vidi da li treba napraviti neke korekcije. Taj projekat proširenja Lige šampiona vidim i kao priliku za promenu i proširenje Lige Evrope i Lige konferencije. A to znači da će više klubova biti implementirano u evropske kupove. To ne samo da znači da će više klubova moći da ima priliku da se takmiči na evropskom nivou već i da će više timova imati šansu da zaradi više novca i za svoj Savez i fudbal u toj zemlji – priča Vukomanović.

Lokalno protiv globalnog

Ivan Golac napominje da vlasnici klubova koji nisu iz Evrope ne razumeju na najbolji način pripadnost nekom fudbalskom klubu i ne shvataju da najveće uspehe ekipama donose njihova deca.

– Svideo mi se komentar kada je Mančester siti u četvrtfinalu LŠ pobedio Borusiju Dortmund, a gol je dao lokalni dečko Fil Foden. Neko je baš tamo postavio pitanje čemu bačene milijarde kada dečko koji je lokalni donosi prolaz u polufinale. Pripadnost je ipak najbitnija. Drugi skupi igrači dođu samo da uzmu pare, oni su tu u tranzitu, a za rezultat je ipak ključno da tim nose oni igrači koji vole klub – objašnjava Golac.

Šampioni da ne igraju kvalifikacije

Predsednik Kristal Palasa Stiv Periš pozvao je sve engleske klubove da se ujedine protiv tiranije nekoliko najbogatijih u Premijer ligi. Istovremeno je pozvao i UEFA da počne da brine o interesu igre jer „fudbal pripada celoj Evropi i svetu, a ne samo najbogatijim klubovima“.

– Oni i posle sve ovoga nastavljaju da vrše pritisak na Aleksandera Čeferina. Ne znam šta je za UEFA potrebno da se desi da bi konačno počeli da se brinu o igri, a ne da udovoljavaju ovim ljudima samo da bi ostali u zajedničkom šatoru. Svi Ajaksi i varšavske Legije ovog sveta ne bi trebalo da tokom leta igraju kvalifikacije za Ligu šampiona kad su oni osvojili njihova prvenstva, a sve to samo da bi Arsenal i Totenhem prošli jer su bili ispred Aston Vile ili Lestera. I sve zato što je kao bolje da zbog profita imamo te timove u Ligi šampiona. Ako šampioni odbiju da igraju kvalifikacije to bi bio mnogo jači udarac na UEFA nego osnivanje Superlige – poručio je Periš.

Osnivački ulog 110 miliona evra

Prema pisanju Dejli mejla 12 osnivača Superlige uplatilo je po 8.000.000 funti (oko 9.300.000 evra) za akcije preduzeća Superlige koje je trebalo da vodi novoformirano takmičenje. Kad se ulozi pomnože dolazi se do sume od nešto preko 110.000.000 evra. Navodno su svi klubovi potpisali i klauzule po kojima bi Superliga mogla da ih novčano kazni u slučaju povlačenja, a obavezali su se na vernost novom takmičenju na period od najmanje tri godine. Nagađa se i da bi glavni sponzor J. P. Morgan mogao odatle da naplati deo poslovne štete koju je pretrpeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari